Osmajić: Da im pokažemo zube

Današnji rivali su se sastali prije devet dana na „Totalkredit kupu” u Danskoj. Crna Gora je prvo poluvrijeme riješila u svoju korist sa 14:13, ali je Tunis slavio 30:28.
61 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2013. 10:10h

Pred odlazak u Španiju, plan je bio više nego jasan - rukometaši Crne Gore znali su da ih dvije pobjede vode u toliko željenu osminu finala 23. Svjetskog prvenstva.

Zacrtano je da se trijumfi jure protiv Argentine, Tunisa i Brazila. Prva šansa je iskliznula iz ruku protiv omalenih bekova šampiona Južne Amerike na otvaranju, a danas (16 časova) pruža se druga - „zlatni lavovi” se sastaju sa šampionom Afrike, popularnom nazvanim „orlovi Kartagine”.

Sudeći po onome što su dvije ekipe prikazale u prva dva kola u Granoljersu, izabranike Zorana Kastratovića čeka gotovo nemoguća misija. Tunis je, naime, bio na pragu pobjede protiv Francuske, ali je u finišu izgubio (30:27), dok je u drugom meču nadvisio Njemačku (25:23). „Crveni” su, s druge strane, izgubili od Argentinaca (28:26), a potom doživjeli i ubjedljiv poraz protiv Francuza (32:20).

Rezultate je ispratila igra - Tunižani su djelovali moćno, a Crnogorci su bili tek blijeda sjenka one ekipe koja je oduševila naciju u baražu protiv Švedske i utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo sa Njemačkom i Češkom.

"Ne možemo sebi da objasnimo zašto nema one agresivnosti, požrtvovanja, pomaganja jednog drugima. O tome pričamo stalno, a igrači se žale i na čudan kriterijum suđenja. Nije im lako da kanališu emocije, da postave prepoznatljivu igru punu duela. Vidljivo je da nema one žustrine pri pravljenju prekršaja", iskren je Kastratović.

Današnji rivali su se sastali prije devet dana na „Totalkredit kupu” u Danskoj. Crna Gora je prvo poluvrijeme riješila u svoju korist sa 14:13, ali je Tunis slavio 30:28.

"U prvom poluvremenu smo igrali odbranu 3-2-1, to je bilo uspješno. Doduše, raspored igrača je bio drugačiji nego inače, jer je Mirko Milašević igrao prednjeg. U nastavku smo stali u 6-0 zonu i ni to nije bilo loše, pogotovo što smo igrali sa drugom postavom. Čak smo imali i kontru za izjednačenje, ali je upućen pogrešni pas, što su oni iskoristili da se vrate na dva gola viška. Ali, i mi i oni smo se tada čuvali. Probaćemo da odigramo što agresivnije i konkretnije u odbrani, jer Tunis malo slabije napada takve zone".

Selektor je sa saradnicima i igračima dobro skenirao današnjeg rivala. I imao je šta da vidi.

"To je odlična ekipa, vidi se da se puno radi u Tunisu. To pokazuje i činjenica da su juniori bili treći na Svjetskom prvenstvu u Grčkoj. Iz te generacije je nekoliko igrača ovdje, a najbolji je Žaluz, koji je već prešao u Kil. Odlično su odigrali prve dvije utakmice. Protiv Francuza su igrali 6-0, a protiv Njemaca 3-2-1 odbranu. U pitanju je jako kvalitetan, uigran tim, koji ima iskustva. Sve reprezentacije koje nastupaju na Svjetskom prvenstvu su veoma iskusne, što nama fali. Vidjelo se da mlađim članovima naše reprezentacije fali iskustva i rutine, ali se nadam da ćemo kroz ove utakmice dobiti igrače za naredne godine".

Kastratović je priznao da ima razloga za brigu, ali da postoji izlaz iz nezgodne situacije.

"Jeste nam „usko”, ali ako se sve bude odvijalo po planu, moguće je da bismo i sa jednom pobjedom mogli da se domognemo osmine finala. Ako Tunis savlada Argentinu i Brazil, a Njemačka i Francuska danas dobiju ekipe iz Južne Amerike, nama bi i samo trijumf od tri gola razlike nad Brazilcima otvorio vrata druge faze. Ali, o tome je zabranjeno i da se razmišlja. Samo nam je Tunis u mislima, jedino razmišljamo o tome kako da zaustavimo njihovog srednjeg beka i Teža na liniji", zaključio je Kastratović.

Jedan od najiskusnijih igrača Crne Gore, 32-godišnji Nikšićanin Vladimir Osmajić, svjestan je da se ne može prijetiti Tunisu, ali ne odustaje od pobjede.

"Tunižani imaju odličnu reprezentaciju, a na pripremnom turniru u Danskoj nisu pokazali svoje pravo lice. Krili su karte za šampionat u Španiji, a ovdje su odigrali sjajno protiv Francuske i Njemačko, koju su lagano dobili. Imaju nekoliko odličnih igrača, vrhunskih šutera, to je jedna od selekcija koja je iznenađenje dosadašnjeg toka šampionta. Imamo, ipak, neku računicu kako možemo da igramo sa njima, kako da im pokažemo zube. Odigraćemo požrtvovano i nadam se pozitivnom rezultatu, kao i plasmanu u osminu finala", poručio je bek slovenačkog Kopra.

Prva dva meča na Mundijalu su bila za zaborav, ali jedini dvometraš u crnogorskoj reprezentaciji smatra da mora da se izvuče pouka.

"Protiv Francuza nismo ispoštovali dogovor iz svlačionice. Razlika je na kraju bila zaista velika, a mogli smo i morali da je spustimo. Moramo što prije da zaboravimo ove dvije utakmice i da se okrenemo meču sa Tunisom. Dan odmora nam je prijao i koristio da se dobro pripremimo za utakmicu koja nam mnogo znači. Nadam se da je sve što se desilo protiv Argentine i Francuske bilo velika škola za nas i da ćemo u narednim mečevima pokazati da smo zasluženo na Svjetskom prvenstvu", naglasio je Osmajić.

Tež, devet bronzanih juniora i Mulabdić

Najveća zvijezda Tunisa je Isam Tež, robusni pivot francuskog Monpeljea, koji je za reprezentaciju odigrao 267 mečeva i postigao 690 golova. Čovjek kojeg je lako primijetiti na terenu zbog velikog stomaka, sa „orlovima Kartagine” je četiri puta bio prvak Afrike, a ima i dva srebra i jednu bronzu sa šampionata Crnog kontinenta.

Tež je od 2006. član Monpeljea, sa kojim je prigrabio po pet pehara u prvenstvu u Liga kupu Francuske, a četiri u nacionalnom kupu. Veza sa zemljom Gala je i selektor Alan Port, bivši trener rukometašica i rukometašica Nima, koji je sa Tunisom bio prvak Afrike 2010. i prošle godine. Port je predvodio i juniorsku selekciju te zemlje na Svjetskom prvenstvu u Grčkoj 2011. godine, gdje je osvojena bronza. Iz te ekipe, u Španiji je trenutno čak devet igrača. Najviše su prikazali momci visoki po 197 centimetara - 22-godišnji desni bek Amin Banur i godinu mlađi Vael Žaluz, koji su postigli 13, odnosno 12 golova u prva dva kola.

Kakav je potencijal tamnoputi Žaluz, najbolje govori činjenica da ga je već ugrabio Kil. U stručnom štabu Tunisa je i nekada poznati golman Borca, Mehmedalija Mulabdić.

Dado je bio član Banjalučana krajem 80-ih i početkom 90-ih, a osvojio je Kup IHF i posljednji Kup Jugoslavije 1992. Ima i zlato sa Mediteranskih igara 1991. u Atini, kada je bio u ekipi sa Nenadom Peruničićem, Draganom Škrbićem, Nedeljkom Jovanovićem, Igorom Butulijom, Senjaninom Maglajlijom, Vladicom Spasojevićem..., a za mjesto među stativama se borio sa dvostrukim olimpijskim prvakom Valterom Matoševićem i fenomenalnim Dejanom Perićem.

Mrvaljević se vraća

Kapiten Draško Mrvaljević je propustio mečeve sa Argentinom i Francuskom zbog povrede lista, ali će biti u timu za utakmicu sa Tunisom. Pitanje je, ipak, koliko će bek austrijskog Bregenca moći da pomogne.

"Draško je prijavljen za sastav, ali ćemo vidjeti da li može da igra. Žao mi je što nije igrao do sada, da je bio na terenu protiv Argentine siguran sam da bismo pobijedili. Vjerovatno bismo igrali bolje, smirenije i konkretnije, jer je on ipak lider ove ekipe u oba pravca, a pogotovo u napadu. To se, uostalom, i vidjelo na utakmicama sa Švedskom i Njemačkom prošle godine", kaže Kastratović.

Galerija

Bonus video: