Dalbi: Kad igraš za Budućnost nije dovoljno samo učestvovati u Ligi šampiona

"Svi u ekipi želimo da doguramo što dalje, ali, za sada, glavni je cilj da se plasiramo u narednu rundu", kaže Dankinja za "Vijesti"
51 pregleda 2 komentar(a)
Kamila Dalbi, Foto: Luka Zeković
Kamila Dalbi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.10.2013. 23:53h

Nakon poraza u Dabašu od Ferencvaroša, za Budućnost je nedjeljni duel u Danskoj sa Midtjilandom važan, prilika je za prve bodove u gostima, iako nije presudan u borbi za plasman u glavnu rundu. Za Dankinju Kamilu Dalbi ovaj duel ima posebnu draž, jer će desni bek podgoričkog kluba prvi put igrati u svojoj zemlji u dresu inostranog kluba.

"Radujem se što ponovo dolazim u Dansku, za mene će to biti posebno iskustvo. Poznajem dobro igračice Midtjilanda, na terenu i van njega. Ali, kad počne utakmica sve to se zaboravlja, misliću samo na igru", kaže na početku razgovora za “Vijesti” 25-godišnja bivša igračica Randersa (sa kojim je bila prvak 2012. godine i osvajač Kupa EHF 2010), u čijem je dresu često u Danskoj “vojevala bitke” sa Midtjilandom.

Uoči ovog duela, Midtjiland je prvi na tabeli sa dvije pobjede, dok Budućnost ima polovičan uspjeh, pobjedu protiv Lublina i poraz od Ferencvaroša.

"Nisam iznenađena rezultatima Midtjilanda, možda jedino njihovom veoma ubjedljivom pobjedom protiv Ferencvaroša. Imaju veoma dobar tim, sa puno reprezentativki, sa igračicama koje dugo godina igraju zajedno. Dobro se međusobno poznaju, mislim da im je to najveća snaga", nastavlja Dalbi.

Kamila očekuje da će nedjeljni duel biti ispunjen brzom igrom.

"Obje ekipe vole puno da trče. Nadam se da možemo da pobijedimo. Za uspjeh će nam trebati velika borba i napor čitave ekipe, jer je Midtjiland jak kod kuće", upozorava najbolji strijelac sa 163 gola i najbolja igračica prvenstva Danske u sezoni 2010/2011.

Vraćajući film na poraz u Dabašu od Ferencvaroša, Dalbi kaže “da je čitava ekipa imala isti osjećaj nakon meča”.

"Nijedna od nas nije mislila da smo odigrale dobar meč, a ipak smo mogle i do pobjede. Morale smo da igramo pametnije u napadu i odbrani. Tokom meča protiv Ferencvaroša smo dosta puta imale neriješen rezultat i imale priliku da povedemo, ali smo onda pravile tehničke greške i gluposti prilikom šuta".

Kao što se i očekivalo, Budućnost, Ferencvaroš i Midtjiland će se boriti za dva mjesta koja vode dalje, dok je Lublin objektivno najslabiji.

"Nalazimo se u teškoj grupi. Ali, iako nismo u klubu govorili o ambicijama, kad igraš za Budućnost nije dovoljno samo učestvovati u Ligi šampiona. Svi u ekipi želimo da doguramo što dalje, ali, za sada, glavni je cilj da se plasiramo u narednu rundu".

Dolazak u Budućnost za Dalbi znači i promjenu stila rukometne igre.

"Cilj mi je da postanem bolja u odbrani, i, naravno, da odigramo što više mečeva u Ligi šampiona", ističe ne samo prva Dankinja, već i jedina rukometašica iz Skandinavije u istoriji Budućnosti:

"Kada sam došla u Budućnost, nisam to uradila da bih pisala istoriju. Željela sam da upoznam novu kulturu, novi rukometni stil i da se nadogradim kao igračica i osoba. Nadam se da ću motivisati još danskih rukometašica da se oprobaju u inostranstvu", istakla je Dalbi, koja je bila prvakinja Evrope 2007. godine u Turskoj sa juniorskom reprezentacijom Danske, a godinu kasnije i srebrna na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Makedoniji.

Sviđa mi se što su ovdje navijači „ludi”

Kako kaže, crnogorski jezik je “još uvijek težak za nju, jer se mnogo razlikuje od danskog”.

"Ali, iz dana u dan razumijem sve više riječi. Često uspijem da shvatim suštinu rečenice. Manje-više razumijem sve rukometne riječi, fraze... Ali, mislim da moje saigračice i treneri bolje znaju engleski jezik nego što sami misle. Što se Podgorice tiče, mlađi uglavnom razumiju i govore engleski, dok imam više problema sa starijom generacijom", kaže Kamila.

Dankinja je posebno oduševljena navijačkom kulturom u Crnoj Gori, koju naziva “ludom”, u pozitivnom smislu, naravno...

"Sviđa mi se. Atmosfera na utakmicama je uvijek takva kao da se radi o životu ili smrti. Navijači u Danskoj su opušteniji. Naravno, i u Danskoj navijači umiju da naprave bučnu atmosferu, ali ovdje navijači pjevaju tokom utakmice, skaču, skidaju odjeću sa sebe... To u Danskoj nikada nećete vidjeti", dodala je Dalbi.

Regionalna liga bolja od danske

Poređenje crnogorske i danske lige je nemoguća misija. Uostalom, Dalbi će imati priliku tek na proljeće da osjeti “kvalitet” domaćeg prvenstva, kada Budućnost bude igrala završnicu, Mini ligu za prvaka. Međutim, može da napravi poređenje sa Regionalnom ligom…

"Najbolje ekipe u Regionalnoj ligi su veoma dobre, tu mislim na Krim, Vardar i nas. Sve tri ekipe igraju Ligu šampiona, svaka može da se plasira među osam najboljih. Zbog te tri ekipe, Regionalna liga je, možda, malo bolja od danske, ali u Danskoj ima više izjednačenih ekipa, gdje svako može da dobije svakoga", ističe Dalbi.

Za danski stil rukometa kaže da je brz i elegantniji.

"U Crnoj Gori se igra agresivniji stil rukometa, više fizički. Volim oba stila igre, zato i želim da naučim da oba stila pomiješam u jedno", zaključuje Dalbi.

Bonus video: