Radičević: Vrijeme je da razbijemo maler

"Larvik će igrati sa 120 odsto mogućnosti i ubijeđena sam da će obje utakmice biti jako neizvjesne", istakla reprezentativka Crne Gore
2 komentar(a)
Jovanka Radičević, Foto: Www.gyorietokc.hu
Jovanka Radičević, Foto: Www.gyorietokc.hu
Ažurirano: 05.05.2013. 12:04h

Dva finala Lige šampiona, četiri EHF kupa i jedno Kupa pobjednika kupova. I nijedan pehar. Vrijeme je da se prokletstvo prekine - rukometašice Đera danas (16.45) u Norveškoj gostuju Larviku u prvom meču finala najkvalitetnijeg evropskog takmičenja.

Mađarski prvak je ove sezone izgubio samo jednu utakmicu, i to revanš polufinala od Olkima u Vespremu (25:24).

Na putu ka finalu je dva puta srušio i današnjeg rivala (24:18 u Norveškoj i 30:24 u Mađarskoj), pa mediji očekuju da Đer napokon uzme evropski trofej.

"Ne čitam novine, jer ne razumijem baš najbolje jezik, ali vidim da svi očekuju da osvojimo titulu. Takvo raspoloženje je bilo i pred revanš polufinala sa Olkimom, svi su mislili da ćemo lako završiti posao. Tada smo smogli snage da se izvučemo iz teške situacije, pokazale smo da smo pravi tim. Nadam se da će tako biti i ovog puta", rekla je Jovanka Radičević za „Vijesti”.

Desno krilo Đera smatra da utakmice finala ne mogu biti lake kao one u glavnoj fazi.

"Ovi mečevi nemaju nikakve veze sa onim u grupi, jer je sada ulog ogroman. Larvik će igrati sa 120 odsto mogućnosti i ubijeđena sam da će obje utakmice biti jako neizvjesne. Moramo da budemo agresivne u odbrani i da zaustavimo njihovo najjače oružje, kontre, kao i da budemo mirne i disciplinovane u napadu. Mislim da u pozicionom napadu ne mogu da nam naude, jer nemaju puno rješenja, a Norvežanke su i malo preplašene od Katrine Lunde-Haraldsen".

Jedina prednost Larvika u odnosu na Đer je što gotove sve izabranice Ole Gustava Gjekstada znaju kako se osvajaju veliki trofeji.

Na drugoj strani, to su samo Norvežanke Lunde-Haraldsen i Hajdi Loke, kao i Radičevićeva. Anitu Gorbic, s druge strane, prati epitet vječite gubitnice...

"Moguće je da postoji opterećenje kod mađarskih igračica, ali se to ne ispoljava. Ne mogu to da osjetim, zbog toga što je trener Ambros Martin izuzetno pozitivan i ima veoma inspirativne pripreme i govore pred svaku utakmicu. Mislim da je strah anuliran i da je red da ove godine osvojimo titulu. Đer dugo tjera maler, krajnje je vrijeme da ga razbijemo. Čitave sezone igramo odlično, a bog nas je pogledao u polufinalu. Mislim da je taj loš dan došao u pravo vrijeme, jer da smo dobile i taj meč, ne bismo psihološki bile pripremljene za finale. Sada znamo da je kraj tek kad se završi svih 120 minuta".

Revanš sa Olkimom je još u mislima 26-godišnje crnogorske reprezentativke.

"Kada sam vidjela izgubljena lica svojih saigračica na minus šest, došlo mi je da pojedem loptu. Sada sam ubijeđena da će sve rukometašice Đera da „grizu”, jer znam kako možemo da odigramo kad „poludimo”. Zbog toga mislim da je prednost na našoj strani i da imamo sistem kojim možemo da srušimo Larvik", zaključila je Radičevićeva.

Tošković sa Isijem za evropski prvijenac

Prije Jovanke Radičević, evropsko finale će igrati druga crnogorska reprezentativka - u 16 časova počinje duel Isi Pariza Jasne Tošković protiv Hipobanke u Kupa pobjednika kupova.

Austrijski klub je navikao na osvajanje evropskih trofeja, ali jedino u Ligi šampiona, gdje ima osam pehara, ali posljednji sada već daleke 2000. godine.

Hipo je 2004. godine već igrao finale Kupa kupova, ali ga je tada u finalu nadigrao danski Ikast sa ubjedljivih 36:22 u revanšu (u prvom meču je austrijski tim slavio 35:30).

Toškovićeva je u KPK postigla 21 gol na osam utakmica.

Bonus video: