Grbović: Ovo nije slučajnost

“Opravdali smo odlazak na Evropsko prvenstvo. Dva puta dobiti Njemačku nije mala stvar ni za koga. Pokazali smo široj javnosti da možemo i da treba vjerovati u nas”, kaže Marko Lasica
170 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2013. 16:43h

Švedska je u Podgorici dodirnula dno prošlog juna, grotlo „Morače” je 12 mjeseci kasnije progutalo još jednog velikana svjetskog rukometa - Njemačku.

Rukometaši Crne Gore u pravo vrijeme su pronašli ritam i igru iz 2012. godine i novom velikim trijumfom pobjedom izborili plasman na Evropsko prvenstvo u Danskoj.

I nije samo nova pobjeda nad Njemačkom razlog za sreću, već i činjenica da je Crna Gora dobila dva igrača za narednu deceniju - 25-godišnjeg Nikšićanina Marka Lasicu i dvije godine mlađeg Pljevljaka Nemanju Grbovića.

Grbović je činio čuda na crti, dao sedam golova iz osam šuteva, a pri jedinom promašaju su arbitri Zotov i Volodkin mogli da dosude penal.

“Potajno sam se nadao pobjedi, jer smo dobra reprezentacija. Imamo dosta mladih igrača, svi smo naporno radili da bismo došli do ovoga”.

“Pokazali smo da nije slučajnost što smo igrali na Svjetskom prvenstvu i što smo savladali Njemačku i u Manhajmu. Bilo je sparno u dvorani, ali smo odigrali veoma dobro”, rekao je Grbović, čiji je majstorski pogodak za 24:21, kada je „slomio” čuvenog kostolomca Olivera Rogiša, praktično riješio sve dileme nepunih pet minuta prije kraja.

Pivot Lovćena priznaje da nije očekivao da će imati veliku minutažu i da početi utakmicu prije iskusnijeg Mladena Rakčevića.

“Moje je samo da se nadam da ću igrati ili početi meč. Selektor mi je ukazao šansu, mislim da sam je iskoristio”, zaključio je Grbović.

Lasica je, sa druge strane, realizovao četiri od pet šuteva, ali je tri puta bio precizan iz veoma teških situacija.

Dva njegova vezana gola su bila veoma bitna, pošto je brzo anulirao jedino izjednačenje Njemaca u drugom poluvremenu (14:14) i odveo „crvene” na 16:14.

Više nego dostojan nasljednik Fahrudina Melića: Marko Lasica (Foto: S. Prelević)

“Opravdali smo odlazak na Evropsko prvenstvo. Dva puta dobiti Njemačku nije mala stvar ni za koga. Pokazali smo široj javnosti da možemo i da treba vjerovati u nas”, rekao je Lasica, koji je imao poruku i za publiku:

“Hvala ljudima koji su došli. Nisu do kraja napunili salu, ali su bili uz nas. Ovo su naši pravi navijači i neka nam uvijek dolaze. A ovi drugi, što nisu vjerovali u nas, neka ostanu kući”!

Na poziciji desnog krila od osnivanja reprezentacije Crne Gore promijenilo se mnogo igrača. Na početku su tu poziciju pokrivali Marko Dobrković i Miodrag Kažić, potom Aleksandar Svitlica, a na kraju Fahrudin Melić.

Svi oni su napuštali nacionalni tim, a posljednji je to uradio Melić, 10-ak dana pred meč sa Njemačkom. Igrač mađarskog Pik Segeda je dokazao da je njegov dostojan nasljednik...

“Nije bilo lako zamijeniti Melića, ali ni ranije Svitlicu. Radio sam, trudio se i čekao šansu. Dobio sam je i mislim da sam je na pravi način iskoristio” naglasio je mlađi od dvojice Lasica u reprezentaciji.

Pastorče

„Zar nije sramota da reprezentacija nema rezervnu garnituru dresova i to na svom terenu. Njemci da su znali da pocijepaju dresove Mrvaljeviću i Grboviću pobijedili bi, jer oni ne bi mogli da igraju goli”.

Taj komentar na sajtu „Vijesti” je pravi pokazatelj odnosa prema rukometašima Crne Gore. RSCG se prema timu Zorana Kastratovića ponaša kao maćeha prema pastorčetu.

Kako, uostalom, drugačije objasniti činjenicu da je Vasko Ševaljević nekoliko puta napuštao teren kada mu se pocijepao dres, pa je fizioterapeut Aldin Murić morao da ga lijepi flasterima i šije.

Muke sa dresom: Vasko Ševaljević (Foto: S. Prelević)

Na kraju je pronađeno rješenje, pošto je Ševaljević obukao dres Marka Pejovića, sa improvizovanim brojem 21.

Primjera o lošem odnosu je još mnogo - Kastratoviću ugovor ističe 30. juna i niko nije pričao sa njim da li će ostati, a dnevnice odavno niko ne pominje.

A kakva je organizacija u RSCG najbolje govori činjenica da su igrači na jučerašnji trening kasnili 10-ak minuta jer autobus nije stigao na vrijeme.

Njemci se nadaju novom čudu Crne Gore

Pred posljednje kolo, Njemci mogu samo da se uzdaju u novo čudo Crne Gore. Naime, timu Martina Hojbergera je neophodna pobjeda „crvenih” u Brnu, kako bi pretekli Češku i zauzeli 2. mjesto u grupi 2.

Za ulogu najbolje trećeplasirane ekipe, objektivno, mogu da konkurišu samo reprezentacije iz grupa 6 i 7.

Da bi Njemci, ipak, otišli u Dansku bez pobjede Crne Gore, neophodno je da Bjelorusija u „Stožicama” iznenadi Sloveniju, a da Austrija u Inzbruku savlada Rusiju sa makar osam golova razlike!

Plasman na Evropsko prvenstvo izborili su domaćin i aktuelni šampion Danska, te Španija (grupa 1), Crna Gora (2), Francuska, Norveška (3), Hrvatska, Mađarska (4), Poljska, Švedska (5), Island (6) i Srbija, kojoj je jučerašnji remi Austrije protiv BiH u Visokom (28:28) osigurao jednu od prve pozicije u grupi 7.

U nedjelju će mečeve odluke igrati Makedonija - Portugal i Slovenija - Bjelorusija, a ex-YU republikama samo pobjede donose 2. mjesto u grupama 1 i 6.

Istog dana sastaju se i Austrija i Rusija, a bod obje ekipe vodi u Dansku - „zbornaja” kao drugu u grupi 7, a Austriju kao najbolju trećeplasiranu ekipu.

Najiskusniji ostali kući

Reprezentacija Crne Gore danas su preko Beograda i Beča otputovali u Brno, a na megdan Češkoj neće izaći najiskusniji igrači - selektor Zoran Kastratović je oslobodio obaveza kapitena Draška Mrvaljevića, Rada Mijatovića, Mladena Rakčevića i Petra Kapisodu, koji je juče odradio trening, iako je u srijedu veče odigrao posljednji meč u karijeri.

U Češku su umjesto njih otputovali Marko Pejović, Nebojša Simić i debitanti Miloš Vujović i Nemanja Malović, koji su meč sa „pancerima” gledali sa tribina.

Quo vadis, DHB? Quo vadis, Herr Heuberger?

Njemačka je učestvovala na svih 10 prvenstava Evrope, osvojila medalje sva tri sjaja, a sada je dočekala da je eliminiše zemlja koja ima manje rukometaša nego Bundes liga.

Zbog toga su mediji oštro kritikovali Njemački rukometni savez (DHB) i selektora Martina Hojbergera, nasljednika legendarnog Hajnera Branda.

Sportski list „Kiker” imao je više nego zanimljiv naslov: „Quo vadis, DHB? Quo vadis, Herr Heuberger?” (Gdje ideš DHB, gdje ideš gospodine Hojberger).

U tekstu se navodi da će selektor petoplasirane ekipe sa Svjetskog prvenstva vjerovatno ostati na poslu samo do septembra, kada se bira novo rukovodstvo DHB. Danijel Štefan, zvanično najbolji igrač svijeta 1998, smatra da ovaj tim nema kvalitet, a Hojberger kao da se pomirio sa sudbinom.

“Volio bih da nastavim da stvaram tim, ali ne odlučujem ja šta će biti sa mojim ugovorom”, rekao je 49-godišnji trener.

„Bild” je samo konstatovao surovu činjenicu:

„Njemački rukomet se suočava sa istorijskim debaklom! Izgubili smo u Crnoj Gori, zemlji koja ima samo 630 hiljada stanovnika”.

Galerija

Bonus video: