Budućnost u "grupi smrti" sa Đerom, Krimom i Larvikom

Đer je aktuelni prvak Evrope, Larvik prošlogodišnji poraženi finalista i šampion iz 2011. godine, Krim je bivši dvostruki šampion Starog kontinenta, prošlogodišnji polufinalista
0 komentar(a)
Budućnost, Foto: Boris Pejović
Budućnost, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.11.2013. 11:39h

Bečki žrijeb, na papiru, donio je najteži mogući epilog – grupa šampiona, ili, pak, “grupa smrti”, tek rukometašice Budućnosti u glavnoj rundi Lige šampiona igraće u grupi 2 sa mađarskim Đerom, norveškim Larvikom i slovenačkim Krimom.

Kao drugoplasirana u grupnoj fazi, Budućnost je bila žrijebana iz drugog šešira, odakle je i dobila najtežeg protivnika, Larvik. Iz prvog šešira su “stigli” Đer i Krim.

Đer je aktuelni prvak Evrope, Larvik prošlogodišnji poraženi finalista i šampion iz 2011. godine, Krim je bivši dvostruki šampion Starog kontinenta (2001, 2003), prošlogodišnji polufinalista.

"Nijesmo mogle dobiti težu grupu, mislim da odavno jedna grupa nije bila tako teška. Ali, i u prvoj fazi smo imale dosta tešku grupu, tako da smo, nekako, navikle da igramo sa težim rivalima. Iskreno, mislim da nijedan rival ne može da nas iznenadi. Što je protivnik jači mislim da smo mi motivisanije, tako da ovakav žrijeb u neku ruku može da bude i pozitivan. Ja svakako gledam pozitivno na tu grupu, iako je stvarno teška. Svako svakoga može da dobije, svi možemo da budemo favoriti", rekla je “Vijestima” Majda Mehmedović, lijevo krilo Budućnosti, koja je protiv Ferencvaroša zaradila povredu malog prsta desne, šuterske ruke, ali će, kako kaže, biti spremna već za Svjetsko prvenstvo u Srbiji.

Računajući titulu Budućnosti iz 2012. godine, u istoj grupi su, dakle, tri posljednja osvajača Lige šampiona. Sva četiri tima, uz Vardar, prije početka takmičenja slovili su za favorite za polufinale.

"U ovoj grupi fale samo Kil i Barselona", našalio se u Beču, u izjavi za sajt EHF-a, predsjednik Budućnosti Predrag Bošković, koji je prisustvovao žrijebu.

"Ubijeđeni smo da neće biti problem da "Morača" bude više nego puna za sva tri meča u glavnoj rundi. Biće interesantno gledati kako se odvijaju stvari u našoj grupi. Naravno, Đer je glavni favorit, ali mi ćemo se boriti do kraja. Imaćemo još više vremena u odnosu na grupnu fazu da se nove igračice timu još bolje naviknu na našu igru. Mislim ćemo za dva mjeseca igrati bolje", dodao je Bošković.

U grupi 1 igraće danski Midtjiland, makedonski Vardar, švedski Savehof i njemački Tiringer. Poređenja radi, u ovoj grupi ne samo da nema bivših šampiona Evrope, već je samo Midtjiland stizao daleko u ovom takmičenju (do polufinala 2003. godine).

Vardar je prvi put u Ligi šampiona, ali ima moćan tim, dok su Tiringer i Savehof prvi put među osam najboljih u Evropi.

"Imale smo više sreće nego što su to imale ekipe u drugoj grupi. Ali, svakako, da u osam najboljih nema lakog protivnika. Vidjećemo, nikome neće biti lako", rekla je "Vijestima" Jovanka Radičević, desno krilo Vardara.

Liga šampiona se nastavlja nakon Svjetskog prvenstva u Srbiji, a takmičenje u glavnoj rundi počinje 1/2. februara, a završava 15/16. marta iduće godine.

Nakon šest kola, po dvije prvoplasirane ekipe iz obje grupe izboriće plasman u polufinale.

Glavna runda

Prvo kolo (1/2. februar)

Krim – Larvik, Đer - Budućnost

Drugo kolo (8/9. februar)

Budućnost – Krim, Larvik - Đer

Treće kolo (15/16. februar)

Đer – Krim, Budućnost - Larvik

Četvrto kolo (1/2. mart)

Krim – Đer, Larvik - Budućnost

Peto kolo (8/9. mart)

Larvik – Krim, Budućnost - Đer

Šesto kolo (15/16. mart)

Krim – Budućnost, Đer - Larvik

Bonus video: