Okršaj kandidata za polufinale

"Mnogo smo iskusnije nego prošle godine. Mi koje smo ostale smo stekle dodatno iskustvo, a i nove igračice su se odlično uklopile", rekla je Dragana Cvijić
91 pregleda 0 komentar(a)
Dragana Cvijić, Foto: Savo Prelević
Dragana Cvijić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.10.2013. 07:28h

U Dabašu, mirnom gradiću 50 kilometara udaljenom od Budimpešte, večeras u 18 časova biće veoma burno, jer se sastaju dva kandidata za plasman u polufinale Lige šampiona - Ferencvaroš i Budućnost.

Osvajač Kupa pobjednika kupova iz 2011. i 2012. godine, kojem je prošle sezone izmaklo polufinale Lige šampiona zbog slabije međusobne gol razlike u trouglu sa Olkimom i Krimom, slabo je počeo ovo izdanje najkvalitetnijeg evropskog takmičenja.

Žužana Tomori i drugarice, koje su na otvaranju domaće lige savladale prvaka Evrope Đer (20:17), neočekivano su ponižene u Danskoj, jer je Midtjiland slavio sa čak 32:23.

Šampion Starog kontinenta iz 2012. godine je, s druge strane, pregazio poljski MKS Lublin (31:19).

Ti rezultati, međutim, nisu pravi pokazatelj snaga dva tima. Toga su svjesni svi u taboru Podgoričanki i najavljuju jako težak meč u Mađarskoj, ali i juriš na pobjedu koja bi im širom otvorila vrata druge faze.

"Rezultat u Danskoj je bio neočekivan za nas. I pored toga, mislim da će nam gostovanje u Mađarskoj biti najteže u prvoj fazi. Naravno, teško će biti i u Ikastu, ali će protiv Ferencvaroša zbog publike, atmosfere u dvorani, ali i kvaliteta rivala, biti komplikovanije. Igračice Ferencvaroša će sigurno biti motivisane da promijene tok sezone, ali i mi želimo pobjedu. Probaćemo da ih iznenadimo igrom i nametnemo naš stil, ali smo svjesne da je Ferencvaroš jedan od kandidata za osvajanje Lige šampiona, uz Đer i Larvik", kaže Dragana Cvijić.

Letimičan pogled na sastav Gabora Eleka jasno pokazuje odakle prijeti najveća opasnost Klari Voltering i njenim alternativama Marti Žderić i Marini Vukčević.

Glavna snaga Ferencvaroša je odlična bekovska linija, u kojoj su pored Tomori, prvog strijelca Lige šampiona u prošloj sezoni, još i Španjolka Nerea Pena, Njemica Laura Štajnbah, poznate Mađarice Sandra Začik i Zita Sučanski...

Baš tim redom su te igračice „složene” na listi najboljih golgetera kluba u domaćem šampionatu, samo se na 5. mjesto „uguralo” desno krilo Monika Kovačič, sa pogotkom više od Sučanski.

"Ferencvaroš ima najbolju bekovsku postavu u Evropi. Ako odigramo dobro u odbrani, možemo da ih zaustavimo, ali moramo da budemo veoma obazrive. Prijete sa svih bekovskih pozicija i na to moramo da obratimo posebnu pažnju", dodaje stameni pivot "plavih”.

I Budućnost je lani bila blizu polufinala Lige šampiona, ali nije uspjela. Zbog toga je dovedeno pet pojačanja, kako bi najtrofejniji crnogorski klub ponovo ušao u borbu za vrh.

"Mnogo smo iskusnije nego prošle godine. Mi koje smo ostale smo stekle dodatno iskustvo, a i nove igračice su se odlično uklopile", rekla je Cvijićeva, koja je na pitanje šta je cilj Budućnosti ove sezone, iskreno odgovorila:

"Moj cilj je da osvojimo Ligu šampiona. Ali, moramo da idemo korak po korak. Prvo mislimo na Ferencvaroš, pa na Midtjiland, Lublin... To stalno mora da nam bude u glavama".

Jedva čekam Svjetsko prvenstvo

Zbog operacije koljena, Cvijićeva je propustila Evropsko prvenstvo u Srbiji, na kojem je Crna Gora postala šampion.

Njena zemlja će biti i domaćin Svjetskog prvenstva u decembru, na kojem će Srbija pokušati da se domogne medalje.

"Jedva čekam Svjetsko prvenstvo, jer se održava u mojoj zemlji. Srećna sam što ćemo mečeve prve faze igrati u Nišu, gradu u kojem je najbolje navijanje, gdje je stalno puna hala. Iskusnije smo za veliko takmičenje i ubijeđena sam da uz navijače možemo ponovo do polufinala. Mislim da je šampionat svijeta teži od Evropskog prvenstva, jer ima više dobrih ekipa. Teži je i sistem takmičenja, jer se odmah igra osmina finala. Bez obzira na sve to, težimo osvajanju medalje, prava bi bila stvar da prvo odličje osvojimo baš u Srbiji", kaže Cvijićeva.

Bonus video: