Novi format Lige šampiona za rukometašice od sezone 2014/2015.

Po završetku glavne runde takmičenja, po četiri prvoplasirane iz obje grupe glavne runde izboriće plasman u četvrtfinale, a pobjednici četvrtfinalnih duela će igrati fajnl-for
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2013. 22:27h

Ženska Liga šampiona će se od sezone 2014/2015 igrati u izmijenjenom formatu, odlučeno je na 166. sjednici Izvršnog komiteta Evropske rukometne federacije, prvoj u ovoj takmičarskoj sezoni, koja je proteklog vikenda održana u Miločeru, u organizaciji Rukometnog saveza Crne Gore.

Namjera čelnika EHF-a je da najjačem evropskom klupskom takmičenju daju veću dimenziju, po uzoru na mušku (iako su dva takmičenja, u svakom smislu, jako daleko), kako bi pokušali da Ligu šampiona učine atraktivnijom, ne samo za igračice i klubove, već i za navijače, televizijske kuće i, naravno, sponzore…

Od sezone 2014/2015 igraće se samo jedna runda kvalifikacija, umjesto dosadašnje dvije, uz modifikaciju glavne runde, nakon grupne faze, koja ostaje ista (četiri grupe po četiri tima).

Po tri prvoplasirane ekipe iz grupne faze, plasiraće se u glavnu rundu i formirati dvije grupe po šest timova (do sada su dalje išle po dvije), dok će posljednjeplasirane nastaviti evropski put u osmini finala Kupa kupova.

Po završetku glavne runde takmičenja, po četiri prvoplasirane iz obje grupe glavne runde izboriće plasman u četvrtfinale, a pobjednici četvrtfinalnih duela će igrati fajnl-for, koji bi prvi put u istoriji ženske Lige šampiona mogao biti održan ove sezone, 3. i 4. maja.

Izvršni komitet, čiji je član i predsjednik Upravnog odbora RSCG Predrag Bošković, odlučio je, naime, da produži rok za razmatranje pristiglih ponuda za organizaciju ovosezonskog fajnl-fora, i naknadno utvrdi da li ponude zadovoljavaju organizacione i finansijske standarde, koji su potrebni za ovakav događaj.

Podsjećanja radi, tri subjekta iz Mađarske su kandidovali dvoranu u Budimpešti, „Pap Laslo“ (kapaciteta 9.100 mjesta), a to su uradili Sportkoncept, menadžerska agencija iz Mađarske, Hungarofest i Mađarska rukometna federacija, te Neksus komjunikejšn. Za organizaciju se prijavio i Krim, koji bi fajnl-for organizovao u „Stožicama“ (12.500) u Ljubljani.

Izvršni komitet je prihvatio da razmatra dvije od četiriponude, koje su dostavili Hungarofest i Mađarska rukometna federacija, odnosno Krim i Ljubljana.

Izvršni komitet je potvrdio svih sedam kandidatura za organizaciju finalnog turnira muškog EHF kupa ove sezone (17/18. maj iduće sezone), a odluku ćem nakon pažljive analize svih ponuda, naknadno donijeti jedna finansijska delegacija EHF-a.

Prijavilo se pet klubova, jedna njemačka agencija i jedan nacionalni savez. Od klubova su prijave poslali London (olimpijska dvorana u Londonu), grčki AEK (olimpijska dvorana u Atini), Fuhse Berlin (dvorana „Maks Šmeling“), Meškov Brest (Minsk arena) i Monpelje (svoja dvorana).

Njemačka agencija in.Štutgart je kandidovala Porše arenu u Štutgartu, dok se Rukometni savez Luksemburga prijavio sa „Le Kok arenom“.

Potvrđene su kandidature za muško Evropsko prvenstvo 2018. (Hrvatska, Norveška, Švedska), žensko EP 2108. (Francuska, Norveška, Ukrajina), muško EP 2020. (Austrija, Norveška, Švedska), žensko EP 2020. (Norveška, Danska).

Odluka o domaćinima biće donijeta 29. i 30. septembra 2014. godine, na Kongresu EHF-a u Dablinu.

Sljedeći sastanak Izvršnog komiteta biće održan 13. i 14. decembra u Beogradu, za vrijeme Svjetskog prvenstva za rukometašice.

Bonus video: