Srbija sa Japanom na otvaranju u Nišu

Utakmicom između domaćina, Srbije i Japana u Nišu zvanično će sjutra početi 21. Svjetsko prvenstvo za rukometašice
1 komentar(a)
Crna Gora - Srbija, Foto: FoNet/AP
Crna Gora - Srbija, Foto: FoNet/AP
Ažurirano: 05.12.2013. 11:38h

Utakmicom između domaćina, Srbije i Japana u Nišu zvanično će sjutra početi 21. Svjetsko prvenstvo za rukometašice, na kojem će nastupiti i reprezentacija Crne Gore.

Crna Gora će drugi put igrati na šampionatu, nakon što je debitantski nastup, prije dvije u Brazilu, završila u osmini finala.

Zvanične evropske šampionke igraće u A grupi, u Beogradu, sa Francuskom, Holandijom, Kongom, Dominikanskom Republikom i Južnom Korejom, koja će im biti i rivalke na startu takmičenja, u subotu u 14 sati i 45 minuta.

U B grupi igraće Srbija, Danska, Brazil, Japan, Kina i Alžir, u C grupi rivalke će biti Norveška, Poljska, Angola, Španija, Argentina i Paragvaj, a u D grupi Mađarska, Njemačka, Rumunija, Češka, Tunis i Australija.

Po propozicijama, četiri najbolje selekcije iz sve četiri grupe, poslije pet odigranih kola, izboriće plasman u osminu finala.

Titulu brani Norveška, koja je prije dvije godine u finalu savladala Francusku 32:24.

Bronzano odličje u Brazilu osvojila je Španija, koja je tada na putu do četvrtfinala zaustavila Crnu Goru.

Najviše uspjeha na šampionatima svijeta ima Rusija koja je četiri puta osvajala šampionski trofej.

Po tri puta prvakinje svijeta bile su rukometašice SSSR–a i Istočne Njemačke, dok je dva puta šampionski trofej osvajala Norveška.

Zlatno odličje po jednom osvajale su Mađarska SFR Jugoslavija, Francuska, Danska, Rumunija, Čehoslovačka, Njemačka, Južna Koreja, Austrija, Španija i Zapadna Njemačka.

Bonus video: