Kastratović saopštio spisak za Izrael, Žarko Marković ne dolazi?

"Poziv je uredno poslat u njegov klub, a na njemu je da odluči hoće li nastupiti za reprezentaciju ili ne. Ja očekujem da se stavi na raspolaganju stručnom štabu", rekao je Kastratović
3 komentar(a)
Zoran Kastratović i izabranici, Foto: Zoran Đurić
Zoran Kastratović i izabranici, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.03.2013. 16:22h

Na spisku selektora muške rukometne reprezentacije Crne Gore Zorana Kastratovića za aprilski dvomeč sa Izraelom, u nastavku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Danskoj, nema novih imena.

Iako je na spisku, velika je dilema da li će se na okupljanju pojaviti Žarko Marković, koji odlukom Kastratovića nije putovao na Svjetsko prvenstvo u Španiji, pošto je odlučio da se kasnije u odnosu na dogovor pojavi na pripreme.

Dva dana nakon što je precrtan sa spiska putnika, Marković se oglasio saopštenjem, u kojem je naveo da zbog “povrede leđa, terapija i privatnih razloga nije mogao da se priključi reprezentaciji prije 30. decembra”.

Marković je, tada, dodao da mu je žao što selektor Kastratović, sa kojim je do tada “imao fenomenalan odnos i odličnu saradnju“ smo sarađivali”, nije za “njega imao razumijevanja kao što je uvijek imao za sve druge igrače”.

"Sigurno da poslije svega ovoga sebe ne vidim više tu, a momcima iskreno želim puno sreće i uspjeha na Svjetskom prvenstvu u Španiji", saopštio je tada Marković.

Prema nezvaničnim informacijama, Marković je ostao pri svojoj odluci, a danas nije odgovarao na naše pozive i sms poruku.

"Poziv je uredno poslat u njegov klub, a na njemu je da odluči hoće li nastupiti za reprezentaciju ili ne. Ja očekujem da se stavi na raspolaganju stručnom štabu", rekao je za “Vijesti” selektor Kastratović.

U odnosu na 18 momaka koji su u januaru putovali za Španiju na spisku nema jedino povrijeđenog pivota holandskog Lajonsa Marka Pejovića.

"Čuo sam se sa Pejovićem, dobro se oporavlja. Mislio sam da, možda, dođe kući, ali pošto ne može da da doprinos, onda je bolje da bude pod terapijom. Nažalost, u posljednje vrijeme ga prati maler, što zbog povreda, što zbog bolesti ne može da nastupa za reprezentaciju. Ali vjerujem da će vremenom to biti dobro", dodaje Kastratović.

Pozvan je i desni bek Lovćena, Ivan Perišić, a Kastratović neće pozivati novog pivota.

"U ovom momentu, s obzirom na formu Mladena Rakčevića u Ligi šampiona i Nemanje Grbovića u SEHA ligi, a i malog broja treninga koji možemo da odradimo u pripremi mečeva sa Izraelom, mislim da u ovom momentu nema potrebe da zovemo trećeg pivotmena. Rakčević i Grbović kvalitetom, a i formom, mogu da iznesu oba meča", ističe selektor.

Protiv Izraela, kao i do kraja kvalifikacija, igraće i Fahrudin Melić, iako je bilo najava, istina nezvaničnih, da je još u Španiji saigračima saopštio da je završio sa reprezentacijom.

"Definitivno smo stavili tačku na tu priču. Igraće do kraja kvalifikacija, a o daljem angažmanu ćemo tek pričati. On je i dalje misli da ga duge pripreme i nastupi na turnirima koji traju desetak i više dana, odvajaju od porodice, koja mu nedostaje tokom sezone u Sloveniji. Namjera mu je da u Francuskoj, kad pređe u Pari Sen Žermen, budu zajedno, a reprezentacija bi mogla da ga odvoji od porodice. Međutim, on je pravi profesionalac i sportista, izvanredan čovjek i rukometaš, i normalno da će i u narednom periodu biti dio reprezentacije".

Utakmice sa Izraelom, prvo nakon SP u Španiji (22. mjesto u konkurenciji 24 reprezentacije) su na programu 3. aprila u Podgorici, i tri dana kasnije u Izraelu.

Uoči ovih duela, Crna Gora je prva na tabeli grupe 2, sa maksimalna četiri boda (pobjede u gostima protiv Njemačke i kod kuće sa Češkom), Češka i Njemačka imaju po dva, dok je Izrael bez bodova. Vizu za EP izboriće dvije prvoplasirane selekcije.

"Rezultati u Španiji nijesu za stavljanje pod tepih, sigurno je da su ostavili traga na igračima i stručnom štabu. Ali, u analizi tih mečeva svjesni smo da nas, apsolutno, niko nije nadigrao, osim Francuske u drugom poluvremenu. Bili smo blizu pobjede na tri meča u grupnoj fazi. Da smo bili kompletni, smatram da bi ta priča imala sasvim drugu dimenziju. To je, međutim, iza nas, pred nama su kvalifikacija za EP i dva meča sa Izraelom. Dvije pobjede u tim mečevima bi nam obezbijedili mogućnost plasmana na drugo veliko takmičenje u kontinuitetu, u zavisnosti od rezultata mečeva Njemačke i Češke".

Crna Gora je prije dvije godine poražena u gostima od Izraela (29:24), u kvalifikacijama za EP u Srbiji...

"Izrael u tom trenutku vjerovatno bio organizovaniji, više je želio pobjedu, smatrajući da je naš sastav nakon poraza od Slovačke izgubio šanse za plasman na EP. Sada su okolnosti drugačije, atmosfera u ekipi, igrački kadar, logistika, podrška Rukometnog saveza Crne Gore ovom timu su ono što garantuje da ćemo maksimalno skoncentrisani i silno motivisani ući u naredne duele sa Izraelom", zaključio je Kastratović.

Reprezentacija će se okupiti 1. aprila u Podgorici, u hotelu “Crna Gora” u 12 časova.

SPISAK

Golmani

1. Rade Mijatović (Dinamo Minsk, Bjelorusija)

2. Marko Rajković (Valens, Francuska)

3. Nebojša Simić (Lund, Švedska)

Lijeva krila

4. Petar Kapisoda (Vest, Švajcarska)

5. Igor Marković (Lovćen)

Desna krila

6. Fahrudin Melić (Gorenje, Slovenija)

7. Marko Lasica (Kangas, Španija)

Pivoti

8. Mladen Rakčević (Metalurg, Makedonija)

9. Nemanja Grbović (Lovćen)

Lijevi bekovi

10. Vladimir Osmajić (Cimos, Slovenija)

11. Vasko Ševaljević (Dinamo Minsk, Bjelorusija)

12. Goran Lasica (Lovćen)

Srednji bekovi

13. Draško Mrvaljević (Bregenc, Austrija)

14. Stevan Vujović (Lovćen)

15. Mirko Milašević (Puetro Sagunto, Španija)

Desni bekovi

16. Zoran Roganović (Lund, Švedska)

17. Žarko Marković (Gepingen, Njemačka)

18. Marko Simović (Al Ahli, Katar)

19. Ivan Perišić (Lovćen)

Bonus video: