Počinju nova dokazivanja

"Brazil je pokazao da je kvalitetna ekipa, jer je savladao Tunis i Argentinu, a mi ćemo pokušati da anuliramo prednosti rivala i pobjedom makar malo popravimo utisak", kaže Grbović
3 komentar(a)
Rukometaši Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Rukometaši Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.01.2013. 15:17h

Otišli su sa željom ne samo da se domognu osmine finala već da 2. ili 3. mjestom u grupi A izbjegnu Dansku na startu nokaut faze. A dočekali su samo nokdaun, jer su nakon četiri meča prikovani za dno, za posljednju, šestu poziciju.

Bokserskim žargonom rečeno, sudija im je već jednom brojao do 10, zbog čega najbolji crnogorski rukometaši što prije moraju da ustanu. I da pokažu da čvrsto stoje na nogama, jer dolaze nove borbe, nova dokazivanja...

Prvi meč je rezultatski najmanje važan - izabranici Zorana Kastratovića na zatvaranju prve faze u dvorani „Sant Đordi” u Barseloni igraju sa Brazilom. Večerašnja utakmica (početak u 20.45) ne može da pomjeri sa začelja „crvene”, koji će u ponedjeljak u Gvadalahari igrati sa Čileom prvi meč za plasman od 21. do 24. mjesta.

Neophodno je, ipak, da se tim što prije vrati u pobjednički ritam, jer će se u aprilu vjerovatno rješavati pitanje plasmana na Evropsko prvenstvo. Tmurna epizoda u Španiji ne smije da pokvari sve ono dobro što je Crna Gora napravila u 2012. godini, jer bi već viđena viza za Dansku mogla lako da isklizne iz ruku...

Zbog svega toga je neophodno da se već od okršaja sa „kariokama” krene u novi ciklus.

"Sam dolazak na Svjetsko prvenstvo je veliko iskustvo za nas i u svakom meču želimo da ostvarimo pozitivan rezultat. Na to ne utiče ni činjenica da nam susret sa Brazilom rezultatski ništa ne znači. Na svakoj utakmici naučimo nešto novo, što može da nam koristi u periodu koji je pred nama. Brazil je pokazao da je kvalitetna ekipa, jer je savladao Tunis i Argentinu, a mi ćemo pokušati da anuliramo prednosti rivala i pobjedom makar malo popravimo utisak", istakao je Nemanja Grbović.

Pivot Lovćena smatra da su porazi od Argentine, Francuske, Tunisa i Njemačke posljedica neiskustva na velikim takmičenjima, što je prouzrokovalo greške.

"Nezahvalno je da govorim u ime ostalih, ali mislim da bi se svi složili da smo morali da budemo strpljiviji u napadu. Bili smo brzopleti, očito je da nas je prevelika želja sputala, a uvijek nam je malo nedostajalo. Svaka izgubljena lopta puno košta, a mi smo ih na protekle četiri utakmice imali previše".

Ispostavilo se da je Crnoj Gori presudio poraz od Argentine na otvaranju.

"Nevolje su počele nakon meča sa Argentinom, koju su kasnije svi pobijedili. Ne kažem da je to loš tim, jer ima mnogo više iskustva na velikim takmičenjima od nas. Tu utakmicu smo, ipak, morali da dobijemo. Da smo osvojili dva boda, kasnije bi sve išlo mnogo lakše", dodao je Grbović.

Nakon eliminacije Švedske u baražu i pobjeda nad Njemačkom i Češkom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, nacija je bila ubijeđena u plasman u osminu finala. To je ostao samo san...

"Sigurno su svi očekivali više od nas zbog odličnih igara u 2012. godini, protiv selekcija koje su za klasu bolje od ovih iz naše grupe. Niko nam nije stvarao pritisak, ali smo i mi sami očekivali. Nažalost, nismo bili na nivou i zbog toga smo ostali bez šansi za osminu finala".

Crna Gora početkom aprila igra dvije utakmice sa Izraelom. Ukoliko osvoji nova četiri boda, pitanje plasmana na Evropsko prvenstvo bi moglo da bude i definitivno riješeno, jer je dovoljno da Njemačka i Češka u dvomeču ne podijele bodove. U slučaju da ih Izraelci još jednom iznenade, kao u kvalifikacijama za prethodni šampionat Starog kontinenta, mjesto na EP u Danskoj bi bilo dovedeno pod znak pitanja.

Zbog tih okršaja, ekipa mora da vrati poljuljano samopouzdanje večeras protiv Brazila, te u ponedjeljak i utorak protiv Čilea i Južne Koreje ili Australije.

"Vjerujem da ćemo te utakmice protiv Izraela riješiti kao one protiv Njemačke i Češke. Moramo da uhvatimo ritam iz prošle godine, da izvučemo pouke sa Svjetskog prvenstva i da nakon njega budemo još jači. Ne smijemo da dozvolimo da nas neuspjeh u Španiji uspori na putu ka Danskoj. To bi bilo pogubno", istakao je Grbović.

Da smo bili kompletni...

Crna Gora je u Španiju doputovala bez najboljeg šutera Žarka Markovića, a kapiten Draško Mrvaljević nije odigrao ni minut zbog povrede lista. Jasno je da bi sa njima dvojicom igra bila bolja, te da bi ostali igrači bili svježiji u trenucima kada su se utakmice odlučivale.

"Ubijeđen sam da bi rezultat bio mnogo bolji da smo bili kompletni. Sada je, ipak, ta priča potpuno nepotrebna. Uradili smo sve što je bilo do nas, bili smo fizički spremni, dobro smo analizirali rivale, skauting je bio perfektan... Nažalost, nismo se snašli, to je bilo evidentno", istakao je Grbović.

Bonus video: