Savić: Budućnost je među favoritima u Ligi šampiona

"Po mom mišljenju, Budućnost, Ferencvaroš i Midtjiland će se boriti za dva mjesta koja vode dalje, nadam se da će Budućnost biti jedna od te dvije ekipe", kaže Savić za "Vijesti"
0 komentar(a)
Maja Savić, Foto: Luka Zeković
Maja Savić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.09.2013. 14:14h

Legenda Budućnosti i crnogorskog rukometa Maja Savić u razgovoru za “Vijesti” ističe da Budućnost vidi kao jednog od favorita za prolaz u glavnu rundu Lige šampiona (među osam najboljih), ali kao jednog od pretendenata za šampionsku titulu, koju je ona sa podgoričkim klubom osvojila 2012. godine, kada je i završila igračku karijeru.

"Uvijek ću staviti Budućnost kao favorita za prolaz grupe, to uvijek gledam navijački, iako Budućnost ima dosta novih igračica i sve još treba da dođe na svoje mjesto. Mada, realno, Budućnost ima dobru ekipu, samo što mislim da neke stvari još treba da se poslože kako bi bilo sve kako svi to želimo", kaže Maja Savić, trener Danilovgrada, odnosno kadetske ekipe Budućnosti, sa kojom je na nedavnom Evropskom prvenstvu u Poljskoj, vodeći Crnu Goru, osvojila odlično peto mjesto.

Očekivano, mađarski Ferencvaroš je minulog vikenda osvojio prvo mjesto u svojoj kvalifikacionoj grupi (sa mađarskim Erdom, hrvatskom Lokomotivom i švajcarskim Cugom), i pridružio se grupi B u kojoj su Budućnost, danski Midtjiland i poljski Lublin.

"Ferencvaroš ima dugu tradiciju, u ovom periodu igra jako dobro. U prvenstvu smo već savladale Đer, što znači da imaju jako dobar tim. Imaju Tomori koja je bila najbolji strijelac Lige šampiona prošle sezone. Đer ima sreću da u svom prvenstvu ima jednu takvu ekipu koja može da joj bude pravi protivnik", kaže Maja Savić.

Budućnost, po mišljenju nekada najboljeg lijevog krila svijeta, ima dva ozbiljna protivnika u grupi – Ferencvaroš i Midtlijand (bivši Ikast).

"Ne sjećem se kada je Ferencvaroš izgubio meč na svom terenu, uz to su savladali i Đer, i stvarno su dobra ekipa. Midtjiland je uvijek imao dobar sastav, sa skandinavskim sistemom igre, brzim rukometom 60 minuta, bez prestanka, zbog čega je teško igrati sa njima. Mislim da je u ovoj grupi Lublin najlakši protivnik, ali protiv njih niko ne smije da kiksa, jer to može biti presudno. Po mom mišljenju, Budućnost, Ferencvaroš i Midtjiland će se boriti za dva mjesta koja vode dalje, nadam se da će Budućnost biti jedna od te dvije ekipe. Mislim da možemo i da imamo kvalitet to da uradimo, a voljela bih da budemo i prvi kako bismo imali lakši žrijeb u glavnoj rundi”, ističe Maja Savić.

Na pitanje ko su glavni favoriti za osvajanje Lige šampiona ove godine, Maja Savić kaže:

"Standardno, Đer, Larvik, Budućnost, Krim, FTC, koji su stalno u vrhu. Tu je, naravno, i Vardar, koji je doveo dosta pojačanja, samo što mislim da će njima trebati još više vremena da sklope kockice, jer su ubjedljivo najviše mijenjali, doveli maltene čitav novi tim. Poenta je u tome koliko kojoj ekipi treba vremena da uklopi nove igračice u cjelinu. Period prilagođavanja negdje traje duže, negdje kraće", istakla je Savić.

Odbrana, pa napad

Budućnost je ljetos dosta promijenila ekipu, prvenstveno u bekovskoj liniji, a stiglo dosta igračica sa više ofanzivnim karakteristikama...

"Budućnost uvijek više i prvo razmišlja o odbrani, pa o napadu. To što napad trenutno funkcioniše više nego odbrana, je samo dokaz da sve stvari još nijesu na svom mjestu. Ali, kad imate dvije do tri nove igračice u ekipi, i to na bitnim pozicijama, to se osjeti. Dok se ne prihvati naš sistem, koji je težak, i zbog čuvanja pivota, i za sve, igra se teško, treba vremena. Svakom novom igraču u novoj sredini treba pola godine da zaigra kako treba, to je mišljenje rukometnih stručnjaka. I tu se ne misli samo na teren, već i na prilagođavanje novoj sredini i van terena. Mislim da je jezička barijera trenutno problem, ali sve je to sastavni dio sporta, i vjerujem da će nove igračice Budućnosti igrati sve bolje i bolje", zaključila je Maja Savić.

Bonus video: