Gasi se Atletiko Madrid, jedan od evropskih velikana!

U ponedjeljak je lokalna poreska uprava odbila prijedlog kluba o otplati dugova u ratama, pa, očigledno, u Atletiku nijesu imali puno izbora.
1 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2013. 17:05h

Samo pet mjeseci nakon što je Španija postala prvak svijeta, muški rukomet na Pirinejskom poluostrvu dobio je težak udarac – Atletiko Madrid, prošlosezonski četvrtfinalista Lige šampiona, vicešampion iz 2012. godine, prestaje da postoji!

Dogodilo se, dakle, ono što se naslućivalo posljednjih dana, kada su igrači počeli da napuštaju klub, jedan po jedan.

“Zbog trenutnih ekonomskih problema s kojima se suočava naše društvo, koji se odražavaju na sve aspekte života, uključujući i sport, odlučili smo prekinemo sve aktivnosti kluba. Uz nedostatak sponzora i logistike, moralna podrška grada nije bila dovoljna da opstanemo“, stoji u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Evropske rukometne federacije, a koje je potpisao predsjednik Atletika Domingo Dias de Mera.

Atletiko se, dakle, neće takmičiti ni u Ligi šampiona, niti u ASOBAL ligi, a klub će brzo pokrenut proces likvidacije.

U ponedjeljak je lokalna poreska uprava odbila prijedlog kluba o otplati dugova u ratama, pa, očigledno, u Atletiku nijesu imali puno izbora.

„Igrači su slobodni da traže novi klub. Što će biti s nama ostalima ne znam“, rekla je portparolka kluba Marija Anheles Pons Tales, koju je vijest o gašenju kluba zatekla na godišnjem odmoru, i koja je jedna od deset osoba iz kancelarije kluba čija je budućnost neizvjesna.

Vijest je iznenadila i trenera Talanta Dušebajeva (45).

„Jako sam zabrinut kao i svi ostali. Odluka me iznenadila”, rekao je Večernjem listu Duševajev, koji je nedavno produžio ugovor s Atletikom, iako je imao nekoliko ponuda iz Njemačke, a uz to je u klub doveo i svog sina Aleksa.

Nestankom Atletika nestao je i jedini pravi španski rukometni derbi sa Barselonom, na koji je dolazilo oko 10.000 gledalaca.

„Vijest me jako iznenadila. No, siguran sam da je predsjednik Atlética sve učinio, no da nije bilo drugog izlaza“, rekao je trener Barselone Ćavi Paskval.

Podsjećanja radi, prije dvije godine je bivši Sijudad Real promijenio ime u Atletiko, i oživio klub koji je osnovan 1950. godine, a koji se, zbog duga, prvi put ugasio prije 21 godinu, nakon čega je klub igrao u drugoj ligi pod imenom Atletiko Madrid Alkobendas.

Prelaskom u špansku prijestonicu pokušalo se spasiti šta se spasti može od kluba koji je od 2006. do 2009. godine tri puta osvajao LŠ! Ta borba je, očigledno, izgubljena…

Gašenjem Atletika na tržištu će se naći vrhunski rukometaši koji će zasigurno predstavljati pojačanja za ostale velikane. Kiril Lazarov je već otišao u Barselonu, a novi angažman će morati potražiti Žoan Kaneljas, Havijer Baraše, Hulen Aginagalde, Jonas Kalman i Mariuš Jurkiejevic. Ivano Balić će po svemu sudeći preći u Fuhse Berlin, dok bi Jakov Gojun korak od Pari sen Žermena.

Bonus video: