Kastratović: Kad Marković zaigra, podnijeću ostavku

„Odgovorno mogu da tvrdim da ću poslije prve odigrane utakmice Markovića za reprezentaciju podnijeti ostavku”, rekao je Kastratović
118 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2013. 13:39h

Dva dana pred meč sa Izraelom, koji bi mogao širom da im otvori vrata Evropskog prvenstva u Danskoj, rukometaši Crne Gore su se okupili u hotelu „Crna Gora”.

Selektoru Zoranu Kastratoviću javilo se 18 igrača, a opremu nije zadužio samo Žarko Marković.

Kao što su „Vijesti” i najavile, desni bek njemačkog Gepingena se nije pojavio, jer je ljut na selektora zbog toga što ga je otpisao sa spiska učesnika Svjetskog prvenstva u Španiji.

"Žarka nisam vidio, vjerovatno neće doći. Kvalitetan je igrač i potreban je ovoj reprezentaciji. Prije odlaska na Svjetsko prvenstvo nije tražio dozvolu da odsustvuje sa prijateljskih utakmica protiv Ukrajine u Budvi. Uradio je to na svoju ruku, i normalno je da sam tada to mislio, a mislim to i sada, da narušavanje discipline mora da povuče sa sobom neke sankcije", rekao je danas selektor Kastratović.

Kada je objavljen spisak, „Vijesti” su pokušale od Markovića da dobiju odgovor da li će se pojaviti na okupljanju, odnosno koji su razlozi njegovog eventualnog neodazivanja, ali on nije odgovarao na pozive i poruku iz naše redakcije.

Moguće je, ipak, da priča ima i drugu pozadinu, o čemu najbolje govori izjava Kastratovića.

"Normalno je da svaki trener računa na igrača takvog profila. Marković igra kvalitetno u oba pravca, on je član srednje generacije u našem timu. Na njemu je da odluči da li će nastupati za našu državnu selekciju i kada će to uraditi. A ja odgovorno mogu da tvrdim da ću poslije njegove prve odigrane utakmice za reprezentaciju podnijeti ostavku", rekao je bivši trener Berana i Sutjeske crnogorskim novinarima.

Poziv iz Katara?

Marković je posljednju utakmicu za Crnu Goru odigrao 14. januara prošle godine protiv Letonije u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

U junu nije igrao baraž protiv Švedske zbog estetske operacije, a u oktobru je propustio duele sa Njemačkom i Češkom zbog povrede grudnog koša.

Bio je na spisku za Svjetsko prvenstvo, ali ga je Kastratović otpisao kada da je porukom obavijestio da će kasniti na pripreme zbog privatnih obaveza.

U rukometnim kuloarima se, međutim, priča da 26-godišnji Cetinjanin izbjegava reprezentativne obaveze jer ima ponudu iz Katara. Prebogata zemlja sa Arabijskog poluostrva je domaćin Svjetskog prvenstva 2015. godine i petrodolarima pokušava da namami brojne mlade igrače iz Evrope da nastupe na tom takmičenju u dresu domaćina.

Kao što je poznato, igrač ima pravo da promijeni reprezentaciju za koju nastupa nakon što prođe tri godine od posljednje utakmice. Markoviću bi taj period istekao neposredno nakon starta Mundijala u Kataru, koji bi po još nepotvrđenom rasporedu trebalo da traje od 11. do 27. januara.

Pobjeda sve rješava

Na priču o nedolasku Markovića mora da se stavi tačka. Već u srijedu (18 časova) „crveni” dočekuju Izrael u „Morači”, a u nekim kalkulacijama samo bi još ta pobjeda bila dovoljna za odlazak na Evropsko prvenstvo.

Naime, Danska je i šampion i domaćin narednog šampionata Starog kontinenta, pa će kroz kvalifikacije 15 ekipa uzeti vizu za EP. Iz sedam grupa idu po dvije najbolje selekcije, kao i najbolja trećeplasirana. Crna Gora bi trijumfom nad Izraelom obezbijedila makar 3. mjesto u grupi 3, a sve i da izgubi preostale utakmice gotovo sigurno bi bila najbolja trećeplasirana.

U obzir se uzimaju samo rezultati protiv dviju najboljih ekipa iz grupe, a Crna Gora već ima dvije pobjede (nad Njemačkom i Češkom), što vjerovatno nijedan trećeplasirani tim neće imati.

"Osvajanjem bodova došli bismo u dobru poziciju za plasman na Evropsko prvenstvo u Danskoj. Poslije, uslovno rečeno, lošeg plasmana na Svjetskom prvenstvu, trijumfi u ovim mečevima bi nam dobro došli za podizanje. Favoriti smo, ali ne smije se smetnuti sa uma da smo prije dvije godine poraženi ubjedljivo u Izraelu, i igrački i rezultatski. Zato treba biti izuzetno oprezan", zaključio je Kastratović.

Galerija

Bonus video: