Laureati Adžić, Bulatović i Knežević, Rakčević i Miljanić u najboljoj sedmorci

Do ovih rezultata došlo se nakon glasanja žirija u kojem su bili novinari iz bivše Jugoslavije, te posjetioci sajta Balkan-Handball.com, koji su glasali od 24. maja do 3. juna
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2013. 15:49h

Dragan Adžić je najbolji trener uopšte sa ovih prostora, Katarina Bulatović je najbolja igračica, dok je Milena Knežević dobila priznanje za najbolju igračicu koja je nastupala u klubovima sa prostora bivše Jugoslavije, epilog je glasanja za izbor najboljih za sezonu 2012/2013, koji tradicionalno već petu godinu organizuje specijalizovani rukometni portal Balkan-Handball.com.

Do ovih rezultata došlo se nakon glasanja žirija u kojem su bili novinari iz bivše Jugoslavije (Crnu Goru su predstavljale “Vijesti”), te posjetioci sajta Balkan-Handball.com, koji su glasali od 24. maja do 3. juna.

Trener Budućnosti Dragan Adžić je u protekloj sezoni sa reprezentacijom osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Londonu, zlato na Evropskom prvenstvu u Srbiji, sa Budućnošću stigao među osam najboljih u Ligi šampiona (nakon što je prošle godine uzeo titulu) i osvojio Regionalnu ligu, četvrti put uzastopno.

Adžić je dobio ukupno 30 glasova novinara i publike, a iza sebe je ostavio trenera Metalurga Lina Červara (20), koji je dobio najveću podršku publike, te slovenačkog trenera Borisa Denića (16). Podsjećanja radi, Adžić je zbog svih uspjeha prošle sezone ponio i titulu “Handball Person of 2012”, koju je dodijelio žiri sastavljen od 40 novinara, igrača, trenera, menadžera i rukometnih legendi iz svih krajeva svijeta.

"Červar je moj omiljen trener, veoma cijenim filozofiju po kojoj radi i ostvaruje rezultate, tako da mi je čast biti u njegovom društvu u nekom izboru. Naravno, poštujem i novinarska pera iz regiona i hvala svima koji su glasali. Ovo je samo podstrijek za dalje", rekao je “Vijestima” Adžić.

Iako sa Olkimom nije uspjela da se domogne titule prvaka Evrope, Katarina Bulatović, nova članica mađarskog Đera, aktuelnog šampiona Evrope, izabrana je za najbolju rukometašicu sa ovih prostora u protekloj sezoni. Jedna od najzaslužnijih za crnogorsko olimpijsko srebro u Londonu i zlato u Srbiji je dobila ukupno 54 glasa novinarskog žirija i publike, devet više od Andree Lekić (45), dok je tek treća bila Jovanka Radičević (44), i pored osvojene titule prvaka Evrope sa Đerom.

"Svaka nagrada prija, pa i ova. Drago mi je da su ljudi glasali za mene, ali mi ne bi bilo žao ni da je neka druga cura pobijedila, jer su sve cure imale rezultata u ovoj sezoni", kazala je za “Vijesti” Katarina Bulatović, desni bek naše reprezentacije.

U muškoj konkurenciji dileme nije bilo – najbolji je srednji bek novog prvaka Evrope Hamburga, Domagoj Duvnjak, koji je u utorak uzabran i za najboljeg u Bundes ligi. Duvnjak je dobio 50 glasova, drugi je bio srpski internacionalac Momir Ilić (44), sada već biši član Kila, od sljedeće sezone igrač Vesprema, a treći desno krilo hrvatske reprezentacije i poljskog Targi Vive Kelcea, Ivan Čupić (43).

Bila je najbolja igračica Regionalne lige, pa je, nekako, njen izbor i bio najlogičniji – Milena Knežević je, po mišljenju novinarskog žirija i publike najbolja igračica koja je nastupala u ekipi sa prostora bivše SFRJ. Srednji bek Budućnosti treći strijelac LŠ sa 86 golova (iako je Budućnost igrala samo do Glavne runde) dobila je 37 glasova, pet više od lijevog beka Krima Andree Penezić, i osam više od pivota Podravke Vesne Milanović-Litre.

"Drago mi je zbog nagrade, a još više što ulozeni trud sve ove godine i zdravstveni problem, sa kojima sam se suočavala, napokon dobijaju neku vrstu moralne satisfakcije. Naravno, bez podrške saigračica i trenera, sve bi to bilo uzalud i dugujem im neizmjernu zahvalnost što su vjerovali u mene kad mi nije išlo i kad mnogi nijesu. Sada se stvara nova obaveza da i ubuduće budem dostojna ove nagrade. Znajući sebe, daću i svoj posljednji atom snage da tako bude, jer sam tek na početku karijere. Hvala još jednom svima koji su glasali za mene kao i onima koji nijesu, ali u rukometu nalaze interes. Idemo dalje u nove izazove", rekla je za “Vijesti” Milena Knežević.

Osim MVP, birana je i najbolja sedmorka regiona, u kojoj je mjesto, osim najboljeg srednjeg beka Milene Knećević, našla još samo jedna igračica Budućnosti, desno krilo Radmila Miljanić. Glasovima žirija i publike, u najboljoj sedmorci su golman Marta Žderić (Podravka, od iduće sezone članica Budućnosti), lijevo krilo Maja Zebić (Zaječar), lijevi bek Andrea Penezić (Krim), desni bek Marina Dmitrović (Vardar) i pivot Vesna Milanović Litre (Podravka).

U konkurenciji za najbolju sedmorku iz redova našeg šampiona bile su još i golmani Klara Voltering i Marina Vukčević, lijevo krilo Majda Mehmedović, srednji bek Anđela Bulatović, desni bek Elena Gjorgijevska i pivot Dragana Cvijić. U izboru je bila i crnogorska reprezentativka Ivana Božović, lijevi bek Lokomotive.

Za najboljeg igrača koji je nastupao u ekipi sa prostora bivše SFRJ je Slovenac Borut Mačkovček, lijevi bek Celja, koji će od naredne sezone igrati za njemački Hanover. Mačkovšek je dobio 44 glasa, jedan više od Mojkovčanina Darka Stanića, golmana Metalurga i srpske reprezentacije, dok su treće mjesto podijelili Renato Vurginec i Naumče Mojsovski sa po 40 glasova.

Pored Mačkovšeka, kao najboljeg lijevog beka, u najboljoj sedmorci regiona je i pivot Metalurga i crnogorske reprezentacije Mladen Rakčević. Pored njih, u idealnu sedmorku birani su i golman Darko Stanić, lijevo krilo Dejan Manaskov (Metalurg), srednji bek Naumče Mojsovski (Metalurg), desni bek Renato Vugrinec (Metalurg) i desno krilo Zlatko Horvat (Zagreb).

Balkan-Handball.com je birao i najbolje u Srbiji, a to priznanje dobili su Andrea Lekić i Momir Ilić

Najbolja ženska postava regiona 2012/2013

Golman: Marta Žderić (Podravka)

Lijevo krilo: Maja Zebić (Zaječar)

Lijevi bek: Andrea Penezić (Krim)

Srednji bek: Milena Kneževići (Budućnost)

Desni bek: Marina Dmitrović (Vardar)

Desno krilo: Radmila Miljanić (Budućnost)

Pivot: Vesna Milanović Litre (Podravka)

Sve dosadašnje pobjednice

2009 – Ana Đokić

2010 – Andrea Lekić

2011 – Andrea Lekić

2012 – Slađana Pop Lazić

2013 – Milena Knežević

Glasanje po pozicijama

Golmani

Marta Žderić 24

Jelena Grubišić 22

Klara Voltering 12

Marina Vukčević 6

Lijeva krila

Maja Zebić 27

Majda Mehmedović 23

Andrea Prusina 15

Taša Mavšar 9

Nikica Pušić Koroljević 4

Lijevi bekovi

Andrea Penezić 32

Sanja Damnjanović 15

Mirjeta Bajramovska 14

Ivana Božović 9

Srednji bekovi

Milena Knežević 37

Miranda Tatari 14

Anđela Bulatović 8

Ivana Lovrić 7

Desni bekovi

Marina Dmitrović 25

Barbara Lazović Varlec 24

Elena Gjorgievska 11

Suzan Miler 6

Desna krila

Radmila Miljanić 24

Anita Gaće 11

Katarina Krpež 9

Aneta Peraica 8

Pivoti

Vesna Milanović Litre 29

Dragana Cvijić 20

Marija Lojpur 19

Daniela Piedade 6

Najbolja muška postava regiona 2012/2013

Golman: Darko Stanić (Metalurg)

Lijevo krilo: Dejan Manaskov (Metalurg)

Lijevi bek: Borut Mačkovšek (Celje)

Srednji bek: Naumče Mojsovski (Metalurg)

Desni bek: Renato Vugrinec (Metalurg)

Desno krilo: Zlatko Horvat (Zagreb)

Pivotmen: Mladen Rakčević (Metalurg)

Svi dosadašnji pobjednici

2008 – Eduard Kokšarov (Celje)

2009 – Kiril Lazarov (Zagreb)

2010 – Ivan Čupić (Gorenje)

2011 – Ivan Balić (Zagreb)

2012 – Nemanja Grbović (Lovćen)

2013 – Borut Mačkovšek (Celje)

Glasanja po pozicijama

Golmani

Darko Stanić 43

Ivan Pešić 15

Ivan Gajić 12

Gorazd Škof 10

Lijeva krila

Dejan Manaskov 38

Luka Zvižej 19

Vukašin Stojanović 8

Igor Marković 7

Lijevi bekovi

Borut Mačkovšek 44

Filip Mirkulovski 13

Stipe Mandalinić 10

Nikola Špelić 8

Srednji bekovi

Naumče Mojsovski 40

Marko Bezjak 22

Igor Karačić 12

David Špiler 11

Desni bekovi

Renato Vugrinec 40

Jure Dolenec 31

Luka Stepančić 15

Nemanja Zelenović 4

Desna krila

Zlatko Horvat 36

Gašper Marguč 25

Fahrudin Melić 22

Bogdan Radivojević 9

Pivotmeni

Mladen Rakčević 34

Matej Gaber 14

Marino Marić 13

Alem Toskić 10

GLASANJE PO POZICIJAMA:

GOLMANI Darko Stanič 43 Ivan Pešić 15 Ivan Gajić 12 Gorazd Škof 10

LEVA KRILA Dejan Manaskov 38 Luka Zvižej 19 Vukašin Stojanović 8 Igor Marković 7

LEVI BEKOVI Borut Mačkovšek 44 Filip Mirkulovski 13 Stipe Mandalinić 10 Nikola Špeli 8

SREDNJI BEKOVI Naumče Mojsovski 40 Marko Bezjak 22 Igor Karačić 12 David Šplier 11

DESNI BEKOVI Renato Vugrinec 40 Jure Dolenec 31 Luka Stepančić 15 Nemanja Zelenović 4

DESNA KRILA Zlatko Horvat 36 Gašper Marguč 25 Fahrudin Melić 22 Bogdan Radivojević 9

PIVOTMENI Mladen Rakčević 34 Matej Gaber 14 Marino Marić 13 Alem Toskić 10

Galerija

Bonus video: