Počasti za Riveru i Hergeirsona, Adžić samo treći

Dragan Adžić, koji je u 2012. godini vodio Budućnost do titule klupskog prvaka Evrope, a sa reprezentacijom osvojio olimpijsko srebro i titulu prvaka Evrope, zauzeo tek treće mjesto
2 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2013. 22:27h

Selektor Španije Valero Rivera i Islanđanin Torir Hergeirson, selektor rukometašica Norveške, najbolji su treneri muške, odnosno ženske ekipe u 2012. godini, u izboru Svjetske rukometne federacije.

Od 7. jula do 1. avgusta glasali su navijači, novinari i poseban stručni žiri IHF-a, a, kako je juče objavila svjetska kuća rukometa, Rivera i Hergeirson su dobili po 33 posto glasova.

Hergeirson, koji je prošle godine sa Norveškom osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Londonu (pobjedom protiv Crne Gore u finalu) i srebro na Evropskom prvenstvu u Srbiji (poraz od Crne Gore), odbranio je ovo priznanje od 2011. godine.

Rivera, „rukometni Ferguson“, koji je punu 21 godinu vodio Barselonu (od 1984. do 2005. godine), sa kojom je osvojio čak 71 trofej (pet Liga šampiona), prvi put je izabran za trenera godine u izboru IHF-a.

Od 2008. godine je selektor Španije, sa kojom 2012. godine nije imao značajnijih uspjeha, jer je u Londonu “furija” zastala u četvrtfinalu (poraz od Francuske). Španija je, međutim, u januaru ove godine na domaćem terenu osvojila titulu prvaka svijeta, pa bi taj rezultat trebao da bude presudan u izboru za 2013. godinu, ali…

Da ovakvi izbori vrlo često nemaju pravi smisao, te da prednost imaju treneri iz zemalja za većim brojem stanovnika, govori i podatak da je Dragan Adžić, koji je u 2012. godini vodio Budućnost do titule klupskog prvaka Evrope, a sa reprezentacijom osvojio olimpijsko srebro i titulu prvaka Evrope, zauzeo tek treće mjesto, sa 20 posto glasova.

Ispred njega je sa 27 posto glasova bio i Danac Marten Subak, selektor Brazila, koji je na OI u Londonu stigao do četvrtfinala i osvojio titulu na Panameričkim igrama!?

Selektor Francuske Olivije Krumbolc (IHF trener godine u 2010.) bio je četvrti sa 13 posto glasova, dok je peto mjesto zauzeo selektor Španjolki Horhe Duenjas (sedam posto), i pored bronze u Londonu.

U konkurenciji trenera muških ekipa, tek drugi je bio selektor Francuske Klod Onesta (27 posto), iako je prošle godine sa „trikolorima“ osvojio olimpijsko zlato. Treći je selektor Danaca Ulrik Vilbek (20 posto), četvrti Slovenac Boris Denič (13 posto), a peti Alfred Gislason (sedam posto), trener Kila, sa kojim je u 2012. osvojio triplu krunu, titulu i Kup u Njemačkoj, te Ligu šampiona...

Dosadašnji pobjednici – ženski timovi: 2009 Jevgenij Trefilov (Rusija), 2010 Olivije Krumbolc (Francuska), 2011 Torir Hergeirson, 2012 Torir Hergeirson; Muške ekipe: 2009 Klod Onesta (Francuska), 2010 Klod Onesta (Francuska), Ulrik Vilbek (Danska), 2012 Valero Rivera (Španija).

Galerija

Bonus video: