Poraz i od Koreje, Crna Gora 22. na kraju

To je šesti poraz Crne Gore, koja je juče protiv Čilea ostvarila jedinu pobjedu na velikim takmičenjima, računajući i Evropsko prvenstvo u Norveškoj 2008. godini
109 pregleda 19 komentar(a)
Fahrudin Melić, Foto: Ihf.info
Fahrudin Melić, Foto: Ihf.info
Ažurirano: 22.01.2013. 16:26h

Kako su počeli, tako su i završili – porazom od Južne Koreje (30:27), crnogorski rukometaši su nastup na Svjetskom prvenstvu u Španiji okončali na 22. mjestu. Iza izabranika Zorana Kastratovića završili su jedino Čile i Australija.

Osim debitantskog učešća, Svjetsko prvenstvo će se pamtiti i po prvoj pobjedi naših rukometaša na velikim takmičenjima (Čile), računajući i Evropsko prvenstvo u Norveškoj 2008. godine, ali i šest poraza, od čega svih pet u grupnoj fazi (Argentina, Francuska, Tunis, Njemačka, Brazil), zbog kojih Ševaljević i drugovi nijesu uspjeli da se plasiraju u osminu finala, koja je bila želja uoči starta šampionata.

Vjerovatno je neuspjeh na startu od Argentine, u najslabijoj partiji, odredio i sudbinu “zlatnih lavova”, koji su, nakon toga, istina odigrali bolje, ali što zbog svojih grešaka, što zbog neiskustva na ovakvom takmičenju, nijesu uspjeli da u svoju korist prelome mečeve u kojima su bili u prilici da ostvare pozitivan rezultat (Tunis, Brazil, Južna Koreja).

Crna Gora, jednostavno, nije bila na istom nivou kao prošle godine u kvalifikacijama za SP (posebno baraž za Švedskom) i EP (Njemačka, Češka), ali ni okolnosti nijesu bile iste.

Pokazalo se da Crna Gora nema dovoljan kvalitet za turnirski sistem takmičenja (isto je bilo i prije četiri godine u Norveškoj), a u Španiji je nastupila i slabija za povrijeđenog kapitena Draška Mrvaljevića, kao i bez desnog beka Žarka Markovića, koga, istina, nije bilo ni u prošlogodišnjim najvažanijim duelima.

Španija, jednostavno, treba da posluži za nauk, posebno što Crnu Gora već u aprilu igra dva meča sa Izraelom, u nastavku kvalifikacija za EP u Danskoj. Za crnogorski muški rukomet je od krucijalnog značaja da Kastratovićevi izabranici izbore učešće na dva uzastopna velika takmičenja. Samo tako bi porazi u Španiji manje boljeli, i brže pali u zaborav.

U suprotnom, prijetila bi nova agonija koju je naš muški rukomet osjetio od juna 2008. godine nakon neuspjeha protiv Rumunije, u baražu za Svjetsko prvenstvo, kada je uslijedilo nekoliko neuspješnih ciklusa kvalifikacija...

Raspucani Ševaljević

Pivot holandskog Lajonsa, Marko Pejović je protiv Čilea je odigrao samo nekoliko minuta, dok je protiv Južne Koreje zaigrao od prvog minuta. Pored njega, starteri su bili Kapisoda i Melić na krilima, u bekovskoj liniji Osmajić, Ševaljević i Roganović, te Mijatović na golu, dok je Goran Lasica u odbrani mijenjao Pejovića. Crna Gora je protiv Južne Koreje u odbrani počela sa zonom 6-0, dok su Azijati, standardno, igrali duboke zone 3-2-1 i 3-3.

Zahvaljujući raspoloženom Vasku Ševaljeviću u napadu (do 23. minuta je šutirao 7-7, a u prvom poluvremenu je postigao osam golova iz 10 pokušaja), ali i dobroj igri u odbrani, Crna Gora je u prvih 30 minuta stalno bila u vođstvu, najviše do dva gola razlike (čak devet puta), dok su Koreanci samo tri puta uspijevali da izjednače (5:5, 8:8, 9:9).

“Crveni”, međutim, nikako nijesu uspjeli da se odlijepe od rivala, koji su na poluvremenu zaostajali samo gol. Već sredinom poluvremena Ševaljević je zaradio drugo isključenje, pa do kraja meča više nije igrao u odbrani, a kada se u 20. minutu povrijedio Goran Lasica (dobio je udarac u butni mišić desne noge) defanziva je izgubila dva bitna elementa, što se osjetilo u nastavku.

Preokret Koreanaca

U drugom poluvremenu potpuno druga slika na terenu. Ševaljević je stao, odnosno postigao još tri gola (bilo je teško i očekivati da u istom ritmu može svih 60 minuta), proradio je Zoran Roganović (svih šest golova u nastavku), dok su ostali svi zajedno postigli pet golova, premalo za pozitivan rezultat. Kada je Jungeu Park u 35. minutu donio prvo vođstvo, Južna Koreja do kraja meča više nije ispuštala prednost.

Prelazak na zonu 5-1 od prvog minuta drugog poluvremena (Mladen Rakčević je zauzeo mjesto na crti, Stevan Vujović je bio u bekovskoj liniji uz Ševaljevića i Roganovića), sa Igorom Markovićem u ulozi “indijanca” (termin za isturenog igrača u toj zoni), nije dao rezultat, jer su Koreanci često probijali zonu i lako postizali golove. Još lakše su golove postizali iz kontri i polukontri, iz kojih su Azijati postigli šest golova u nastavku, iskoristivši veliki broj izgubljenih lopti (osam) Crne Gore u napadu u nastavku.

Melić promašio penal za priključak

Najveću prednost, od pet golova razlike, Južna Koreja je imala u dva navrata (24:19, 25:20), posljednji put u 48. minutu, kada se činilo da je sve gotovo. Kastratović je promijenio zonu na 4-2, a golom Milaševića, Crna Gora je na četiri minuta i 12 sekundi prije kraja prišla na 26:28, kada se pojavila nada da se može i do preokreta. Nakon što je Nebojša Simić (sredinom nastavka je zamijenio Mijatovića) skinuo zicer Hen Jeongu, Milašević je na drugoj strani izborio sedmerac.

Na penal liniji se našao Melić, koji je prije toga dva puta bio precizan. Novi član Pari Sen Žermena je, međutim, poslao loptu preko gola, pa je u nepovrat otišla šansa za potpuni priključak. Simić je nakon toga zaustavio još dva napada Azijata, ali je Ševaljević bio neprecizan, pa je Hjuvon Eom otklonio sve dileme minut i 27 sekundi prije kraja kada je pogodio za 29:26…

U meču za 17. mjesto, Alžir je savladao Argentinu 29:23, 19. mjesto je pripalo Saudijskoj Arabiji, koja je savladala Katar 33:30, dok je u duelu za 23. mjesto Čile bio bolji od Australije 32:23.

Crna Gora – Južna Koreja 27:30 (13:12)

Gvadalahara - Gradska dvorana. Gledalaca: 500. Sudije. Al Suvaidi i Bamutref (Katar). Sedmerci: Crna Gora 3 (2), Južna Koreja 3 (2). Isključenja: Crna Gora 10, Južna Koreja 2 minuta.

Crna Gora: MIJATOVIĆ (devet odbrana), Simić (pet odbrana i sedmerac), Rakčević 1, PEJOVIĆ 2, Milašević 2, MELIĆ 3, OSMAJIĆ, Marković 2, KAPISODA, Grbović, Vujović, ŠEVALJEVIĆ 11, ROGANOVIĆ 6, Simović, M. Lasica, G. Lasica.

Južna Koreja: Dongmjung Li (jedna odbrana), Čanjung Park (14 odbrana), Kang, JI JEONG 8, Kjungsuk Park, JUNGEU PARK 5, Čan Park, JUN 6, HAN JEONG 3, Hvang, SEHO KIM, NA 1, EUN LI 5, Dongšol Kim, Eom 2, Oh.

Bonus video: