"Lavice" večeras sa Holandijom: Povratak na pobjednički put

"Holandija je možda i najtalentovaniji tim, koji ima ujednačen kvalitet, uigranost na visokom nivou, jer su igračice godinama bile zajedno u mlađim selekcijama", istakao je Adžić
85 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2013. 12:28h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Beograd - Nakon što su u rovovskoj bici pretrpjele gubitke, nije bilo previše vremena za vidanje rana, jer se mora u juriš. Te dvije ratne metafore najbolje opisuju ono što je ostalo iza rukometašica Crne Gore i onoga što je ispred njih - u paklenom obračunu sa Francuskinjama, u kojem niko nije dozvolio nikome „oko da otvori”, doživljen je poraz i preživljen strah zbog povrede Katarine Bulatović, ali je već kucnuo čas za okršaj sa sasvim drugačijom ekipom, jednom od najbržih na Svjetskom prvenstvu, Holandijom.

Da neuspjeh u jednoj bici ne znači i izgubljen rat, svjesne su i izabranice Dragana Adžića, koje su, kao i njihov selektor, ubijeđene da će ih ovo natjerati da igraju još bolje. I to već od večeras (20.45) protiv „lala”.

"Do sada smo uvijek iz poraza izvlačili najbolje pouke i bili još jači. Meč sa Francuskom je bio vrlo kvalitetan i dao nam je spoznaju da smo na Svjetskom prvenstvu konkurentni svima. Nemam previše vremena da pratim ostale grupe, ali mislim da je to bila najjača utakmica na šampionatu, u kojoj su oba tima pokazala da imaju kvalitet da idu do kraja", rekao je Adžić u razgovoru koji je vođen na 9. spratu hotela „Falkenštajner” na Novom Beogradu.

Na šta se odnosi ta konstatacija da ste izvukli pouke?

"Dominantno na našu smirenost u napadu. Nismo adekvatno odgovorili na pripremljenost Francuskinja na naš napad, a siguran sam da to može da bude bolje. Volio bih da na ovom šampionatu imamo još jedan meč sa Francuskom, a to bi bilo za medalju. Tada bismo to ispravili. Protiv Holandije ne smiju da nam se ponavljaju greške u završnicama napada i poštovanju principa u akcijama. Ubijeđen sam da će biti više širine, a samim tim i više prostora za krila i za bekove na sredini".

Najrealnija opcija je da u osmini finala rival bude Danska. Koliko će vam duel sa Holandijom služiti za pripremu tog eventualnog meča, jer te dvije ekipe igraju sličan rukomet?

"Rukomet koji igra Holandija je sličniji stilu Dankinja, nego Brazilki i Srpkinja. Ne znam kako će se tamo stvari odvijati, a mi ćemo odigrati najbolje što možemo protiv Holandije i tek onda razmišljati o narednom suparniku. I da smo dobili Francusku, ne bih se pretjerano bavio time ko će nam biti protivnik, nego samo našom igrom i stvaranjem pravog tajminga za tu utakmicu. Najvažnije je da budemo psihološki spremni, što nismo bili protiv Francuske".

Šta mislite o današnjem rivalu?

"Holandija igra ispod nivoa na kojem može. Nijednu utakmicu nije odigrala kao prije Svjetskog prvenstva ili u dva meča baraža protiv Rusije. Ima veliki potencijal, ali je evidentno da joj nedostaje iskustvo. Stiče ga kroz utakmice i biće vrlo zahtjevan rival, jer očekujem da najviše pruži baš protiv nas. To je možda i najtalentovaniji tim, koji ima ujednačen kvalitet, uigranost na visokom nivou, jer su igračice godinama bile zajedno u mlađim selekcijama", istakao je Adžić.

Najveći problem na utakmici sa Francuskom je bila činjenica da je najbolji tandem desnih krila na svijetu bio neiskorišćen. Jovanka Radičević i Radmila Petrović su opet podijelile po poluvrijeme i šutnule po jednom, i to iz veoma teških situacija.

"Radićemo na tome. Protok lopte nam je slabiji, bekovi su imali nizak procenat šuta, ali sam sigurna da će to već sada popraviti. Nadam se da će sve doći na svoje mjesto. Francuskinje su zatvorile nas na desnom krilu, nismo mogle da radimo neke stvari koje smo dogovorile, ali vjerujem da će to već u ovom meču drugačije izgledati", poručila je Petrović.

Krilo Budućnosti naglašava da ekipa nije psihički pala nakon prvog poraza na šampionatu.

"Žao nam je što nismo savladale Francusku, jer smo igrale dobro, ali je najvažnije da smo ostale pozitivne. Sa dobrim raspoloženjem dočekujemo Holandiju, a iako i dalje postoji mogućnost da budemo prve u grupi, ne razmišljamo o tome. Bitno je da nastavimo dobro da igramo, da odbrana bude kao do sada, i neće biti bitno ko će nam doći u osmini finala".

Taktika za Holandiju se znatno razlikuje od one koja je pripremana za Francusku.

"Dosta njihovih rukometašica poznajemo, igrale smo i nekoliko puta sa Holandijom. Snimile smo ih, gledamo DVD, neće biti nikakvih iznenađenja. Ako odigramo odbranu kao protiv Francuske, sigurno ćemo doći do pobjede. Holandija igra malo brže, nema šutere kao Francuskinje, koje su nam dale nekoliko golova sa devet metara, tako da će nam u tom segmentu biti lakše protiv narednog rivala", napomenula je 25-godišnja Nikšićanka.

Nisam odabrao pravog izvođača penala i akciju za posljednji napad

Adžić je nakon meča sa Francuskom istakao da su njegove greške riješile pitanje pobjednika, a juče je detaljno obrazložio na šta je mislio.

"Uvijek imam sedam-osam grešaka. I u finalu kada smo pobijedili Norvešku sam puno izgriješio, ali ne volim kada moji propusti direktno utiču na rezultat. Jedan segment igre nismo dobro pripremili, jer nisam skrenuo pažnju igračicama na napad Francuske. Ni procjena kod izvođača posljednjeg penala nije bila dobra, a kod završnog napada nisam odabrao pravu akciju na tajm-autu".

Da li gledate kao grešku to što niste odmorili Katarinu Bulatović makar pet minuta, kada joj već nije išlo?

"Sigurno. Trebalo je nešto više napraviti od onoga što sam ja uradio da se ona bolje osjeća na terenu, možda sam mogao da je izvučem na nekoliko minuta, pa da svježija odigra bolje. Ali, ne sumnjam u njen kvalitet i karakter. I do sada je nekoliko puta imala slabiji dan, a potom izvlačila velike pobjede u crnogorskoj reprezentaciji i to će raditi i ubuduće".

Nadate li se da će reagovati kao u finalu Lige šampiona 2012. godine, kada je u prvom meču bila loša protiv Đera, a onda u revanšu uništila Katrine Lunde-Haraldsen?

"I na to sam asocirao. Tada je možda najviše pokazala kakav je kvalitet i karakter, jer joj je to bio najvažniji meč klupske karijere. Ne sumnjam da će pronaći sebe, a onda će i ekipa pružiti više u napadu", naglasio je Adžić.

Nalaz skenera dobar, Bulatović sigurna za osminu finala

Nakon rendgena odmah poslije utakmice sa Francuskom, Katarina Bulatović je juče odradila i skener, na kojem je potvrđeno da nije teže povrijeđena.

"Nalaz je povoljan, Kaća se samo jače ugruvala. Biće sigurno spremna za osminu finala, a za Holandiju ćemo još da vidimo", rekao je Adžić za „Vijesti”.

Na pregledima je juče bila i Sara Vukčević, a na magnetnoj rezonanci se vidjelo da njen problem sa ramenom nije ozbiljan i da može da igra.

Grener: Izazov nam je crnogorska odbrana

Holandija nije veliko ime, ali je znala da iznenadi - 2005. je bila peta na Svjetskom prvenstvu, a 2010. osma na šampionatu Starog kontinenta. Najveću senzaciju je, ipak, priredila u baražu za takmičenje u Srbiji - iako je u prvom meču u Roterdamu izgubila 27:26, ekipa Henka Grenera je u revanšu u Rostovu pregazila veliku Rusiju (33:21).

"Meč sa evropskim prvakom će nam biti posljednja priprema za osminu finala. Prvo mjesto u grupi je neuhvatljivo, a nije mnogo bitno da li ćemo biti drugi, treći ili četvrti, već nam je važno da napredujemo. Protiv Južne Koreje nismo igrali dobro, sa Francuskom je već bilo bolje, a želimo da se još popravimo protiv Crne Gore. Rezultat je sada u drugom planu, najvažnije je da budemo u top formi za osminu finala", rekao je selektor „lala” Henk Grener za „Vijesti”.

Imate li rješenje za crnogorsku odbranu, koja je među najboljima na svijetu?

"To je izazov za sve timove, koji se muče da probiju njihovu odbranu i golmana. Gledaćemo pažljivo snimke posljednjih utakmica i pokušati da nađemo pravi odgovor u napadu, ali je jako bitno i da naša odbrana bude dovoljno jaka da zaustavi Crnu Goru.

Kakve su vaše ambicije na Svjetskom prvenstvu?

"Imamo veoma mlad tim, koji je jako ambiciozan i gladan uspjeha, ali sa veoma malo iskustva. Prvi cilj nam je bio plasman u osminu finala, koji smo morali da ostvarimo, jer su dva rivala u grupi znatno slabija. Ali, ostale tri selekcije su veoma jake - prvaci Evrope i Azije i vicešampion svijeta. Željeli smo da podižemo formu u mečevima sa tim selekcijama i da budemo pravi u osmini finala. Ko god da nam bude rival, siguran sam da mu neće biti lako sa nama, iako ćemo biti autsajderi u nokaut fazi", poručio je Grener.

Kalkulacije

Crna Gora grupu A može da završi na svakoj od prve četiri pozicije. Naime, ukoliko Južna Koreja savlada Francusku sa golom ili dva razlike, „crvene” bi trijumfom nad Holandijom izbile na 1. mjesto, a porazom pale na četvrto. Pobjeda nad „lalama” garantuje makar 2. poziciju, a tim Dragana Adžića može da bude treći samo ako Koreanke izgube, a Holandija slavi sa jedan ili dva gola razlike.

Ukoliko budu druge, što je najrealnija opcija, šampionke Evrope bi u osmini finala igrale sa trećeplasiranom ekipom iz grupe B. Za to mjesto konkurišu Brazil, Danska i Srbija. „Kariokama” je dovoljan bod protiv Skandinavki da budu prve, a Danskoj je neophodan trijumf od dva gola da se popnu na tron. Srbija ne može da bude prva, a bila bi druga u slučaju da ne slavi Danska ili da pobijedi sa četiri ili više gola razlike. U tom posljednjem slučaju bi Brazil bio treći.

"Voljela bih da nam dođe Danska, da izbjegnemo Srbiju. Ali, ne razmišljam previše o tome, bitno je da budemo pozitivne i damo maksimum. Ako bude tako, nećemo imati problema ni sa jednom reprezentacijom", istakla je Radmila Petrović.

Ako bi bile druge i slavile u osmini finala, „crvene” bi u četvrtfinalu igrale sa najboljom ekipom iz grupe D. Maksimalan učinak u Novom Sadu ima samo Njemačka, a večeras (17) igra sa Mađarskom, koja je sinoć pretrpjela prvi poraz, od Rumunije (21:17).

Klara Voltering i saigračice su ranije savladale Kristinu Neagu i društvo sa 26:23, pa mogu da dozvole sebi i minimalan poraz...

Uzgred, ako budu druge, Marija Jovanović i drugarice bi do finala izbjegle i Norvešku i Francusku, jer se u projektovanom polufinalu sastaju osvajači grupa A i C.

Bonus video: