Stigli rukometaši: Neuspjeh mora da se zaboravi

"Objeručke bih prihvatio da narednog januara budemo učesnici šampionata Evrope, jer smo lideri u grupi, pa makar tamo ne pobijedili nijednu utakmicu", rekao je Kastratović
107 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2013. 01:42h

Samo jedna pobjeda i šest poraza za mršavo 22. mjesto na 23. Svjetskom prvenstvu. Malo od ekipe koja je u junskom baražu eliminisala kasnijeg olimpijskog vicešampiona Švedsku, malo od tima koji je u novembru slavio usred Njemačke i u Baru srušio Češku sa Filipom Jihom, jednim od najboljih rukometaša svijeta.

Ali, kao i u svemu, postoji i druga strana medalje - rukometaši Crne Gore su i u junu i u novembru napravili čudo, koja u sportu nisu tako česta. Ekipa iz zemlje u kojoj postoji samo jedan donekle ozbiljan klub, reprezentacija za koju igraju momci bez tima, koji nastupaju u drugim ligama Švedske, Francuske i Španije, u Kataru, Holandiji..., samim odlaskom na Mundijal je premašila sva očekivanja.

Zbog toga nije vrijeme za „sječu”, pogotovo zbog činjenice da je viza za Evropsko prvenstvo u Danskoj nadohvat ruke.

"Objeručke bih prihvatio da narednog januara budemo učesnici šampionata Evrope, jer smo lideri u grupi, pa makar tamo ne pobijedili nijednu utakmicu", poentirao je Zoran Kastratović.

Selektor je juče na podgoričkom aerodromu, nakon dolaska iz Španije, demantovao kuloarske priče da je bilo svađa u ekipi.

"Velika je polemika u Crnoj Gori u vezi sa atmosferom koja vlada u reprezentaciji. Nesporno je da dobri rezultati, kakvi su bili prošle godine, donose bolju atmosferu, ali dišemo zajedničkim plućima. Nije bilo čak ni najmanjih trzavica. To odgovorno tvrdim, kao što tvrdim da će ovaj sastav za dva i po mjeseca protiv Izraela pokazati nivo iz prethodne godine", poručio je trener šampionske ekipe Berana iz 2008. godine.

Bek Dinama iz Minska Vasko Ševaljević je bio najbolji strijelac „crvenih” sa 36 golova, a priznaje da bi više volio da se ranije vratio sa Svjetskog prvenstva.

"Srećniji bih bio da smo došli i dan ranije, jer bi to značilo da smo igrali u osmini finala", rekao je 24-godišnji lijevi bek.

Jedini Kotoranin u reprezentaciji priznaje da igra nije bila na očekivanom nivou.

"Možemo pričati šta hoćemo, tražiti neke alibije, ali jednostavno dosta stvari nije funkcionisalo. I pored toga, atmosfera u ekipu ni u jednom trenutku nije bila narušena. Naravno, ne može atmosfera biti jednaka kad se dobija i kad se gubi, ali je sve bilo kako bi trebalo. Uspjeli smo da dobijemo samo Čile, mada ni u tom meču nije bilo sve baš sjajno".

Znaš li razlog zbog čega ste igrali slabije nego prošle godine?

"Velika je razlika kada igrate turnir kao što je Svjetsko prvenstvo i kada se okupite jednom u nekoliko mjeseci i odigrate dvije utakmice u sedam dana. Vjerovatno nam te EHF nedjelje više leže. Falilo nam je ono što nas je krasilo - dobra odbrana i fanatizam, koji je umor kasnije „ubio”. Moramo sve da pogledamo sa vedrije strane, da izvučemo pouke iz svega ovoga. Nadam se da ćemo se kvalifikovati na Evropsko prvenstvo, što bi Crnoj Gori mnogo značilo".

Možete li da ostvarite taj cilj?

"Prvo da se razbistre glave, da se malo raziđemo, to će nam sigurno prijati. Nadam se da ćemo se vratiti sa novim elanom i sa željama da sve bude kako je bilo ranije", zaključio je Ševaljević.

Sa Mrvaljevićem bi rezultati bili bolji

Da je Crna Gora osvojila 3. mjesto u grupi A, koje je mogla da ugrabi pobjedama nad Tunisom i Brazilom, ko zna dokle bi dogurala. Rival u osmini finala bila bi Rusija, koja je sinoć u borbi za polufinale izgubila od Slovenije.

Kada su kompletni, „crveni” bi mogli da se nose sa te dvije ekipe, ali je zbog povrede čitav šampionat propustio Draško Mrvaljević. Njegov izostanak je bilo nemoguće nadoknaditi...

"U nekoliko navrata sam rekao da nismo imali autoriteta na poziciji srednjeg beka za igru u napadu. Draško je i odličan odbrambeni igrač, u zoni 3-2-1 na poziciji desnog halfa pruža maksimum. Kapiten je ovog sastava, što samim tim nameće i ulogu lidera. Jako puno nam je falio. Pretpostavljam da bi njegovo prisustvo u igri donijelo pozitivne pomake, a pretpostavljam da bi i rezultati bili bolji", istakao je Kastratović.

Kapisoda: Razočarani smo

Najiskusniji crnogorski reprezentativac Petar Kapisoda je sa Jugoslavijom osvojio dvije bronze na prvenstvima svijeta, a sa Crnom Gorom se nije proslavio...

"Vrlo smo razočarani nastupom na Svjetskom prvenstvu. Očekivanja javnosti su bila mnogo veća, kao i naša. Smatram da je poraz od Argentine u velikoj mjeri odredio naš dalji put. Tu utakmicu smo markirali pred početak prvenstva kao najvažniju, ali nismo uspjeli da odigramo kako bi trebalo. U određenim trenucima Argentina je igrala fantastično, a mi ispod nivoa, pa smo bili blizu. Imali smo vođstvo pet-šest minuta prije kraja i ostaje veliki žal, jer smo na tri utakmice u grupi bili vrlo, vrlo blizu pobjede", istakao je Kapisoda.

Čovjek koji je bio polufinalista Olimpijskih igara u Sidneju smatra da su neuspjesi na „Totalkredit kupu” u Danskoj uzdrmali tim.

"Ne mogu da kažem da smo psihički bili potpuno spremni poslije tri poraza na turniru u Danskoj, jer je to, htjeli mi da priznamo ili ne, ostavilo traga. Poslije tog uvodnog poraza od Argentine, ekipa nije uspjela da se izdigne, a to nije nimalo lako na Svjetskom prvenstvu, koje je vrlo specifično takmičenje", zaključilo je 36-godišnje lijevo krilo.

Galerija

Bonus video: