Budućnost predstavila pojačanja

„Imam osjećaj da sam napravila pravi izbor. Želim da napredujem zajedno sa ekipom”, rekla je Kamila Dalbi
71 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2013. 14:36h

Do početka nove sezone je ostalo još mnogo, klubovi i dalje dovode pojačanja, ali je jasno da će rukometašice Budućnosti ponovo biti jedan od favorita u Ligi šampiona.

Podgorički velikan danas je predstavio tri od četiri ovogodišnje akvizicije - Kristinu Neagu, zvanično najbolju rukometašicu svijeta u 2010. godini, desnog beka iz Danske Kamilu Dalbi i Poljakinju Kingu Bizdru.

Neagu i Dalbi su rođene 1988, Bizdra godinu kasnije, a 1990. godište je Marta Žderić, hrvatska golmanka koja danas nije mogla da stigne na zvaničnu prezentaciju.

Po tome bi trebalo da se brzo uklope u ekipu Budućnosti, jer su sve igračice osim Klare Voltering rođene između 1988. i 1993. godine.

Ali, i nove igračice i trener Dragan Adžić, kao i sportska direktorica Bojana Popović, svjesni su da će najveći problem pojačanjima biti da nauče da igraju odbranu koju forsira Budućnost. Za napad niko ne brine...

"Uigravanje će uzeti malo vremena, ne očekujemo da će od početka sve izgledati fantastično. Moramo svi da budemo strpljivi. Ovo su više napadačka pojačanja i igraće se malo drugačiji rukomet, zbog čega će problem biti uklapanje u odbranu, koja je drugačija nego u ostalim ekipama", istakla je Popovićeva.

Pripreme počinju 22. jula, a nove tri igračice su poručile da jedva čekaju da počnu da rade sa ekipom.

"Prvi put idem van Danske i uzbuđena sam zbog toga. Osjećaj mi govori da sam napravila pravi izbor. Daću sve što mogu da se razvijem i ja, ali i tim", napomenula je Dalbi, prva Dankinja u istoriji Budućnosti.

Najviše će morati da se čeka na debi Neagu, koja je 7. februara operisala prednje ukrštene ligamente koljena, i to brzo nakon što se vratila na teren nakon duge pauze zbog teške povrede ramena. Moraće da pauzira makar do kraja avgusta.

"Vrlo sam srećna što sam došla u Budućnost i radujem se povratku na teren. Rame mi je sada prilično dobro, to se pokazalo kada sam igrala nakon povrede, a sada sam na rehabilitaciji zbog operacije koljena. Sve za sada ide dobro i nadam se da ću se tokom ljeta priključiti saigračicama", rekla je rumunska reprezentativka, koja pokriva poziciju lijevog beka.

Na istom mjestu igra i Bizdra, koja je potpisala trogodišnji ugovor.

"Želim da napredujem u ovom timu. Rukomet je moj život, i moji roditelji su ga igrali i mislim da je dolazak u Budućnost pravi potez", rekla je Bizdra, koja je sa reprezentacijom Poljske u baražu za Svjetsko prvenstvo upisala dvije pobjede protiv Švedske.

Adžić: Ovo je dokaz da se u Budućnost rado dolazi

Dragan Adžić je zadovoljan kvalitetom četiri igračice, a najavio je da do kraja mjeseca može da stigne još jedna rukometašica, i to u bekovskoj liniji.

Pominjalo se da je na pragu Budućnosti srednji bek ruske Lade, Irina Nikitina.

"Drago mi je da smo nastavili tradiciju da dovodimo kvalitetne igračice iz raznih sredina. To je dokaz da je Budućnost postala klub u koji se rado dolazi. Djevojke su izabrale klub u kojem se dobro radi, u kojem mogu da napreduju", istakao je Adžić.

Trener „plavih” je svjestan da će sa novim igračicama morati mnogo da radi na odbrani.

"Biće potrebno puno truda da se nadomjesti odlazak Anđele Bulatović i izvjesno neigranje Suzane Lazović u prvom dijelu sezone. Ove djevojke su na visokom nivou u napadu, ali odbrana dobija utakmice. To će i u narednoj sezoni biti primarni cilj svih igračica Budućnosti, pa i njih. Sigurno je da kod svih njih ima prostora da se razvijaju".

Budućnost je prošlog ljeta takođe dovela pet igračica, ali je ostala samo Katarina Ježić. Otišle su Francuskinja Klodin Mendi, Srpkinje Jelena Trifunović, Jelena Živković i Hrvatica Katarina Bralo. Možda će ovaj prelazni rok biti uspješniji...

"Mendi je otišla u Vardar zato što je ponuda puno veća. Evidentno je da su djevojke iz kadetske reprezentacije Srbije, koja je bila vicešampion Evrope, imale veliki luft, izuzev Dragane Cvijić. To nije moglo za godinu da se prevaziđe da dođu do nivoa da kvalitetno igraju završnicu Lige šampiona. Mislim da nije bilo grešaka u dovođenju, jer nisu stigle da bismo osvojili Ligu šampiona, već da ih provjerimo i u finišu sezone smo znali ko koliko može", pojasnio je Adžić.

Bonus video: