Rakčević: Pokušaćemo da opet iznenadimo Njemce

"Mi ćemo odigrati utakmicu najbolje što možemo, i pokušati da ih iznenadimo, jer su oni sigurno favoriti. Utakmica će biti teška, a ja se nadam najboljem", ističe Rakčević
74 pregleda 3 komentar(a)
Mladen Rakčević, Foto: Zoran Đurić
Mladen Rakčević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.06.2013. 14:08h

Ako do kraja ne bude neočekivanih rezultata u ostalim grupama, ispostaviće se da su crnogorski rukometaši vizu za Evropsko prvenstvo u Danskoj izborili još u prvom kolu, sjajnom pobjedom u Manhajmu protiv Njemačke (31:26).

Crna Gora, naime, dva kola prije kraja kvalifikacija vodi u grupi 2 sa šest bodova, po dva boda manje imaju Njemačka i Češka, dok je Izrael posljednji sa dva. Izabranicima Zorana Kastratovića treba još samo bod iz preostala dva meča da bi osigurali jednu od prve dvije pozicije koje vode na EP.

Čak i u slučaju oba poraza, “crveni” bi skoro sigurno išli za Dansku kao najbolja trećeplasirana selekcija.

Uoči večerašnjeg duela sa Njemcima u “Morači” mnogo toga se, međutim, promijenilo u odnosu na prvi meč, koji je odigran 1. novembra prošle godine. Čak četiri igrača nedostaju – Fahrudin Melić je završio reprezentativnu karijeru, Marko Simović je povrijeđen, dok su Zoran Roganović i Vladimir Osmajić odsutni, jer u četvrtak sa katarskim Al Kijadom igraju finale Emir Kupa.

Na slab nastup na Svjetskom prvenstvu nadovezala se i teška finansijska (mjesecima kasne i opredijeljene pare od države), pa i organizaciona situacija u Rukometnom savezu Crne Gore, što se donekle i odražava na atmosferu u i oko ekipe...

"Situacija nije sjajna, kao već dugo godina unazad, ali mi se borimo sa tim. Mi smo tu jer volimo grb za koji igramo, a ne iz nekih drugih interesa. Pošto je rukomet kolektivni sport, svi ćemo protiv Njemaca pokušati da odigramo što bolju utakmicu. Imamo kadrovskih problema, da ih sve ne nabrajam. A za malu Crnu Goru, izostanak i jednog igrača, takve klase kao što je, recimo, Roganović, Melić i svi ostali, veliki je hendikep. Siguran sam da bi takvi igrači nedostajali i mnogo većim zemljama, jačim reprezentacijama", kaže za “Vijesti” pivot Mladen Rakčević.

Crna Gora je na Svjetskom prvenstvu u januaru poražena od Njemačke (stigla do četvrtfinala) sa 29:21...

"U tom meču smo igrali ravnopravno sa njima 40 minuta. Činjenica je da nam više odgovaraju kvalifikacije, nego evropska i svjetska prvenstva gdje se svaki dan igra meč za mečom. Nijesmo u situaciji da možemo da prijetimo njima. Njemcima je, uz to, biti ili ne biti, nama nije. Nas to, međutim, ne interesuje, mi ćemo odigrati utakmicu najbolje što možemo, i pokušati da ih iznenadimo, jer su oni sigurno favoriti. Utakmica će biti teška, a ja se nadam najboljem", dodaje Rakčević.

Iako se ulaznice plaćaju, Rakčević se nada da će biti što više navijača.

"Nama treba podrška sa tribina, to je sigurno. Znam da smo mi ovu kalendarsku godinu igrali lošije nego prošlu, ali ne smijemo zaboraviti gdje smo i šta smo bili pretprošle Nove godine – nigdje i ništa. Bili smo u debelom minusu, počeli od pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i uspjeli smo da se izdignemo iz te situacije. Ni danas pojedinim rukometnim stručnjacima nije jasno kako smo izbacili Švedsku, dobili Njemačku u gostima, rutinski pobijedili odličnu Češku u Baru. Ako rezultati u ostalim grupama budu realni, mi ćemo se plasirati na drugo uzastopno veliko takmičenje i bilo bi jako dobro za budućnost, posebno mladih igrača, da im se stvore elementarni uslovi, ne mislim samo na reprezentaciju, već i na klubove", zaključio je Rakčević.

Utakmica u “Morači” počinje u 20 časova. U drugom meču ove grupe, od 18.30 igraju Izrael i Češka.

Bonus video: