Kroz dramu do granice Danske

Da bi zakoračili u zemlju Hamleta možda im više neće biti potrebno ništa više, jer su trijumfom nad Izraelom praktično obezbijedili makar 3. mjesto u grupi 2
4 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2013. 21:52h

Rade Mijatović je 27 sekundi prije kraja odbranio zicer, Mladen Rakčević pogodio 10 sekundi prije posljednje sirene, a potom je Čen Pomeranc sa pola terena zatresao prečku gola koji nije branio niko.

Drama u tri čina, kakva se viđa jednom godišnje, ako ne i rjeđe, dovela je rukometaše Crne Gore na granicu Danske.

Da bi zakoračili u zemlju Hamleta i nastupili na Evropskom prvenstvu možda im više neće biti potrebno ništa više, jer su trijumfom nad Izraelom (29:28) praktično obezbijedili makar 3. mjesto u grupi 2, a samim tim i gotovo sigurni status najbolje trećeplasirane ekipe.

Igra je, nažalost, bila za brigu. Sa ovakvim izdanjima puleni Zorana Kastratovića nemaju šta da traže u zemlji evropskog šampiona...

Muke iz Španije prenijete u „Moraču”

Ritam sa Svjetskog prvenstva se prenio i u „Moraču”. „Crveni” u uvodnim trenucima nikako nisu mogla da nađu rješenje za odbranu 3-2-1 rivala, a Izrael je, poput Argentine u Granoljersu, imao nesvakidašnje oružje - niske bekove.

Iako su momci u crvenim dresovima mnogo korpulentniji, Čen Pomeranc, Ariel Rozental i drugovi su brzinom razorili odbranu protivnika. Uzgred, domaći su pravili dosta tehničkih grešaka u napadu, što su izabranici rukometnog globtrotera Dragana Đukića znalački kažnjavali kontrama.

Zbog toga su gosti, koje su pratila trojica agenata Mosada, već u 14. minutu natjerali Kastratovića da zovne tajm-aut pri rezultatu 5:8. Crna Gora je stigla do dva izjednačenja (9:9 i 10:10), ali je Rozental sa dva vezana gola donio svom timu rekordnih plus četiri (15:11, 27. minut).

Mrvaljević razbudio saigrače

Na početku drugog poluvremena, kapiten Draško Mrvaljević je sa nekoliko golova razbio saigračima strah od šuta iz daljine, a Izraelci su morali da izađu dublje u odbrani, što je omogućilo Rakčeviću da izjednači na 18:18 u 37. minutu. Vasko Ševaljević je „zapalio” navijače kada je u 41. donio prvo vođstvo Crnoj Gori nakon početnih 1:0 (21:20), pa je Đukić odmah zatražio 60 sekundi odmora.

Smirio je svoje igrače, a oni publiku sa tri uzastopna gola. Tada je do tog trenutka nepogrešivi Avišaj Smoler imao šansu da praktično riješi pitanje pobjednika, ali je u kontri na 23:21 (45. minut) pogodio prečku Mijatovićevog gola. To je probudilo inat u rukometašima Crne Gore, koji su nakon tri pogotka Ševaljevića ponovo došli do prednosti u 53. minutu (27:26).

Bek Dinama iz Minska imao je šansu da „zatvori” meč, ali mu je Gil Jakov odbranio sedmerac, a nakon izjednačenja Smolera zaustavio i šut Fahrudina Melića. Izraelci su pokazali odliku te nacije, potvrdili da se nikada ne predaju, pa su dva i po minuta prije kraja ponovo poveli golom Jicaka Halifija sa 10 metara, i to sa poda!

Uzbudljivije nego protiv Švedske

Melić je u 59. iz sedmerca, koji je iznudio Mrvaljević, postigao svoj jedini gol na meču, a u posljednjem minutu je viđena završnica dramatičnija čak i od one sa Švedskom u junu prošle godine. Heroj tog baraža za Svjetsko prvenstvo, Ševaljević, isključen je 50 sekundi prije kraja, Izraelci su stvorili višak na lijevom krilu, ali je Mijatović majstorski ušao u šut Idu Turelu.

Odmah je pozvan tajm-aut, a Kastratović je u igru umjesto Mijatovića ubacio Mirka Milaševića da bi imao isti broj igrača u polju. Bek Puerto Sagunta je utrčao na šest metara, ali lopta nije otišla njemu, već Rakčeviću, koji je razgrnuo sve oko sebe i postigao svoj šesti gol. Milašević se tada zbunio, krenuo prvo ka svom golu, a potom ka klupi da ustupi mjesto Mijatoviću, a Čen Pomeranc sa centra pokušao da izbori bod.

Srećom, zadrhtala mu je ruka, lopta se od prečke odbila ka Meliću, koji je iz bijesa šutnuo na tribine. Slavlje nakon neočekivano teške pobjede je moglo da počne, mada su Izraelci sinoć zaslužili makar bod.

Ali, kao što njihov učitelj Đukić večeras reče, niko ne pamti kako je neko izgubio i kakav je utisak ostavio. Pamte se samo pobjednici...

Čekajući Čehe i Njemce

Isti rivali sastaće se i u subotu u Rišon Lecionu, a Crna Gora bi pobjedom mogla i definitivno da obezbijedi plasman na Evropsko prvenstvo, i to kao jedna od dvije prvoplasirane ekipe u grupi 2. Za to je neophodno da Češka i Njemačka u dvomeču ne osvoje po dva boda. Prvi okršaj zakazan je za sjutra (17 časova) u Brnu, revanš je u nedjelju u Haleu.

Crna Gora - Izrael 29:28 (12:15)

Podgorica - Dvorana „Morača”. Gledalaca: 1.600. Sudije: Pišon i Ravere (Francuska). Sedmerci: Crna Gora 7 (6), Izrael 2 (2). Isključenja: Crna Gora 6, Izrael 6 minuta.

Crna Gora: MIJATOVIĆ (10 odbrana), Rajković, Simić, RAKČEVIĆ 6, Milašević, MELIĆ 1 (1), OSMAJIĆ 1, MRVALJEVIĆ 7 (3), MARKOVIĆ 3, Kapisoda, Vujović, Ševaljević 6 (2), ROGANOVIĆ 5, Simović, M. Lasica, G. Lasica.

Izrael: JAKOV (šest odbrana i sedmerac), Šikloši (pet odbrana), SMOLER 6, Č. POMERANC 6 (2), Fridman 1, TUREL 4, Gerera 1, Halifi, Sičenko, ROZENTAL 6, Škalim 1, DAVDA 2, Stridom, NATAN 1, Šimoni, G. Pomeranc.

Galerija

Bonus video: