Goran Stojanović, sakupljač pehara

Stojanović je ušao u igru u 20. minutu, kada je Nant vodio 10:8. Publika u Francuskoj je bila u euforiji, ali je Guđmundur Guđmundson u igru ubacio 36-godišnjeg Baranina...
95 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2013. 10:33h

Uve Genshajmer je postigao 10 golova, Bjarte Mirhol šest, ali na sajtu Rajn-Nekar Levena prvo ime koje se pominje među najboljim igračima finala Kupa Evrope je dobro poznato svima u Crnoj Gori - Goran Stojanović!

Fenomenalni golman je ušao u igru na početku 20. minuta, kada je Nant vodio 10:8. Publika u Francuskoj je bila u euforiji, ali je Guđmundur Guđmundson nakon tajm-auta u igru ubacio 36-godišnjeg Baranina. To je prelomilo meč - bivši crnogorski reprezentativac je fenomenalnim odbranama pokrenuo „lavove“, ulio im snagu, pa je tim iz Manhajma već na poluvremenu vodio 16:12.

"Odlično smo počeli, vodili 4:1, ali je Nant golovima iz kontri preokrenuo na 10:8. Na tribinama je bila euforija, fenomenalna atmosfera, a ja sam nakon tajm-auta odbranio pet-šest šuteva. Tu smo preokrenuli utakmicu", prisjećao se Stojanović u razgovoru za „Vijesti“ dan nakon velike pobjede (26:24).

Rajn-Nekar Leven je u polufinalu savladao Gepingen Žarka Markovića sa 28:22, a u nedjelju je došao do prvog trofeja u klupskoj istoriji. Ispostavilo se da im je bio taličan crnogorski čuvar mreže, kojem je ovo četvrti evropski trofej u posljednjih pet sezona, jer je sa Gumerzbahom osvajao EHF kup 2009. i Kup pobjednik kupova 2010. i 2011.

"Očekivao sam dvije teške utakmice, pogotovo u polufinalu. Savladali smo veoma kvalitetnu ekipu Gepingena, koja nas je prošle sezone eliminisala u dvije utakmice. Ovo mi je četvrti evropski trofej, ali nije ni manje ni više drag nego svi ostali. Možda je ovaj najvažniji, jer je Kup Evrope jači od prethodnih takmičenja. Prije su bili EHF kup i Kup pobjednika kupova, a sada je samo ovaj jedan. Dokazali smo da smo dobra ekipa, jer smo uprkos povredama i tankoj klupi potvrdili kvalitet.

Stojanović se prije tri godine oprostio od reprezentacije Crne Gore kako bi produžio karijeru isprekidanu povredama. Nekoliko puta je operisao leđa, koja su ga mučila i ove sezone, baš kao i mišići. Zbog toga je uprava „lavova“ morala da dovede sjajnog Danca Niklasa Landin-Jakobsena, sa kojim je dijelio minutažu kada je bio spreman.

"Landin je bio dobar u polufinalu, ja u finalu, odlično smo se dopunjavali. Ove sezone je on branio više, jer sam bio povrijeđen dva mjeseca. Mučio me mišić, još osjećam posljedice te povrede. Vratio sam se za ovaj finalni turnir i drago mi je što sam pomogao da osvojimo prvu titulu u klupskoj istoriji, i to sada kada smo imali manji budžet nego prošle sezone. To niko nije očekivao.

Niko, takođe, nije očekivao da će oslabljeni Guđmundsonov tim dugo biti lider Bundes lige. Kil je, ipak, opravdao klasu i osigurao tron, a tim iz Manhajma je drugi sa velikim šansama da osvoji jedno od prva tri mjesta, koja vode u Ligu šampiona.

"Prošle godine je ekipa bila mnogo skuplja, pa smo bili peti. Sada je manje kvalitetnih igrača, ali imaju karakter i odlično smo se uklopili. Ostale su nam dvije relativno lakše utakmice, sa ekipama iz donjeg dijela tabele. Ako dobijemo Nojhauzen na strani i Balingen kući bićemo sigurno među prve tri", zaključio je Stojanović.

Reprezentacija nije nastavila istom brzinom

Bivši Stojanovićevi saigrači su izborili plasman na Svjetsko prvenstvo u Španiji, bllizu su i šampionata Starog kontinenta u Danskoj, ali svojevremeno najbolji golman Bundes ligi misli da Crna Gora ne igra kao 2012.

"Sigurno je veliki uspjeh što smo samo otišli na Svjetsko prvenstvo, kao što je uspjeh i to što su dobijene Njemačka i Češka. Čini mi se, ipak, da smo malo stali, usporili ritam. Nismo nastavili istom brzinom kao prošle godine i to me malo boli. Falilo je one borbenosti iz mečeva sa Švedskom, Njemačkom i Češkom, koje su bile primjer kako se igra za nacionalni tim. Ekipa je morala da odigra bolje na Svjetskom prvenstvu, ali je lako iz moje perspektive da se komentariše", kaže Stojanović.

Sjajnom golmanu ugovor ističe narednog ljeta, ali je moguće da će ga produžiti.

"Imam još godinu ugovora, a od zdravlja zavisi da li ću braniti i duže. Danas me boli, sjutra ne, ali se nadam da ću još nekoliko godina izdržati. Poslije ovog puta u Francusku mi je neophodan dan-dva da se oporavim, a bol koji osjećam poslije utakmica je posebna priča.

Galerija

Bonus video: