Dankinja Kamila Dalbi novi desni bek Budućnosti

Dalbi je trenutno četvrti strijelac Lige šampiona sa 53 gola. U dva meča protiv Budućnosti, u Glavnoj rundi Lige šampiona, postigla je šest, odnosno sedam golova
93 pregleda 4 komentar(a)
Kamila Dalbi, Foto: Eurohandball.com
Kamila Dalbi, Foto: Eurohandball.com
Ažurirano: 05.03.2013. 11:58h

“Ovo će biti moje najveće iskustvo i izazov u karijeri, ali sam ubijeđena da sam spremna za sve to”, izjavila je Dankinja Kamila Dalbi (15. maja puni 25 godina), novi desni bek Budućnosti.

Budućnost je danas ozvaničila prvo pojačanje za narednu sezonu, a još uvijek članica danskog Randersa potpisala je dvogodišnji ugovor sa aktuelnim šampionom Evrope.

Time su završena nagađanja oko budućnosti Dalbi, koja je, prema pisanju medija, kada je prije nekoliko mjeseci saopštila da neće produžiti ugovor sa Randersom, bila na “meti” mnogih evropskih klubova, među kojima i mađarskog Đera…

"Očekujem da ću u Budućnosti postati jača osoba, samim tim i bolja igračica. Veoma sam ponosna što ću igrati za jedan od najvećih klubova u Evropi. Radujem se što ću imati priliku da upoznam i novu zemlju", dodala je Dalbi, najbolja igračica Danske u 2011. godini, kojoj će dolazak u Budućnost biti prvi inostrani angažman.

Dalbi dolazi iz rukometne porodice, pošto joj je majka bila igračica i trener u Spenstrupu, gdje je Kamila i počela karijeru. Presjednik tog kluba bio je Kamilin otac. Dalbi je u Randersu od 2007. godine, a na klupskom sajtu danskog kluba stoji informacija da je Kamila za taj klub odigrala 227 mečeva i postigla 1.048 golova.

Sa Randersom je prošle godine osvojila titulu, a prethodne dvije godine je gubila finala plej-ofa. Ima i evropski pehar, jer je Randers 2010. godine osvojio Kup EHF.

Dalbi je trenutno četvrti strijelac Lige šampiona sa 53 gola, najviše u dosadašnjih šest sezona za Randers na evropskoj sceni, tokom kojih je postigla ukupno 216 golova. U dva meča protiv Budućnosti, u Glavnoj rundi Lige šampiona, postigla je šest u “Morači”, odnosno sedam golova, prošle subote u Randersu. Trenutno je i četvrti strijelac danskog šampionata.

"Moje ambicije su da popravim igru u odbrani, da podignem nivo igre čitave ekipe i pravim razliku na terenu. Na kraju prošle godine Budućnost je ostala bez mnogo kvalitetnih igračica, i sada je u fazi rekonstrukcije tima, sa mnogo mladih igračica koje pokazuju jak karakter i borbeni duh. S obzirom na to da je ove godine stigla među osam najboljih u Ligi šampiona, Budućnost je odmah pokazala kvalitet novog tima", ističe Dalbi.

Dalbi je za dansku seniorsku reprezentaciju odigrala 95 mečeva i postigla 282 gola. Debitovala 17. oktobra 2007. godine, a prvo veliko takmičenje joj je bilo Evropsko prvenstvo 2008. godine u Norveškoj (Danska zauzela 11. mjesto).

Godinu dana nakon toga je bila peta sa Danskom na SP u Kini, a 2010. godine na EP u Danskoj i Norveškoj četvrta. Te godine je igrala i protiv Crne Gore u Glavnoj rundi, i u porazu svog tima (29:30) bila najbolja sa osam golova.

Prošlog ljeta je imala slab učinak na Olimpijskim igrama u Londonu (devet golova iz 33 pokušaja), zbog čega se vjerovatno i nije našla na spisku danskog selektora Jana Pitlika za decembarsko EP u Srbiji, ali je od danas ponovo na spisku za turnir Zlatne lige u Francuskoj.

Upisala je 30 nastupa u juniorskoj reprezentaciji Danske, sa kojom je 2007. godine bila prvak Evrope u Turskoj, a godidu dana kasnije vicešampion svijeta na prvenstvu u Makedoniji, gdje je bila najbolji strijelac (65 golova) i članica idealne postave šampionata.

"Veliku zahvalnost duguje Randersu, gdje sam puno naučila i imala idealne uslove za napredak. Ipak, osjetila sam da je došlo vrijeme za promjenu. Uvijek sam sanjala da želim da se oproba, u inostranstvu, sa spoznam nove kulture i drugačiji stil igre. Zato, kada je stigla ponuda Budućnosti, nijesam se dvoumila", zaključila je Dalbi, čiji dolazak znači da Elena Gjorgijevska ili vjerovatnije Jelena Živković iduće sezone neće nositi dres Budućnosti.

Popović: Kamila je pokazala hrabrost

Na sajtu Randersa, u biografiji Kamile Dalbi, između ostalog piše da je Bojana Popović njen igrački idol.

"U svim klubovima gdje je igrala, Bojana je osvajala titule.To dovoljno govori o njenoj klasi. Po meni, ona je najbolja rukometašica svijeta", napisala je Kamila. Danas je ponovila da je zbog toga Bojana Popović imala, vjerovatno, presudnu ulogu u njenom transferu u Budućnost.

"Kamilu sam pratila kada je krenuo njen uspon u Danskoj i mislim da je njen dolazak u Randers bio sjajan izbor. U tom klubu je značajno napredovala i u velikoj mjeri sazrela kao igračica, iako je još uvijek mlada i ima mjesta za napredak. Kada to kažem, naročito mislim da odbranu, jer je prilikom potpisivanja ugovora sa našim klubom, kazala da je njena želja da nadogradi igru u odbrani, što je svakako pozitivna stvari i govori o tome da ima ambiciju da napreduje u našem klubu", rekla je Bojana Popović, sportski direktor Budućnosti.

Vremena su se očigledno promijenila. Nekada su igračice Budućnost, koje su imale kvalitet za to, išle u Dansku, a danas se događa obrnuto, prije svega zbog renomea Budućnosti, ali i pada kvaliteta danske lige. "Ona pokazala da je hrabra i spremna za taj izazov i uradila je nešto što nije nijedna igračica prije nje. Evidentno je da ima veliku želju, velike ambicije i vjerujem da će ih u dresu Budućnosti ostvariti i da će provesti dvije lijepe godine u Podgorici", dodala je Bojana i pojasnila da je “plan kluba da pravi tim na duže staze”.

"Želimo da okupljamo igračice koje su sličnih godina, a tu mislim na igračice koje imaju do 24-25 godina. Te igračice imaju slične ambicije, veliku želju da napreduju i zajednički stvaraju tim koji će na duže staze imati kvalitet da ostvari velike rezultate u Ligi šampiona", kazala je sportski direktor Budućnosti.

Bonus video: