Herojski srušili Njemačku i plasirali se na EP u Danskoj

Crnogorski rukometaši savladali su u Podgorici, u petom kolu druge grupe kvalifikacija, selekciju Njemačke 27:25 (13:11)
104 pregleda 52 komentar(a)
Muška rukometna reprezentacija Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Muška rukometna reprezentacija Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.06.2013. 20:27h

Magična veza rukometaša Crne Gore i mjeseca juna u „Morači” je ponovo proradila - 361 dan nakon istorijske pobjede nad Švedskom u baražu za Svjetsko prvenstvo, „zlatni lavovi” su u podgoričkom paklu ponizili još jednog velikana, drugi put za manje od pola godine srušili Njemačku i u velikom stilu se domogli vize za šampionat Starog kontinenta.

Pobjeda Srbije u Astrahanu (29:28) je dva sata pred okršaj sa „pancerima” širom otvorila vrata Danske Drašku Mrvaljeviću i drugovima, jer je bila neophodna komplikovana matematika da im izmakne uloga najbolje trećeplasirane ekipe.

Možda je to saznanje opustilo pulene Zorana Kastratovića, ali je poklon iz Rusije odbijen. Momci koji su oduševljavali naciju u junu i novembru prošle godine željeli su da još jednom zablistaju i ponovo steknu povjerenje navijača. Nakon večerašnjih 27:25, ta ljubav je oživjela...

U Manhajmu 1. novembra prošle godine, Crna Gora je fenomenalno otvorila meč i imala bezbjednu prednost od početka do kraja. Tok meča je ovog puta bio drugačiji - Njemci su uglavnom vodili u prvom poluvremenu, ali su „crveni” zaključili taj dio igre sa četiri vezana gola (Vasko Ševaljević, potom dva puta Mrvaljević i na kraju Nemanja Grbović) za 13:11.

Trostruki svjetski, dvostruki olimpijski i jednom šampion Evrope je izjednačio na 14:14 u finišu 35. minuta, ali je Marko Lasica pokazao da je pravi nasljednik Fahrudina Melića i odmah vratio prednost. Od tog trenutka, Njemci nijednom više nisu poravnali, a razlog za to je možda i činjenica da je Kastratović u 39. minutu povukao pravi potez - ubacio je Petra Kapisodu, koji je u posljednjem meču u karijeri u seriji 3:0 postigao dva gola i raspalio ionako uzavrelu atmosferu kada je u 45. minutu donio rekordnih plus četiri (20:16).

Baš kao i u Manhajmu, zvanično peta selekcija svijeta je nakon tajm-auta Martina Hojbergera krenula u presing. Njemci su brzo prišli na 20:19, ali je Crna Gora u finišu bila fenomenalna - Grbović je dao dva izvanredna gola, Mrvaljević izmislio nevjerovatan pogodak kada su sva druga rješenja nestala, Vasko Ševaljević podsjetio na izdanja protiv Šveđana, Mirko Milašević zatresao mrežu iz nestvarne pozicije, a 23-godišnji debitant Ivan Perišić, koji je morao da zauzme poziciju startnog desnog beka, napokon razbio tremu i 105 sekundi prije kraja otklonio sve dileme kada je povisio na 26:22.

I, naravno, heroj je ponovo bio Rade Mijatović, koji je branio nogama, rukama, glavom, tijelom, zaustavljao sedmerce i svojim nebeskim skokovima zbunjivao njemačka krila...

Na kraju, mora ponovo da se podvuče - Crna Gora ide na Evropsko prvenstvo u Danskoj, velike Njemačke gotovo sigurno neće biti u susjedstvu.

A „crveni” čak mogu i do 1. mjesta u grupi 2. Za to im je dovoljan remi u subotu u Brnu ili poraz sa jednim golom razlike ukoliko postignu makar 23 pogotka...

Crna Gora - Njemačka 27:25 (13:11)

Podgorica - Dvorana „Morača”. Gledalaca: 2.200. Sudije: Zotin i Volodkov (Rusija). Sedmerci: Crna Gora 2 (1), Njemačka 3 (2). Isključenja: Crna Gora 8, Njemačka 4 minuta.

Crna Gora: MIJATOVIĆ (15 odbrana i sedmerac), Rajković, Rakčević, Milašević 2, MRVALJEVIĆ 4 (1), MARKOVIĆ 2, Radović, Kapisoda 2, GRBOVIĆ 7, Ž. Pejović, Vujović 1, ŠEVALJEVIĆ 3, PERIŠIĆ 2, M. LASICA 4, G. Lasica, Lipovina.

Njemačka: HAJNEVETER (osam odbrana i sedmerac), Lihtlajn (jedna odbrana), KNER 4, Rogiš, Selin 2 (1), VINCEK 4, Glandorf 2, GRECKI 3, VAJNHOLD 2, Knojle, Štrobel, Šmit 3 (1), HAS 2, Hafner, Pevnov, KLAJN 3.

Bonus video: