Pravi ispit nove generacije

"Analizirale smo greške, dobro smo trenirale i nadam se da večeras možemo da pokažemo koliko snage ima u ovom timu”, poručila je Voltering
5 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2013. 02:10h

Dva posljednja prvaka Evrope u klinču, dva velikana evropskog rukometa u novom okršaju, šampioni zemalja koje drže sve najvažnije titule. I rukometni laik zna ko se sastaje večeras u „Morači” - Budućnost i Larvik.

U sedmom međusobnom obračunu za nepunih 40 mjeseci, Podgoričanke će pokušati da nastave seriju i trećom vezanom pobjedom odgovore na četiri uzastopna poraza.

Ako ne uspiju i dozvole Norvežankama da ih savladaju kao 24. oktobra 2009. i 17. aprila 2011. godine, pehar namijenjen šampionu Starog kontinenta bi praktično već bio predat nekom drugom.

Tim Dragana Adžića, naime, nema prava na kiks nakon ubjedljivog poraza od Đera (27:17) i mora da se vadi protiv jednog od najvećih favorita za tron.

“Svi znamo koliko je Larvik dobra ekipa, a ove godine je pojačana sa dvije jako dobre igračice, Gro Hamerseng i Anjom Edin. Znamo da će biti izuzetno teško, ali smo se koncentrisale na sebe, jer je protiv Đera bilo dosta stvari koje nisu funkcionisale kako bi trebalo. Ove sedmice smo naporno radile i pokušavale da to popravimo i pružimo mnogo bolju partiju. Iskreno se nadam da ćemo dobro izgledati. Vjerujem da smo izvukle pouke i da ćemo to pokazati”, naglasila je Anđela Bulatović.

Organizatorka igre Budućnosti je svjesna da je bekovska linija Hamerseng - Edin - Suland, uz asistenciju Brejvik, velika snaga Larvika, ali ne i najveća.

“Prije svega je potrebno da mi imamo disciplinovaniji napad i da se dobro vraćamo u odbranu. Njihova igra se najviše zasniva na kontrama, većinu golova postižu na taj način. Ako to zaustavimo, mislim da će nam biti lakše da se branimo kada postavimo zonu”, zaključila je 26-godišnja Podgoričanka.

Kapitenka „plavih” Klara Voltering vjeruje da saigračice i ona mogu da ponove ono što su, doduše u mnogo jačem sastavu, uradile dva puta u prošlogodišnjem polufinalu Lige šampiona.

“Nismo bile zadovoljne utakmicom u Đeru, ali to je sada prošlost. U potpunosti smo koncentrisane na utakmicu sa Larvikom. Analizirale smo greške, dobro smo trenirale i nadam se da večeras možemo da pokažemo koliko snage ima u ovom timu”, poručila je njemačka golmanka.

Šta može da presudi?

“Larvik je veoma dobra ekipa, jača je nego prošle godine i biće nam teško. Moramo da budemo fokusirane, da ne pravimo jeftine greške, jer imaju veoma dobre kontre i mogu da nas kazne brzim golovima. Znamo, ipak, da smo i mi dobar tim i želimo da pokažemo publici i sebi da možemo da se borimo i da ćemo uraditi sve da pobijedimo”.

Osjećate li pritisak, jer ne smijete da dozvolite još jedan poraz ako želite da ostanete u trci za polufinale?

“Ako igrate u Ligi šampiona, uvijek osjećate pritisak. Želimo da dokažemo da smo u boljoj formi nego prošle sedmice, ali mora da se zna da mi ove sezone nismo favoriti i da timovi koji su makar malo kvalitetniji od nas igraju pod većim pritiskom. Naravno, kada izađemo na teren, želimo da pobijedimo i uvijek treniramo zbog toga”, poručila je Voltering.

Mladost protiv starosti

Večerašnji duel biće okršaj najmlađe i najstarije ekipe u Ligi šampiona. Dvije ubjedljivo najstarije igračice Budućnosti su Klara Voltering, koja za 20 dana puni 30 godina i Anđela Bulatović, čiji je 26. rođendan bio 15. januara.

Tri igračice su 1988. godište (Radmila Miljanić, Biljana Pavićević i Katarina Bralo), pet 1990. (Milena Knežević, Majda Mehmedović, Dragana Cvijić, Elena Gjorgijevska i Klodin Mendi), tri 1991. (Jelena Živković, Željka Nikolić i Jelena Trifunović), dvije 1992. (Suzana Lazović i Katarina Ježić), a najmlađa od 16 koje će večeras biti u sastavu je Marina Vukčević, koja je rođena 24. avgusta 1993.

Larvik je u Podgoricu došao sa 14 igračica, koje imaju od 21 godine (Tea Merk) do čak 44, koliko je legendarna danska golmanka Lene Rantala napunila još 10. avgusta!

Većina igračica u timu Ole Gustava Gjekstada je, uglavnom, u klubu 30 plus - kapiten Tone Larsen ima 38, Sesilija Leganger 37, Kari-Mete Johansen 34, Izabel Blanko 33, Gro Hamerseng i Karolin Dire-Brejvang po 32, te Anja Edin i Sara Brajstol po 30 godina.

U četvrtu deceniju nisu stupile još samo Lin-Kristin Rigelhut-Koren (1984. godište), Tine Stange i Kristina Bile (1986), kao i Pernile Vibe (1988).

Norvežanke se smrzle u „Venomu”

Norveška ekspedicija je u Podgoricu stigla u petak oko 14.30, a nekoliko sati kasnije se uputila na trening. S obzirom na to da se u „Morači” postavljala podloga „gerflor”, Larvik je bio prinuđen da trenira u „Venomu”.

Temperatura u balon sali u dijelu grada preko Morače je bila niska, zbog čega su Norvežanke nosile jakne i kape.

“Znali smo i prije dolaska da ćemo trenirati ovdje, tako da nas to nije iznenadilo. Nismo, međutim, mogli ni da pretpostavimo da će unutra biti hladnije nego vani. Nije bilo više od šest do osam stepeni kada je trening počeo, ali je ekipa bila raspoložena za šalu, pa je atmosfera bila sjajna”, rekao je pomoćni trener Tor Odvar Moen za zvanični sajt Larvika.

Moen je, ipak, pohvalio Budućnost, i pored činjenice da je početak treninga kasnio zbog toga što su na terenu bile kadetkinje podgoričkog kluba.

“Ugrijali smo jaknama i kapama, a neke igračice su stajale pored grijalice, koja je ubrzo upaljena. Ovo je četvrta sezona zaredom u kojoj igramo protiv Budućnosti i uvijek smo odlično dočekani. Smješteni smo u sjajnom hotelu i imamo odličnu hranu. Sve je spremno za odličan boravak i pravu borbu”, zaključio je Moen.

Galerija

Bonus video: