Dragan Adžić „Rukometna ličnost 2012“

Adžić je u 2012. godini vodio Budućnost do titule prvaka Evrope, dok je sa reprezentacijom osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Londonu i zlato na Evropskom prvenstvu u Srbiji
65 pregleda 2 komentar(a)
Dragan Adžić, Foto: BETAPHOTO
Dragan Adžić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 10.01.2013. 11:57h

Konačno je jedan izbor vodio računa o ostvarenim rezultatima i pojedinačnim kvalitetima, konačno je crnogorski rukomet dobio mjesto koje je zaslužio rezultatima u prošloj godini – članovi žirija specijalizovanog rukometnog portala na engleskom jeziku, Handball-planet.com izabrali su trenera Budućnosti i selektora crnogorskih rukometašica Dragana Adžića za „Rukometnu ličnost 2012.“.

Dragan Adžić je dobio ukupno 43 poena, a u 2012. godini je vodio Budućnost do titule prvaka Evrope, trofeja u Regionalnoj ligi i duple krune u Crnoj Gori, dok je sa reprezentacijom osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Londonu i zlato na Evropskom prvenstvu u Srbiji.

Interesantno, Adžić je u izboru za najboljeg trenera na istom portalu bio drugi iza selektora Mađarske, Norvežanina Karl Erik Bona, ali su tada odlučivali glasovi posjetilaca sajta. Ovog puta pitali su se struka i novinari.

“Ovo priznanje je nagrada za sve nas koji smo dio uspjeha ženske reprezentacije Crne Gore i Budućnosti. Nagradu doživljavam kao kolektivnu i dijelim je sa čitavim mojim stručnim štabom i svim igračicama. Tako sam doživljavao i sve nagrade koje su dobile igračice pojedinačno. Bogu hvala da dobijamo ovakva priznanja, koje su zajednički uspjeh svih nas”, rekao je “Vijestima” Dragan Adžić.

Drugo mjesto, sa 32 poena, pripalo je Bojani Popović, jednoj od najboljih svjetskih rukometašica svih vremena. Moguće je da je Bojana trku sa bivšim trenerom izgubila zbog toga što je karijeru završila nakon OI, pa nije učestvovala u osvajanju zlata na EP.

Bojana je, podsjećanja radi, podijelila drugo mjesto i u izboru Svjetske rukometne federacije za najbolju rukometašicu svijeta (Katarina Bulatović je podijelila tek četvrto), iza Brazilke Aleksandre do Nasimento, ali su i tada presudili glasovi posjetilaca sajta IHF-a.

Treće mjesto u izboru za „Rukometnu ličnost 2012.“ zauzeo je Rukometni savez Srbije (pored trenera, igračica, rukometnih radnika moglo se glasati za neku organizaciju ili projekat), koji je u prošloj godini uspješno organizovao dva velika takmičenja – evropska prvenstva za muškarce i žene.

Osim Bojane Popović , Dragana Adžića i RSS, u konkurenciji su još bili trener Kila Alfred Gislason, predsjednik Evropske rukometne federacije Žan Briol, danski sudija Mads Hansen, generalni direktor Fukse Berlina Bob Haning, EHF TV komentator Tom O'Branigan, Rukometni savez Srbije, predsjednik Vive Targi Kielcea Bertus Servas, selektor Francuske Klod Onesta, golman Kila i Francuske Tijeri Omeje, bek Kila i Češke Filip Jiha, desni bek Islanda Olafur Stefanson, fajnl-for muške Lige šampiona u Kilu i projekat uličnog rukometa - „Goalcha “.

U prestižnom 25-članom žiriju (glasalo se po sistemu pet poena za prvog, tri za drugog, dva za trećeg i jedan za četvrtog kandidata), bile su poznatni igrači i treneri, rukometne veličine i legende poput Štefana Krečmara, Antonija Karlosa Ortege, Kirila Lazarova, Veselina Vukovića, Momira Ilića, Lasla Nađa, Grit Jurak, Dragana Škrbića i drugih...

Među 14 novinara iz Evrope koji su glasali, bile su i “Vijesti”, uz Balkan-handball.com jedini predstavnik medija sa prostora bivše Jugoslavije.

Konačan poredak:

1. Dragan Adžić 43

2. Bojana Popović 32

3. Rukometni savez Srbije 28

4. Filip Jiha 23

5. Klod Onesta 20

6. Tijeri Omeje 18

7. VELUX EHF F4 Lige šampiona 2012 15

8. Tom O’ Branigan 14

9. Bob Hehing / Alfred Gislason 12

10. – 15. Žan Briol, Olafur Stefanson, Bertus Servas, projekat uličnog rukometa - „Goalcha, Mads Hansen

Bonus video: