Červar: Igrači Lovćena su ”tough guys”

"Iako mala nacija, Crna Gora ima veliko srce, kroz sport fantastično promoviše državu", kaže Červar
90 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2013. 23:53h

Metalurg je u Podgoricu doputovao juče i sinoć u “Morači” odradio jednočasovni trening. Prema riječima trenera Metalurga Lina Červara, njegova ekipa je mislima okrenuta startu u Ligi šampiona i meču u Švajcarskoj protiv Vaker Tuna (21. septembar). Ali će večeras (18), svakako, tražiti pobjedu...

"Ovo će nam, sigurno, biti provjera da vidimo šta i koliko možemo, nakon svih kvalifikacijama koje smo imali. Naravno, u svakoj utakmici uvijek želimo da pobijedimo, ali daću priliku svima da igraju. Znam da je na Cetinju uvijek bilo teško, igrači Lovćena su, što bi rekli Amerikanci, “Tough guys” (čvrsti momci). Ovaj meč će biti dobra provjera za nas, ali ne znam kako će se meč završiti, iako uvijek razmišljam pozitivno, uostalom kao i naš protivnik", rekao je “Vijestima” Červar, od 2009. godine na klupi Metalurga.

Metalurg je u Podgoricu stigao bez Darka Stanića (direktor Levče Kitevski nam je kazao da skopski klub želi da dovede crnogorskog reprezentativca Rada Mijatovića), ali je i Lovćen slabiji u odnosu na prošlu sezonu.

"Ne mora uvijek bolji da pobijedi. Ponavljam, razmišljamo o Švajcarskoj, ali svakoj utakmicu prilazimo tako da je pokušavamo dobiti. Uvijek insistiram na odbrani koju želim da igramo, to ćemo sve probati protiv Lovćena. Vidjećemo kako će to izgledati", dodao je Červar, koji je posljednjih put 80-tih godina bio u “Morači”, kada je vodio Umag protiv Budućnosti.

"Često puta gledam žensku ekipu Budućnosti, jer sam simpatizer ženskog crnogorskog rukometa. I stvarno se divim svim njihovim rezultatima, tituli prvaka Evrope, te vicešampionskoj olimpijskoj tituli. Poštujem i trenera Dragana Adžića", dodao je Červar.

"Mago di umago", bivši proslavljeni selektor Hrvatske, sa kojom je bio olimpijski šampion (2004), svjetski prvak (2003), te dva puta vicešampion svijeta (2005, 2009), i dvaputa vicešampion Evrope (2008, 2010), kaže da i rezultati muške reprezentacije izazivaju pažnju.

"Jer, imali su veličanstvene kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Iako mala nacija, Crna Gora ima veliko srce, kroz sport fantastično promoviše državu. Pobijedivši Njemačku i izbacivši je iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, to je, svakako, uspjeh vrijedan divljenja. Prema tome, sve čestitke i ženskoj i muškoj reprezentaciji", kaže Červar.

O Rakčeviću sve najbolje, možda se nekad vrati

Mladen Rakčević je ljetos neočekivano napustio Metalurg, iako je postigao dogovor o novom dvogodišnjem ugovoru. Pivot crnogorske reprezentacije je javno optužio Červara da je glavni krivac za njegov odlazak iz Skoplja, da je to urađeno na inicijativu hrvatskog trenera.

"Červar je postupio neljudski i nekorektno, jer je usred ljeta moju porodicu i mene ostavio bez hljeba. Ne razumijem zašto je to uradio, nije imao nijedan razlog, ovo nema veze sa rukometom. Posebno što je on bio taj na čiju sam inicijativu produžio ugovor, igrao sam sa emocijama svaki meč, borio se od prvog do posljednjeg minuta. Ja sam čist pred Bogom. Ja mogu da oprostim, ali mu ovo ne mogu zaboraviti", kazao je tada za “Vijesti” Rakčević.

Červar, međutim, kaže da o Rakčeviću može samo pohvalno da se izrazi.

"I nije sve bilo tako kako se tumačilo kroz novine, iskreno rečeno. Ali, nikad ne reci nikad, ko zna možda se nekad vrati, što znači da nijesu prekinute sve veze. Sve je to bio sticaj okolnosti, kad se to dogodilo nisam bio u Skoplju, već u Umagu. Ja, inače, njega jako poštujem, ne bih se ja njega odrekao", rekao je Červar.

Đuka je bio igrač lavljeg srca

Červara je na sinoćnjem treningu u “Morači” dočekao i prijatno iznenadio Goran Đukanović, nekadašnji kapiten Crne Gore, koga je Červar trenirao u Zagrebu u sezoni 2005/2006.

"Goran je bio igrač lavljeg srca, fantastičan odbrambeni igrač, inače odličan igrač. Drago mi je da je ostao u rukometu. I o njemu mislim samo pozitivno", zaključio je Červar.

Goran Đukanović za Červara kaže da je "jedno od najvećih svjetskih trenerskih imena koje je dolazilo u Crnu Goru, u Podgoricu".

"To je čovjek velikih ambicija, od kojeg sam mnogo naučio i sa kojim sam u svakodnevnom kontaktu što se tiče rukometne igre i filozofije, gdje mislim da smo najbliži. Mislim da nam se pokapaju i sistem igre i taktike”, kaže za “Vijesti” Đukanović.

Prvi kapiten crnogorske reprezentacije u nezavisnoj Crnoj Gori ističe da je Červar bio inicijator njegovog dolaska u Zagreb.

“Ja sam time počestvovan jer sam bio prvi igrač iz bivše SFR Jugoslavije koji je nakon rata došao u Zagreb. Červar je veliki stručnjak, od koga svi treba da uče kako se pravi i kult reprezentacije, kako se pravi podloga za napredak u igri, kako se bori i maksimalno iskoristi svaki igrač. On je od prosječne ekipe Metalurga napravio konkurentnu ekipu i za Ligu šampiona, koja parira i jednom Zagrebu, kojem je budžet četiri-pet miliona”, dodao je Đukanović.

Galerija

Bonus video: