NEOČEKIVAN GOST

Pitlik: Crna Gora je favorit za zlato na Svjetskom prvenstvu

"Za mene je i dalje favorit Norveška. Međutim, tu je i Crna Gora, vidjeli smo prošle godine koliko je dobra ekipa", rekao je Jan Pitlik, koji je došao u Podgoricu da obiđe Kamilu Dalbi
60 pregleda 0 komentar(a)
Kamila Dalbi i Jan Pitlik, Foto: Saša Jončić
Kamila Dalbi i Jan Pitlik, Foto: Saša Jončić
Ažurirano: 09.09.2013. 11:13h

Na tribinama „Morače”, na utakmici Regionalne lige Budućnost - Krim, jedno poznato rukometno lice - Jan Pitlik. Selektor Danske je od četvrtka u Crnoj Gori, sa namjerom da se uvjeri u formu desnog beka svoje reprezentacije Kamile Dalbi.

Međutim, nije imao tu priliku, jer se Dalbi još oporavlja od nedavne povrede skočnog zgloba, zbog čega nije igrala protiv Krima. Ali, Pitlik je gledao svoju reprezentativku na treningu Budućnosti...

"Nažalost, nisam imao mogućnost da Dalbi vidim na djelu, na utakmici, a nisam mogao da mijenjam plan, jer sam ovo putovanje organizovao još prije nekoliko mjeseci. Međutim, u subotu sam imao veoma dobar sastanak sa trenerom Draganom Adžićem, razgovarali smo o igrama Kamile u dresu Budućnosti. Naravno, razgovarao sam i sa Kamilom", kaže za „Vijesti” Pitlik.

S obzirom na razliku u stilu igre i shvatanju rukometa, prisustvo na treningu Budućnosti je, kako kaže Pitlik, za njega „bilo različito i odlično iskustvo”.

"Bio je to trening sa puno rada na snazi i fizičkoj spremi. Budućnost ima jedan od najboljih timova u Evropi, i na tom treningu sam dobio puno dobrih ideja", priznaje selektor Dankinja.

Naravno, do kraja godine je najvažnije Svjetsko prvenstvo u Srbiji, u decembru, jedino takmičenje u kojem Pitlik sa Danskom nije osvajao medalju.

"Imamo dobar i mlad tim, koji pravimo za duže staze. Prošle godine na Evropskom prvenstvu u Srbiji nismo uspjeli da uđemo u polufinale, ali mislim da ove godine imamo šansi. U grupi smo sa ekipama kao što su Brazil, Srbija... Nakon toga u osmini finala možemo da naletimo na veoma jaku Crnu Goru, Francusku, Južnu Koreju, Holandiju".

Na pitanje ko su, po njemu, favoriti za zlato u Srbiji, Pitlik je odgovorio:

"Za mene je i dalje favorit Norveška. Međutim, tu je i Crna Gora, vidjeli smo prošle godine koliko je dobra ekipa. Tu je i Srbija, puno će im značiti domaći teren. Brazil ime, takođe, veoma dobar tim, i nikad se ne zna koliko je dobra Južna Koreja", zaključio je danski stručnjak.

Postigli ste nevjerovatne uspjehe

Kao mnogi u Evropi i svijetu, i Jan Pitlik je zadivljen uspjesima crnogorskog rukometa, posebno ženskog...

"Fantastično je kakve rezultate postižu Budućnost i Crna Gora, zemlja sa tako malo stanovnika, sa veoma malom bazom igračica. Olimpijsko srebro i zlato na Evropskom prvenstvu su nevjerovatni rezultati", rekao je Pitlik.

Dva puta uzastopno olimpijski šampion

Jan Pitlik odrađuje drugi mandat na klupi Danske, od 2007. godine, znatno manje uspješan. Danska, naime, od 2004. godine nema medalju na velikim takmičenjima.

Međutim, u prvom mandatu, od 1998. do 2005. godine, Pitlik je sa Danskom bio redovan osvajač odličja na evropskim prvenstvima i OI, sve do početka dominacije Norvežanki.

Dankinje su pod Pitlikovim vođstvom dva puta uzastopno bile olimpijske šampionke, 2000. godine u Sidneju, i četiri godine kasnije u Atini. Žetvu medalja na evropskim prvenstvima počeo je srebrom u Holandiji 1998. godine, bio je prvak 2002. na domaćem terenu, te srebrni u Mađarskoj dvije godine kasnije.

Nedostaje mu samo medalja na svjetskim šampionatima...