Osveta vodi ka drugoj fazi

"Spremale smo se taktički za njih, nadam se da ćemo ispoštovati kolektivne i pojedinačne zadatke, a u tom slučaju neće biti problema", kaže Petrovićeva za „Vijesti“
68 pregleda 1 komentar(a)
Radmila Petrović, Foto: Ehfcl.com
Radmila Petrović, Foto: Ehfcl.com
Ažurirano: 20.10.2013. 08:18h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Ikast - Fenomenalna sezona 2011/2012, kada se ispunio višedecenijski san, imala je samo jednu mrlju - šamar od Midtjilanda u posljednjem meču prve faze, kada je plasman u glavnu rundu već odavno bio obezbijeđen.

Tog 11. novembra 2011. u Ikastu, rukometašice Budućnosti su doživjele jedan od najtežih poraza u Ligi šampiona (34:20), potom se i reprezentacija Crne Gore „okliznula“ na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, ali je sve ispravljeno - 13. maja je Budućnost osvojila titulu prvaka Evrope, a 11. avgusta su „crvene“ uzele srebro na Olimpijskim igrama u Londonu.

Sada, gotovo dvije godine kasnije, Budućnost je došla da naplati dugove - tim u čijem su sastavu četiri igračice koje su bile i klupske i reprezentativne prvakinje Starog kontinenta i vicešampionke Olimpijskih igara (Radmila Petrović, Milena Knežević, Majda Mehmedović i Marina Vukčević), pokušaće da se u Ikastu, gradiću u pokrajini Midtjiland, osveti istoimenom timu.

Sa tribina će saigračice bodriti i peta članica te zlatne generacije crnogorskog rukometa, Suzana Lazović, koja je nakon bolesti napokon počela da trenira i najavljuje ono čemu su se svi potajno nadali - da će biti spremna za Svjetsko prvenstvo.

Ali, do Mundijala u Srbiji je ostalo još mjesec i po, tako da je u prvom planu Liga šampiona. Prolazak podgoričkog velikana u glavnu fazu bi psihološki puno značio za reprezentaciju, a jasno je da je današnji meč (početak u 15.15 časova) velika prilika da se napravi krupan korak ka jednom od prva dva mjesta u grupi B. Pogled na tabelu, međutim, govori da izabranice Dragana Adžića čeka vraški težak posao.

Šampion Danske jedini ima stopostotan učinak, pošto je u svojoj „Brande areni“ pregazio Ferencvaroš (32:23), a onda na jedvite jade savladao MKS Lublin u Poljskoj (25:24).

Budućnost je, s druge strane, na otvaranju oduvala Poljakinje (31:19), da bi u Mađarskoj propustila prvu veliku priliku da zakorači ka mjestu među osam najboljih ekipa Evrope. Druga šansa je današnji okršaj...

"Bilo bi idealno da pobijedimo, jer imamo šansu da već sada obezbijedimo prolaz. Ali, Midtjiland je najjača ekipa u grupi i sigurno će biti jako teško. Spremale smo se taktički za njih, nadam se da ćemo ispoštovati kolektivne i pojedinačne zadatke, a u tom slučaju neće biti problema", kaže Petrovićeva za „Vijesti“.

Djevojka koja se proslavila dok se prezivala Miljanić je pojasnila zašto misli da je šampion Danske trenutno najbolja ekipa u grupi B.

"Jače su od nas, ne toliko igrački, koliko kolektivno. Godinama igraju zajedno, žmureći znaju gdje je ko, proigravaju pivote, krila... Mi, s druge strane, imamo novih igračica i tek sad se uklapamo".

Šta može da bude prednost Budućnosti?

"Kao papagaji ponavljamo da nam je najbitnija odbrana i vraćanje nazad, ali stvarno je tako. Dankinje igraju veoma brzo, gubile ili dobijale konstantno trče, „vuku“ brzi centar, idu u kontre..."

Čini li ti se da je odbrana ove godine makar za nijansu slabija nego lani, jer nema Anđele Bulatović i Suzane Lazović?

"Nove igračice se stvarno trude i non-stop se interesuju kako da nešto urade. Imam osjećaj da je iz utakmice u utakmicu to sve bolje. Bilo je tokom pripremnih mečeva teško, dok djevojke nisu shvatile suštinu naše odbrane. Sada je sve već drugačije, ali nije, naravno, na nivou iz prošle godine. Nadam se, ipak, da će ovog puta odbrana biti prava", zaključila je Radmila Petrović.

Milena Knežević još nije potpuno spremna, što se odrazilo i na njene igre. Rukometašica koja je lani bila treći strijelac Lige šampiona je i ove sedmice preskakala treninge zbog povrede koljena, ali će stisnuti zube i pomoći ekipi da ostvari cilj.

"Nisam trenirala, ali mi to neće predstavljati nikakav problem da nastupim. Gledale smo Dankinje, analizirale ih i vidjele da su nam definitivno najveći protivnik u grupi. Igraju mnogo pametnije i mirnije od Ferencvaroša, tako da moramo da uradimo mnogo više nego u prethodnoj utakmici da bismo ostvarile povoljan rezultat", smatra 23-godišnji bek.

Danski prvak igra brzo, ali Budućnost u posljednjih nekoliko godina ima odgovor na to.

"Već duže se vraćamo što brže u odbranu, kako ne bismo dozvolile lake golove iz kontri. Najbitnije je da Midtjilandu to spriječimo, jer je to njegovo najjače oružje. Ako to uradimo, biće nam mnogo lakše".

Šta je bio razlog onako ubjedljivog poraza u pretprošloj sezoni i šta morate da uradite da biste se osvetile?

"Tada smo već prošle u glavnu fazu kao nosioci, tako da je bilo opuštanja. Nisu igrale ni Klara Voltering i Kaća Bulatović, što se osjetilo, ali to je svakako bio veliki poraz. Igračice koje su tada bile u timu nisu to zaboravile i sigurno je da ćemo misliti na taj neuspjeh", poručila je Kneževićeva na kraju.

Sve najbolje u krugu od 50 kilometara

„Embraer 195“, avion „Montenegro erlajnsa“, nakon dva i po sata leta od Podgorice je sletio na aerodrom Karup u kišnoj Danskoj nešto poslije 13 časova. Tu je došlo do razdvajanja ekspedicije - igračice, stručni štab i novinari sedam crnogorskih medija su otišli put Ikasta, a uprava, sponzori, prijatelji kluba i navijači ka 15 kilometara udaljenom Herningu, gradu u kojem je Crna Gora osvojila šesto mjesto na Evropskom prvenstvu 2010.

Putokazi na ruti od aerodroma do Ikasta su otkrili da se sve što je trenutno najbolje u danskom ženskom rukometu nalazi u krugu od 50 kilometara. Tačno toliko su od Ikasta udaljeni Viborg i Holstebro, iz kog su dva tima koja su igrala kvalifikacije za Ligu šampiona i izgubili od rumunskog Baja Marea. Sva ta tri grada se nalaze u pokrajini Midtjiland, čiji je naziv na našem jeziku Središnja Danska.

A da „nešto je trulo u državi Danskoj“ nije samo Hamletov citat, bilo je jasno na treningu u „Brande areni“. Dragan Adžić je želio da igračice odvede direktno sa aviona da oprobaju teren i nakon nekoliko komplikacija je to, ipak, „izboksovao“.

Ali, nije sve išlo „kao po loju“ - pravo niotkud, pojavio se Danac u 20-im godinama i sa sendvičom iz obližnje kantine u rukama, „mrtav 'ladan“ prošetao po aut liniji usred treninga! Adžić je tada zatražio da se sedam-osam „gledalaca“ isprate van sale, što je jedva upalilo.

Bonus video: