Đer protiv Larvika želi da prekine "prokletstvo finala"

“Nekad i nekako toj seriji poraza Đera mora doći kraj”, napisala je u svom blogu za sajt Evropske rukometne federacije legendarna Njemica Grit Jurak.
0 komentar(a)
Larvik - Đer, Foto: Ehfcl.com
Larvik - Đer, Foto: Ehfcl.com
Ažurirano: 04.05.2013. 13:34h

Ako je suditi po mečevima u Glavnoj rundi, Đer je favorit u finalu Lige šampiona protiv Larvika. Prvak Mađarske je, naime, dobio oba duela četvrtfinalne faze takmičenja, i to prilično lako – u gostima 24:18, kod kuće 30:24.

Međutim, finale je uvijek posebna priča, naročito ako se zna da Đer godinama prati “prokletstvo finala”, jer ih je izgubio svih prethodnih sedam! Dva u Ligi šampiona, 2009. godine od Viborga i prošle godine od Budućnost. Prvak Mađarske je poražen i četiri puta u finalu Kupa EHF, te 2006. godine od Budućnosti u finalu Kupa kupova.

“Nekad i nekako toj seriji poraza Đera mora doći kraj”, napisala je u svom blogu za sajt Evropske rukometne federacije legendarna Njemica Grit Jurak.

“Đer je moj favorit, ali samo sa 52:48 odsto. Prethodnih godina je neko mogao da kaže da su ti porazi rezultat mađarskog mentaliteta. Ali, danas Đer ima ekipu punu internacionalki i španskog trenera”, ističe Jurak, trostruka osvajačica Lige šampiona sa Viborgom, 2006, 2009. i 2010. godine.

Larviku je ovo drugo finale, a Norvežanke su dobile prvo, 2011. godine. Ni Larviku nije strano gubljenje finala, jer su 2005. i 2008. godine gubile u finalu Kupa kupova, dok su 1996. godine poražene u finalu Kupa EHF.

U ovogodišnjem finalu Crnu Goru predstavljaće Jovanka Radičević, desno krilo mađarskog tima, koja će se na kraju sezone preseliti u Vardar. Radičević u dresu Budućnosti nije uspjela da se domogne trofeja, 2011. godine je zastala u polufinalu, lani sa Đerom u finalu. Da li će ovo biti treća sreća za popularnu Joku...

"Razmišljam samo pozitivno i isključivo o pobjedi. Spremne smo i želimo da osvojim trofej, tako smo se i spremale. Znam da imamo jakog protivnika ispred sebe, ali mislim da smo sazrele dosta nakon polufinala sa Olkimom i svjesne smo da tek nakon kraja utakmice možemo da se radujemo. Bog nas je nagradio u polufinalu, jer smo čitave godine igrale u kontinuitetu dobro i borile se. Zato mislim da smo zaslužile da osvojimo trofej u Ligi šampiona", rekla je za "Vijesti" Jovanka Radičević.

Prvi meč finala igra se u nedjelju od 16.45 časova, revanš je na programu 11. maja u Vespremu.

Jasna Tošković sa Isijem za evropski prvijenac

Francuski Isi Pariz prvi put igra finale nekog evropskog kupa, a u finalu Kupa kupova za protivnika ima bečki Hipo, klub koja je navikao na osvajanje evropskih trofeja, ali jedino u Ligi šampiona, gdje ima osam pehara, ali posljednji sada već daleke 2000. godine.

Hipo je 2004. godine već igrao finale Kupa kupova, ali ga je tada u finalu nadigrao danski Ikast sa ubjedljivih 36:22 u revanšu (u prvom meču je austrijski tim slavio 35:30).

Priliku za prvi evropski trofej ima i crnogorska reprezentativka Jasna Tošković, desno krilo Isija.

Bonus video: