Šampion Evrope mora da igra kvalifikacije!

"To izgleda može da se desi samo Crnoj Gori. Da je to bila Norveška, ili neka druga “jača” zemlja, pitanje je da li bi bio isti slučaj", kaže za "Vijesti" selektor Adžić
89 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2013. 01:28h

Iako su u decembru u Srbiji osvojile titulu prvaka Evrope, prvu u istoriji, najbolje crnogorske rukometašice će vizu za naredno Evropsko prvenstvo, koje se od 7. do 21. decembra 2014. godine održava u Mađarskoj (Đer, Debrecin i završnica u Budimpešti) i Hrvatskoj (Varaždin, Zagreb), morati da obezbijede kroz kvalifikacije!

Prvi put u istoriji, aktuelni prvak Evrope nema obezbijeđenu direktnu vizu za naredno EP. Razlog je krajnje bizaran - naredno EP drugi put će organizovati dvije zemlje, koje su direktno kvalifikovane za završnicu šampionata Starog kontinenta. U prethodnom slučaju, 2010. godine, poklopilo se da prvak Evrope, Norveška, bude jedan od dva organizatora EP (zajedno sa Danskom).

"Mislim da je apsolutno pravo prvaka Evrope da bez kvalifikacija ide na sljedeće takmičenje. Tako je bilo do sada. To izgleda može da se desi samo Crnoj Gori. Da je to bila Norveška, ili neka druga “jača” zemlja, pitanje je da li bi bio isti slučaj. Ne ulazim u odluku EHF-a, ali mislim da je sa sportske strane to nepravedno, i da se mogao naći drugačiji modus u kvalifikacijama da pored dva domaćina na EP ide i šampion", rekao je “Vijestima” selektor Crne Gore Dragan Adžić.

Crna Gora je kao šampion Evrope (zajedno sa Norveškom, Mađarskom i Srbijom) direktno izborila plasman na Svjetsko prvenstvo, koje se u decembru ove godine održava u Srbiji.

Paradoks je da Svjetska rukometna federacija, u čijoj je ingerenciji Svjetsko prvenstvo, priznaje rezultat sa EP, koje je u nadležnosti Evropske rukometne federacije, a da to ne radi sama evropska kuća rukometa.

"Ovo komplikuje sve, jer umjesto da kroz taj ciklus kvalifikacija iskoristimo slobodne termine da odigramo kontrolne mečeve, i spremamo se za prvenstvo, mi moramo da igramo i kvalifikacije. Ovo je nešto što omalovaža titulu", dodao je Adžić.

Evropska rukometna federacija je juče objavila da do 8. marta traje rok za prijavu za kvalifikacije, koje će imati dvije runde, ako bude dovoljno prijavljenih zemalja.

Na EP u Mađarskoj i Hrvatskoj nastupiće 16 reprezentacija, što znači da će preostalih 14 biti određeno nakon kvalifikacija. U drugoj rundi kvalifikacija reprezentacije će biti podijeljene u sedam grupa po četiri ekipe, a po dvije prvoplasirane će izboriti vizu za EP.

Žrijeb za prvu rundu kvalifikacija za EP je 26. marta, dok će termin za drugo kolo naknadno odrediti zemlje domaćini EP.

EHF je objavio da će Crna Gora, Norveška, Mađarska i Srbija, kao direktni učesnici SP, te selekcije koje su izborile plasman u baraž za SP, Hrvatska, Češka, Danska, Španija, Francuska, Njemačka, Island, Makedonija, Holandija, Poljska, Rumunija, Rusija, Slovačka, Švedska, Turska, Ukrajina, igrati u drugom kolu kvalifikacija.

Ostale reprezentacije, koje se prijave, moraće da krenu od prvog kola kvalifikacija, koje će se igrati turnirski, od 31. maja do 2. juna ove godine.

Druga runda kvalifikacija, koju će igrati Crna Gora, kreće od oktobra...

Galerija

Bonus video: