Kadetkinje savladale Austriju i izborile vizu za Poljsku

“Ponosna sam. Pokazalo se da imamo sjajnu generaciju, da djevojke imaju veliko srce”, istakla je trener kadetkinja Maja Savić
1 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2013. 19:01h

Poslije šest godina pauze, kadetska reprezentacija Crne Gore učestvovaće na Evropskom prvenstvu - rukometašice rođene 1996. i mlađe, koje sa klupe predvodi legendarna Maja Savić, u Baru su savladale Austriju sa 29:21 i osigurale učešće na šampionatu Starog kontinenta, od 15. do 25. avgusta u Poljskoj.

Prije njih, to je uspjelo samo generaciji Milene Knežević, Majde Mehmedović, Andree Klikovac, Ivane Božović..., koja je u julu 2007. bila 13. na prvenstvu u Slovačkoj.

Doduše, jedno od prva dva mjesta u grupi 4 nije obezbijeđeno, ali treba da se dogodi najveće čudo u istoriji sporta da izmakne - Crna Gora bi sjutra (početak u 12.30) morala da izgubi od Estonije, koja u prva dva meča ima gol razliku 25:104 (?!), a da uz to i Austrija savlada Dansku.

“Ponosna sam. Pokazalo se da imamo sjajnu generaciju, da djevojke imaju veliko srce. Odigrale smo fenomenalnu utakmicu u petak protiv Danske, zbog čega sam očekivala slabije izdanje protiv Austrije, koja je imala mnogo lakši meč u 1. kolu. Srećom, sve su igrale sa 100 odsto mogućnosti i zasluženo smo se plasirale na Evropsko prvenstvo”, istakla je Savićeva.

Nakon nesrećnog remija sa Danskom, „crvene“ su znale da im samo pobjeda nad Austrijom otvara vrata Poljske. Gošće su u Baru povele samo jednom, ali je uslijedila serija 6:0 za velikih 7:2 već na početku 12. minuta. Predvođen djevojkama istog imena - Đurđinom Jaukovićom i Đurđinom Malović, tim koji je nedavno preuzela Savićeva je lagano držao prednost.

Njena saigračica iz Slagelsea, čuvena Ausre Fridrikas, koja je šest puta bila klupski šampion Evrope, sa SSSR prvak svijeta, a sa Austrijom bronzana i na SP i na EP, uzalud se nervirala na klupi.

Austrija nije imala nikakvih šansi u „Topolici“, a Crna Gora je do rekordnih plus 10 (24:14) stigla nakon sedmerca Malovićeve u 47. minutu.

Slavlje, nažalost, nije bilo potpuno - kćerka Savićeve, Vanesa Agović, u posljednjem minutu je povrijedila koljeno lijeve noge i uz bolne jauke iznijeta sa terena. Detaljni pregledi će pokazati koliko je povreda ozbiljna.

Crna Gora - Austrija 29:21 (15:10)

Bar - Dvorana „Topolica“. Gledalaca: 300. Sudije: Mandak i Rudinski (Slovačka). Sedmerci: Crna Gora 1 (1), Austrija 3 (3). Isključenja: Crna Gora 6, Austrija 6 minuta.

Crna Gora: Nenezić, Rajković (10 odbrana), Bulatović 6, Ujkić, Grbić 4, Prelević, Čavlović, Muratović 3, Okiljević, I. Pavićević 1, J. Pavićević, Senić 1, Jauković 7, Agović, Malović 6 (1), Arsenijević 1.

Austrija: Barada (šest odbrana), Leb, Kertes (jedna odbrana), Kajzer, Huber, Stanić 1, Poš, Krasnići 1, Kovač 8 (2), Ivančok 5, Topić 5 (1), Krautvašl, Majsner, Mitendorfer 1, Rot, Tomasini.

Galerija

Bonus video: