Bošković: Ko može bolje, nek’ izvoli

"Ako neko misli da može bolje, do kraja ove Skupštine stojim na raspolaganju, pa da se ljudski pozdravimo”, poručio je Bošković.
88 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2013. 15:19h

Kakve i kolike finansijske muke muče crnogorske rukometne klubove, izuzev ŽRK Budućnost, već je ispričana priča. Nažalost, bez efekta i boljitka.

Godišnja Skupština Rukometnog saveza Crne Gore je, uglavnom, i prilika za neke klubove da o svojim problemima, koji su, uglavnom, opšti, govore na sjednici, da zatraže pomoć od Saveza.

Ali, od RSCG, koji godinama unazad nema generalnog sponzora, rijetko i ima nekog sponzora, koji iz godine u godinu gomila dugove, gdje se i zaposlenima na današnji dan duguje šest plata, takvu pomoć ne mogu da dobiju…

Izvinjavajući se unaprijed ako nije tačno, Dušan Hajduković iz RK Ulcinj je naveo da je od predsjednika Rukometnog saveza Kosova dobio informaciju da tamošnji klubovi od Saveza dobijaju besplatno lopte, koje stižu iz Svjetske rukometne federacije (IHF), te da je RS Kosova svojim klubovima obezbijedio da ne plaćaju kotizaciju i službena lica. Hajduković je zapitao kako je moguće da onda RSCG crnogorskim klubovima naplaćuje lopte (60 eura), ljepilo…

“Ne znam šta ste pričali sa njim, a sa predsjednikom RS Kosova sam, inače, i dobar prijatelj, ali sve lopte koje su došle iz IHF-a kao donacija su besplatno podijeljene klubovima. Lopte koje se naplaćuju se dobijaju posredstvom hrvatske firme Merkjurija, koja ih svuda prodaje po istoj cijeni. Ako možete jeftinije da nađete lopte, slobodno. Mi smo samo htjeli da pomognemo klubovima da na jednom mjestu nađu to što im treba”, odgovorio je Bošković, i istakao da zaposleni u Savezu “nijesu primili šest plata, a ne da uzimaju novac od lopti”.

Predsjednik Skupštine Zoran Radojičić dodao je da je Savez od obnavljanja nezavisnosti klubovima “donirao preko šest, sedam hiljada lopti”.

Predstavnik Mojkovca Branko Braunović se žalio na odliv mladih igrača u Katar, Damjanovića i Gačevića, i pitao Savez da li postoji način da se crnogorski klubovi zaštite od “otimačine igrača”. Braunović je istakao da u takvim uslovima klubovi ne mogu da prave rezultate…

“Savez može da postupa samo po pravilima IHF-a. Niko nije mogao preći iz crnogorskog ili bilo kojeg drugog kluba ako nije zadovoljio propise. Nažalost, propisi su takvi da idu u korist bogatih, a ne onih koji stvaraju igrače. To nije pitanje samo klinaca, nego, kao što vidimo, i mnogo ozbiljnijih igrača. Savez može malo toga da zabrani, to je već stvar za Kongres IHF-a”, odgovorio je Bošković.

Hajduković, koji je, kako kaže, u protekle dvije godine sam finansirao RK Ulcinj, i doveo ga do Prve lige (ali kaže da više ne može, pa da je, čak, i sam “napravio” 100 djece koliko ih je u klubu) pitao je koja je, onda, uloga Upravnog odbora, i posebno da li Savez može da pronađe sponzora lige, da potpuno ili djelimično pokrije troškove službenih lica, koji su veliki teret klubovima.

Bošković je na “žalopoljke” predstavnika klubova našao jednostavan odgovor, ponudivši i ostavku…

“Ko god želi, istog momenta ću mu ustupiti ovu stolicu. I to važi do kraja do kraja Skupštine. Ja sam raspoložen da se sklonim onome koji hoće i može da doprinese više. Ova funkcija mi nije trebala u karijeri. Jednostavno, ako neko misli da može bolje, do kraja ove Skupštine stojim na raspolaganju, pa da se ljudski pozdravimo”, poručio je Bošković.

Niko se, međutim, nije oglašao po tom pitanju..

Predsjednik Lovćena Dragan Ražnatović složio se sa Boškovićem da se treba okrenuti bazi, i istakao da Bošković ovu diskusiju ne treba da shvata kao kritiku na njegov račun.

„Čuo sam podatak da je 37 igrača ljetos je napustilo Crnu Goru. To je katastrofa. Mi ne znamo koliko u ovom trenutku postoji klubova u Crnoj Gori. Kada je Lovćen 1988. godine ušao u Prvu ligu, imali smo 22 muška kluba i četiri dvorane. Sada imamo 24 dvorane i jedan klub. To je katastrofa. Ako se ne okrenemo bazi, ne trebaju nama ni Lovćen, ni Budućnost da bitišu u Crnoj Gori. Mi danas nemamo nijednog igrača od 1.95. Nikome nije lako, mi imamo sponzora od 95 hiljada eura, koje se potroše dvije godine unaprijed. Ako se ne okrenemo bazi, teško nam se piše. Nijesu bitne funkcije, bitno je da svi radimo na tome da rukomet dovedemo na mjesto gdje mu pripada. Ne treba nam milostinja”, rekao je Ražnatović, uz napomenu da za finansije treba prvo da se napravi pritisak na opštinska rukovodstva, pa onda na državna.

Predstavnik Budvanske rivijere Draško Vukadinović založio se da ostane depozit, kao uslov za ozbiljnost takmičenja, i apelovao na Savez da uradi sve kako se ne bi ponovila situacija iz prošle sezone, kada Sutjeska, koja nije platila depozit, nije otputovala na Cetinje, na meč posljednjeg kola sa Lovćenom, zbog čega tog dana nije uručen šampionski pehar Lovćenu.

Bošković je istakao da rukomet na svim prostorima bivše SFRJ nikada nije počivao na velikim sredstvima, već na velikom entuzijazmu.

“To je poenta našeg sporta”, rekao je predsjednik UO RSCG, i istakao da drugi uspješni sportovi u Crnoj Gori, poput fudbala, košarke, vaterpola uspijevaju da imaju više sponzora, možda i zbog toga “što imaju bolje menadžere”.

“Smeta mi što gledamo u tuđa dvorišta, nikada to nisam radio. Jeli Bog dao da imaju i fudbal, i vaterpolo, i košarka, i ostali. Mi treba da gledamo zašto mi nismo u toj situaciji. Vjerovatno ćemo do kraja godine naći nekog sponzora za reprezentacije, ali ne mogu da nekoga uputim da sponzoriše domaću ligu, koja se završi neodlaskom Sutjeske na utakmicu posljednjeg kola sa Lovćenom”, rekao je Bošković.

I Božo Đikanović, predsjednik ŽRK Gorica, tražio je od Saveza da nađe sponzora liga, te da se ukine depozit, kao i da se napravi kvalitetan sastanak klubova.

“Da vidimo ko, kako i šta može da igra, da tako pomognemo Upravnom odboru. Da vidimo da li u ovim uslovima ima smisla da se igra. Ključno pitanja je da pojačamo bazu, ali ne da nam pionirke igraju Prvu ligu”, rekao je Đikanović, i najavio mogućnost učešća svog kluba u, kako je rekao, “pilot regionalnoj ligi”, sa Lokomotivom iz Mostara, Radničkim iz Bajmoka, dok se još ne zna ime četvrtog učesnika ovog neformalnog takmičenja.

Galerija

Bonus video: