Kamenica: Zakazala odbrana

I Kamenica je svjestan da bi sve bilo drugačije da je njegova ekipa igrala pred svojim navijačima.
86 pregleda 0 komentar(a)
Rukometaši Lovćena, Foto: Savo Prelević
Rukometaši Lovćena, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.09.2013. 09:36h

Rukometaši Lovćena su evropski nastup završili već u 1. kolu EHF kupa. Slabiji kvalitet ekipe u odnosu na prošlu sezonu, nova bekovska linija, te odluka kluba da se oba meča igraju u Izraelu, unaprijed su, praktično, osudili crnogorskog šampiona na neuspjeh u dvomeču sa Makabijem (35:37, 29:30).

Trener Kasim Kamenica razloge poraza u prvom meču nalazi i u putovanju...

"Sticajem okolnosti, putovali smo za Izrael 15. septembra, dan prije meča, i ekipa je na toj prvoj utakmici bila i fizički usporena. Vjerujem da nijesmo imali pravu adaptaciju na tu utakmicu, jer nijesmo uspjeli da nađemo mogućnost da putujemo 14. septembra. Sigurno je da smo u prvoj utakmici zbog toga zakazali, prije svega u odbrani, primivši 37 golova, što je na neki način i odlučilo taj dvomeč", kaže Kamenica za „Vijesti“.

Trener Cetinjana ističe da je „druga utakmica bila puno kvalitetnija, sadržajnija, sa obje stane“.

"Mi smo, međutim, ponovo zakazali na početku meča, protivnik je došao do velike prednosti. Već u finišu prvog poluvremena složili smo odbranu, a onda smo bili bolji u drugom poluvremenu, dobili ga. Ali, za veći preokret je bilo potrebno više igrača sa odličnim učinkom", dodaje Kamenica.

Strateg Lovćena ističe da su dvojica srpskih internacionalaca, Bošković i Butulija, sa „srednjim bekom i pivotmenom zaista odličan dio tima“.

"Mnogo su kvalitetniji i iskusniji od našeg, u igri bekovske linije i pivotmena".

Lovćen je protiv Makabija bio slabiji za desnog beka Alena Kulenovića.

"Igrali smo bez jedinog ljevaka u bekovskoj liniji, Kulenovića, za koga smo zakasnili sa dobijanjem međunarodnog sertifikata, što nam je otežalo situaciju, s obzirom na to da smo posljednje utakmice uigravali postavu sa ljevakom na desnom beku, dok je sa dešnjakom situacija bila alternativna. U Izraelu smo morali da igramo obje utakmice na takav način, što nam je stvaralo probleme u napadu".

Kamenica nije zadovoljan ni učinkom mladih golmana Abramovića i Borilovića, pravdajući to neiskustvom.

"U prve dvije utakmice u SEHA ligi bili su na dosta zavidnom nivou. Ne bih želio da ih prozivam zbog učinka u Izraelu, za mene je to očekivana situacija s obzirom na njihovu mladost. Tu ekipa nije odgovorila na pravinačin da ih zaštiti, nego smo ih posebno u prvoj utakmici ostavili kao “na streljani”, gdje je njihovo neiskustvo potpuno došlo do izražaja. To su domaćini maksimalno iskoristili, posebno Butulija koji je postigao veliki broj golova šutevima golmanima ispod ruku, sa 11 metara, što je sve negativno uticalo na ukupni rezultat".

I Kamenica je svjestan da bi sve bilo drugačije da je njegova ekipa igrala pred svojim navijačima.

"Da smo igrali revanš na Cetinju, ne bismo imali problema da se plasiramo u drugu rundu. Ali, šta je tu je, to je bila iznuđena opcija da ne bismo ušli u probleme, s obzirom na to da se radi na sanaciji kluba. Međutim, i u ovakvom stanju smo mogli pružiti više, ekipa nije na pravi način otvarala utakmice kada je odbrana u pitanju, što bi nam donijelo određenu sigurnost u nastavku meča. Ali, ohrabruje činjenica da smo prema finišu meča izgledali dobro, što pokazuje da smo dobro pripremljeni i da spremni dočekujemo nastavak SEHA lige", zaključio je Kamenica.

Petričević: Prošli bismo da smo igrali na Cetinju

Već godinama unazad uobičajena odluka kluba da Lovćen oba meča igra u gostima, još jednom se pokazala pogrešnom, kada je sportska strana u pitanju, jer je to i koštalo Cetinjane eliminacije već u prvom kolu.

Da je prošao, Lovćen bi u drugom kolu igrao protiv makedonskog Zomimaka iz Strumice, i imao šansi da se, čak, nađe i u trećem kolu..

"U kakvoj je situaciji klub, ova odluka je bila izvanredna. Sa sportske strane, ovakve odluke nikad nijesu dobre, ali ovdje se radilo o ekonomskim razlozima – pojašnjava stav kluba Željko Petričević, sportski direktor Lovćena.

"Teško je reći, ali s obzirom na izjednačen rezultat u Izraelu, sigurno je da bismo imali veće šanse da prođemo da smo revanš igrali na Cetinju. Danas se u rukometu i sportu uopšte ne može ništa garantovati, ali mislim da izraelski rukomet nije neki evropski kvalitet, da je Makabi samo solidna ekipa. Mislim da bismo 90 odsto prošli da smo igrali na našem terenu", dodaje Petričević.

Sportski direktor Lovćena, međutim, kaže da je Lovćen mogao i u Ranani da eliminiše Makabi.

""Mislim da smo i tamo imali realne šanse, i po rezultatu se to vidi. Međutim, možda smo kasno vidjeli da možemo, pojedini igrači su se kasno probudili i to nas je koštalo eliminacije. Ali, eto, još jedno iskustvo više", zaključio je Petričević.

Bonus video: