Poraz od Češke, rukometaši Crne Gore 2. u grupi 2

Domaćin je od početka vodio i lagano stigao do pobjede i 1. mjesta u grupi 2, dok su „crveni” skliznuli na drugu poziciju
2 komentar(a)
rukomet Crna Gora - Njemačka, Foto: Savo Prelević
rukomet Crna Gora - Njemačka, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.06.2013. 14:03h

Izgubili, ali su u posljednjem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo ispunili cilj - nisu pokvarili utisak nakon spektakularne pobjede nad Njemačkom, kojom su izborili vizu za Dansku.

Bez nekoliko najiskusnijih igrača, rukometaši Crne Gore su poraženi u Češkoj, ali sa podnošljivih 30:25.

Fenomenalni Filip Jiha i drugovi su tako preuzeli 1. mjesto u grupi 2 i ispred „crvenih” idu na šampionat Starog kontinenta.

U Danskoj, ako se u današnjim mečevima Slovenija - Bjelorusija i Austrija - Rusija ne dogode čuda, neće biti Njemačke, koja se oprostila ubjedljivom pobjedom nad Izraelom (38:19).

Meč u Brnu, na kojem u odnosu na okršaj sa Njemcima nije bilo Draška Mrvaljevića, Rada Mijatovića, Mladena Rakčevića i Petra Kapisode, kao ni Zorana Roganovića, Vladimira Osmajića i Marka Simovića, mnogo više je značio domaćinu.

I to se vidjelo odmah na startu - Česi su poveli 4:1, a nakon dva gola asa Gepingena Pavela Horaka u 19. minutu je bilo 10:5. Predvođeni Jihom i odličnim Petrom Štohlom na golu, domaći su do velikog odmora uvećali prednost na 16:9.

"Na početku smo ih previše respektovali. Ne mogu, ipak, da ne budem zadovoljan, jer su Česi morali da igraju 47-48 minuta sa najboljom postavom, a tek u finišu da puste mlađe. Bojao sam se da nam se desi isto što i prije dvije godine u Slovačkoj, kada sam takođe dao šansu mlađima, a izgubili smo ubjedljivo. Sada smo dobili jedno poluvrijeme i to sigurno ostavlja pozitivan utisak, jer je to dokaz da muška reprezentacija ima na šta da se osloni", rekao je za „Vijesti” selektor Zoran Kastratović.

Česi su u nastavku nekoliko puta imali osam golova prednosti, ali je Crna Gora držala priključak i u finišu smanjila na prihvatljivih minus pet.

Uzgred, Kastratović je meč iskoristio da pruži šansu nekolicini mladih igrača, a najviše je prikazao 20-godišnji desni bek Lovćena Vladan Lipovina, koji je postigao tri gola.

"Lipovina je bio dosta dobar, prijatno je iznenadio. Bio je konkretan, s obzirom na to da mu je ovo bio debi. Pokazao je raskoš talenta, ali bi bilo još bolje da ima rutinu, da u klubu ima veću minutažu tokom godine. Pokazao je da na njega može da se računa. Dobri su bili i Mirko Radović i Miloš Vujović, a i Žarko Pejović je odradio dobru rolu. I Nemanja Malović je odigrao sedam-osam minuta na desnom krilu", napomenuo je selektor.

Kvalifikacije se završavaju sjutra, a žrijeb za 11. Evropsko prvenstvo biće održan u petak u 18.30 časova u Herningu, koji će biti domaćin borbi za medalje.

Češka - Crna Gora30:25 (16:9)

Brno - „Nova hala”. Gledalaca: 1.700. Sudije: Dobrovic i Tajok (Mađarska). Sedmerci: Češka 4 (3), Crna Gora 4 (1). Isključenja: Češka 10, Crna Gora 10 minuta.

Češka: Mrkva, Štohl, Hrstka 3, Bečvar 2, Jurka 1, Kubeš, Motl, Jiha 10, Šulc, Sobol 1, Horak 3, Mraz 1, Juriček 3, Babak, Stržinek 5, Kasal 1.

Crna Gora: Rajković, Simić, M. Pejović, Milašević, Marković 4, Radović 1, M. Vujović, Grbović 2, Ž. Pejović 3, S. Vujović 1, Ševaljević 9, Perišić 1, M. Lasica 1, G. Lasica, Lipovina 3, Malović.

Bonus video: