Rukometašice sa Češkom, Poljskom i Portugalom

Evropski prvak je prinuđen da igra kvalifikacije, jer šampionat ima dva domaćina, Mađarsku i Hrvatsku
52 pregleda 3 komentar(a)
rukometašice Crne Gore, Foto: Fonet
rukometašice Crne Gore, Foto: Fonet
Ažurirano: 26.05.2013. 15:17h

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Hrvatskoj, rukometašice Crne Gore igraće sa Češkom, Poljskom i Portugalom, odlučeno je danas na žrijebu u Vespremu.

Evropski prvak je prinuđen da igra kvalifikacije, jer šampionat ima dva domaćina, ali jedno od prva dva mjesta u grupi 3 ne bi smjelo da izmakne

Crna Gora je sa Češkom igrala u baražu za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2011. u Brazilu i dobila oba meča - 42:26 u Olomucu i 33:26 u Pljevljima.

Poljska je bila rival u kvalifikacijama za prethodna dva šampionata Starog kontinenta, kada su upisana četiri trijumfa - 31:27 u Horžovu i 32:23 u Podgorici u ciklusu za EP u Srbiji, a 31:21 u Lublinu i 35:32 u Pljevljima u bitkama za nastup u Danskoj i Norveškoj.

„Crvene” su u prvoj rundi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2008. u Makedoniji savladale Portugal u slovačkim Mihalovcima sa 33:26, ali su u baražu izgubile od Hrvatske.

Portugal je, s druge strane, u baražu savladao baš Poljsku, ali od tada nije nastupao na velikim takmičenjima. Vjerovatno i neće uskoro, jer je najbolja igračica Aleksandrina Barbosa odlučila da igra za Španiju...

Jedini poraz od rivala u narednim kvalifikacijama, Crna Gora je doživjela od Češke - 1. decembra 2006. mlada ekipa tadašnjeg selektora Nikole Petrovića je izgubila od domaće selekcije u Hebu sa 24:23 na kvalifikacionom turniru za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj.

Tada su „crvene” i Čehinje osvojile po osam bodova, ali je zbog najbolje međusobne gol razlike u baraž otišla Turska.

"Igrali smo sa Portugalom prije šest godina, a sa Češkom i Poljskom u posljednje vrijeme, tako da smo ih pratili i dobro se spremali za te mečeve. Rezultat današnje utakmice u Njemačkoj, gdje je Poljska savladala domaćina sa četiri razlike, govori da ta ekipa iz godine u godinu napreduje i da će nam biti najjači protivnik. Poslije nje je najozbiljnija Češka, pa Portugal, koji je slabiji bez Barbose", rekao je selektor Dragan Adžić za „Vijesti”.

Na šampionat koji se održava od 7. do 21. decembra 2014. u Budimpešti, Đeru, Debrecinu, Zagrebu, Varaždinu i Poreču kvalifikovaće se po dvije najbolje ekipe iz sedam kvalifikacionih grupa.

Inače, crnogorske rukometašice će sjutra početi pripreme za Mediteranske igre u turskom Mersinu, koje će u prvoj fazi služiti i za uigravanje za mečeve kvalifikacija za EP.

GRUPE

Grupa 1: Danska, Ukrajina, Austrija, Litvanija

Grupa 2: Francuska, Island, Slovačka, Finska

Grupa 3: CRNA GORA, Češka, Poljska, Portugal

Grupa 4: Španija, Holandija, Turska, Italija

Grupa 5: Švedska, Srbija, Slovenija, Švajcarska

Grupa 6: Norveška, Rumunija, Bjelorusija

Grupa 7: Rusija, Njemačka, Makedonija

Raspored grupe 3

23 - 27. oktobar 2013.

Crna Gora - Poljska

Portugal - Crna Gora

26 - 30. mart 2014.

Češka - Crna Gora

Crna Gora - Češka

11 - 15. jun 2014.

Poljska - Crna Gora

Crna Gora - Portugal

Bonus video: