Rukometni divovi na jednom mjestu: Prva utakmica je najvažnija

U Španiji danas počinje 23. Svjetsko prvenstvo za rukometaše, Crna Gora sjutra (18.15 časova) protiv Argentine
9 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2013. 12:28h

U „Magičnoj kutiji” u Madridu počinje rukometna magija, koja će Pirinejsko poluostrvo i ostatak planete opčiniti do 27. januara.

Do tada će trajati 23. Svjetsko prvenstvo, koje u grandioznoj, futurističkoj dvorani u glavnom gradu Španije, u 19 časova otvaraju domaćin i selekcija Alžira.

Među 24 najbolje ekipe svijeta je i Crna Gora. Prva naša selekcija koja je igrala na nekom velikom takmičenju je prekinula petogodišnji post i potrudila se da Evropsko prvenstvo u Norveškoj ne bude jedino na kojem je nastupila. A kao i 2008. u Skandinaviji, i sada je cilj da se prođe prva faza...

Na putu ka osmini finala prvi i možda i najveći rival je Argentina, sa kojom izabranici Zorana Kastratovića igraju sjutra veče (18.15) u Granoljersu, gradu blizu Barselone.

Šampion Južne Amerike je na prethodnom Mundijalu u Švedskoj bio jedno od najprijatnijih iznenađenja (na kraju zauzeo 12. mjesto) - „gaučosi” su tada u prvoj fazi savladali i Švedsku (27:22) i Slovačku (23:18), remizirali sa Južnom Korejom (25:25), jedva izgubili od Poljske (24:23) i pregazili Čile (35:25).

Zadatak neće biti nimalo lak, ali je jasno da bi „crvenima” trijumf nad Argentinom otvorio vrata nokaut faze. Eventualni poraz bi zakomplikovao situaciju, jer ekipa sa malo igrača koji imaju iskustvo igranja na turnirskom sistemu takmičenja ne smije da propušta prilike...

Jedan od šestorice koji su nastupili u Norveškoj, Mirko Milašević, napominje da je sistem takmičenja još teži nego prije pet godina.

"Bio sam na Evropskom prvenstvu u Norveškoj, a sa juniorskom reprezentacijom Srbije i Crne Gore sam bio vicešampion svijeta u Mađarskoj, tako da poznajem turnirski tip takmičenja".

"Sada je, međutim, teže zbog novog sistema, jer igramo pet utakmica u sedam dana. Praktično je nemoguće odigrati sve utakmice na istom nivou, ali je dobra stvar što više timova ide u drugi krug", kaže Milašević.

Bek španskog Puerto Sagunta ne želi ništa da obećava, ali se nada plasmanu u osminu finala.

"Nezahvalno je prognozirati koliko možemo, ali smo pokazali da znamo da iznenadimo. Pobijedili smo takve selekcije kao što su Švedska, koja je olimpijski vicešampion, Češku sa Jihom, kao i velesilu Njemačku. Želimo da pokažemo takvu igru i ovdje, a svi jedva čekamo da počne šampionat. Puni smo entuzijama, hvata nas pozitivna nervoza, što se vidi po našim osmjesima".

Porazi na turniru u Danskoj od Slovenije, domaćina i Tunisa su, ipak, unijeli nemir u tabor „crvenih”.

"Svakako su nas zabrinuli ti neuspjesi, iako rezultat nije bio u prvom planu. Srećom, nisu ostavili traga, ali smo poslije tih poraza imali nekoliko sastanaka, na kojima smo se pogledali u ogledalo i vidjeli koliko možemo u turnirskom sistemu takmičenja".

"Raduje, ipak, činjenica da smo poluvrijeme protiv Tunisa, kada smo bili pod pritiskom, odradili kako bi trebalo. To je dokaz da znamo da reagujemo kad smo pritisnuti, pokazali smo zube. To nas je malo razveselilo, da ne kažem da smo vratili samopouzdanje i pokazali da nismo zaboravili da igramo".

Meč sa Argentinom je najvažniji za Crnu Goru.

"Slično je kao u Norveškoj, kada nam je prva utakmica bila sa Rusijom, direktnim konkurentom za odlazak u drugu fazu. Ukoliko bismo pobijedili, širom bismo otvorili vrata osmine finala".

"Ako ne bude velikih iznenađenja, onda bismo protiv Tunisa i Brazila, ekipa koje očekujemo da možemo da dobijemo, sa jednim trijumfom išli u drugu fazu. Najvažnije je, ipak, da zaboravimo na sve kalkulacije i da izađemo na teren da odigramo 60 minuta najbolje što možemo", zaključio je Milašević.

Njegov cimer i svojevremeno nasljednik u dresu Crvene zvezde, srednji bek Lovćena Stevan Vujović, smatra da Crna Gora može pobjedom da otvori šampionat.

"Svaka utakmica nosi dva boda i jednako je bitna po tome, ali je sigurno najvažnija prva. Kad se analiziraju svi ostali rivali, jasno je da je Argentina potencijalni plijen za nas".

Stevan Vujović (Foto: Beta/AP)

"Možemo da je pobijedimo, mnogo lakše nego Francusku, ali to nikako neće biti lak plijen. Gledali smo dosta utakmica Argentinaca, vidjeli smo da su izuzetno agresivni, da igraju duboke odbrane i da su veoma šuterski opasni. Igraju 60 minuta u istom ritmu, zbog čega su nezgodni", naglasio je Vujović.

Argentinci nisu previsoki, ali to im neće biti minus. Makar ne protiv Crne Gore.

"Imaju visokog pivota i desnog beka, a srednji i lijevi su malo niži. Nismo, međutim, ni mi mnogo visoki, pa da nam to bude prednost. Naša šansa je u strpljivoj, smirenoj igri i velikoj borbenosti".

Kastratovićev tim je u pripremnom periodu nije prikazivao partije kao u baražu za Svjetsko prvenstvo protiv Švedske i na utakmicama sa Njemačkom i Češkom u kvalifikacijama za EP.

"Ta četiri meča su trenuci za sebe. To nije bile obične utakmice, već trenuci kad smo se svi sjedinili i dali maksimum. Takvo nešto može da se ponovi samo u zvaničnim mečevima i mislim da protiv Argentine to možemo da pokažemo".

"Nećemo, naravno, odustati ni protiv Francuske ili bilo kojeg drugog rivala. Profesionalci smo i ne gledamo ko je preko puta nas", zaključio je Vujović.

Sve se vrti oko braće Simonet

„Gaučosi” su već dugo „pod skenerom” Kastratovića i njegovih pulena, a Milašević jednog od najboljih igrača Južnoamerikanaca, Sebastijana Simoneta, poznaje sa SP za juniore u Mađarskoj, kada je selekcija Srbije i Crne Gore u grupi slavila sa 35:28.

"Analiziramo rivale već nekoliko sedmica, a posebno Argentinu, jer je to prva utakmica. Imaćemo dosta prostora za pozitivan rezultat, a najvažnije je da vjerujemo u sebe".

"Najbolji igrači su im braća Simonet, koja izvanredno sarađuju. Jedan igra srednjeg, a drugi lijevog beka i nevjerovatno dobro funkcionišu. Nema izgubljene lopte za njih, a konstantno su opasni".

"Čitava ekipa je jako disciplinovana, a po mentalitetu je slična nama, veoma je srčana. Olakšavajuća okolnost je što braća Simonet nemaju alternativu, Argentina ne igra isto kad ih neko sa klupe zamijeni", kaže 27-godišnji Budvanin.

Galerija

Bonus video: