Zalet za najvažnije mečeve

"Moramo da podižemo formu tokom čitavog šampionata, a ako uradimo ono što se očekuje od nas i u odbrani i u napadu, uvjerena sam da rezultat neće izostati", kaže Suzana Lazović
1 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2013. 11:38h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Beograd - Poslije DR Konga, pred rukometašicama Crne Gore stoji jedna još egzotičnija reprezentacija - Dominikanska Republika. Jedino što veže izabranice Dragana Adžića i Karibljanke je što im je objema ovo drugo učešće na svjetskim šampionatima.

Ništa drugo ne može da se poredi, jer je šampion Evrope kvalitetom svjetlosnim godinama ispred ekipe koja je u svom glavnom gradu Santo Domingu prije šest mjeseci osvojila bronzu na Panameričkom šampionatu.

Duel sa nasmijanim Dominikankama, koje su u Beograd došle da bi se dobro zabavile, jer im se prilika da igraju protiv najboljih na svijetu pruža jako rijetko, poslužiće „crvenima” da uhvate zalet za mnogo teže protivnike. Prije svega za Francusku, protiv koje će se sjutra rješavati vjerovatno pitanje osvajača 1. mjesta u grupi A, a zatim Holandiju i rivale u osmini finala, četvrtfinalu...

"Na ovakvim utakmicama moramo da uvježbavamo neke stvari. Bez obzira na to što je u pitanju lak protivnik, zamišljamo da su to igračice koje će nam doći u osmini finala, četvrtfinalu, polufinalu... Moramo da podižemo formu tokom čitavog šampionata, a ako uradimo ono što se očekuje od nas i u odbrani i u napadu, uvjerena sam da rezultat neće izostati", kaže Suzana Lazović.

Djevojka koja je sa nepunih 17 godina debitovala u Ligi šampiona je za svega pet sezona nekoliko puta prošla kroz pakao. Dva puta je operisala leđa, na to su se nadovezali problemi sa listovima, a u Beogradu se vratila rukometu nakon osam mjeseci pauze zbog koksaki virusa.

Sada, kada je opet sa saigračicama, ne zaboravlja da pomene čovjeka koji joj je puno pomogao da se oporavi na vrijeme za Svjetsko prvenstvo - kondicionog trenera Gvozdena Bulatovića, supruga njene saigračice Anđele, sa kojim je naporno radila da bi dostigla ekipu.

"Osjećam se fenomenalno što se zdravlja tiče, zahvaljujući Gvozdenu Bulatoviću sam tu gdje jesam. Kada je forma u pitanju, još nisam na 100 odsto, ali na svakoj utakmici i treningu pokušavam da dam maksimum. Trudim se da pomognem saigračicama u odbrani, jer se u njoj trenutno osjećam mnogo sigurnije nego u napadu".

Da li ti je bilo teško da poslije toliko duge pauze „debituješ” protiv veoma jake Južne Koreje?

"Bilo mi je lakše zato što je ekipa vjerovala u mene i znala da ću u teškim momentima biti prava. Obećavam da ću na svakoj utakmici dati sve od sebe, nadam se da će to da bude dovoljno".

Koliko može Crna Gora na ovom prvenstvu? Je li moguće da se osvoji još jedno zlato u Beogradu?

"Rekla sam da ništa ne obećavamo. Na nama je samo da damo maksimum, ali sve od nas zavisi. Jedino mi možemo same sebe da dobijemo", samouvjereno je poručila kružna napadačica koja 28. januara slavi tek 22. rođendan, a već je osvojila evropsko zlato, olimpijsko srebro, Ligu šampiona i Kup pobjednika kupova.

Još jedna iz generacije '92. i još jedan pivot za budućnost. Sara Vukčević je protiv Južne Koreje i DR Konga dokazala da je stasala za velika djela, jer doprinosi možda više i od najiskusnije Ane Đokić.

"Iskreno, očekivala sam veću minutažu nego na Evropskom prvenstvu, jer sam već treću sezonu u inostranstvu i stekla sam samopouzdanje i iskustvo. Osjećam da mogu da doprinesem timu i nadam se da ću biti još bolja na narednim utakmicama", istakla je stamena Podgoričanka.

Rukometašica koju je i Dragan Adžić nekoliko puta apostrofirao kao jedan od pluseva u odnosu na šampionat u Srbiji prije 12 mjeseci smatra da je Crna Gora sada bolja nego lani.

"Nivo igre je isti kao na Evropskom prvenstvu, ali smo sve za godinu zrelije, iskusnije i osjeća se da je atmosfera kao u pravoj porodici. Mislim da smo sada više bliske među sobom nego prije 12 mjeseci".

Igračica mađarskog Erda poručuje da u večerašnjem meču sa karipskom selekcijom mora da se pokaže ozbiljnost. Kao i na svim narednim utakmicama...

"Svi će pokušati da nas nečim iznenade, jer smo mi evropske prvakinje. Moramo da budemo budne, da idemo korak po korak, da ne trčimo pred rudu i da ozbiljno analiziramo svakog protivnika. Mogu da obećam da ćemo svaku utakmicu igrati sve bolje, da ćemo povećavati nivo igre, a vidjećemo za šta će to biti dovoljno", zaključila je Sara Vukčević.

Adžić: Cilj nam je da dobijemo dvije vrhunske odbrambene igračice

Drugi uzastopni duel sa slabašnim rivalom, Dragan Adžić će iskoristiti da što više uigra ekipu.

"Smišljeno smo ušli u Svjetsko prvenstvo sa namjerom da podižemo formu tokom takmičenja. DR Kongo i Dominikanska Republika nisu ni blizu 25. ekipi u Evropi, što nam je omogućilo da se, u situaciji kada više nismo stalno na okupu, vratimo na naš sistem igre. Vjerujemo da će to dati rezultat na izuzetno teškim utakmicama protiv Francuske i Holandije", naglasio je Adžić.

Selektor šampiona Evrope se nada da će mlađe reprezentativke, koje su sada prvi put dobile pravu šansu, nastaviti u istom ritmu.

"Želja nam je da na ovom takmičenju dobijemo dvije igračice koje mogu da igraju u sredini odbrane na vrhunskom nivou. Zasada sve ide u tom pravcu, vjerujem da ćemo do odlučujućih utakmica imati širinu koja nam je neophodna da igramo protiv vrhunskih reprezentacija, kao što je Francuska. Kod te selekcije se već u prva dva kola vidio potpuni drugačiji pristup nego ranije i fenomenalna energija, tako da će do kraja biti jedan od favorita na ovom šampionatu", napomenuo je stručnjak koji će u petak, kada se igra utakmica sa Holandijom, proslaviti 44. rođendan.

Bonus video: