Ševaljević: Preko Argentine do osmine finala

"Mnogi nam kažu da je uspjeh samo što smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo, ali kada smo već tu, na nama je da pokušamo da što dalje doguramo", kaže Ševaljević
104 pregleda 7 komentar(a)
Vasko Ševaljević, Foto: Zoran Đurić
Vasko Ševaljević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.01.2013. 16:54h

Počelo je porazom od Slovenije (32:26), nastavljeno debaklom protiv domaćina, evropskog prvaka Danske (38:21), a završeno trećim neuspjehom, i to protiv rivala na Svjetskom prvenstvu - Tunisa (30:28).

Niko, međutim, i ne pomišlja da pali zvona za uzbunu, jer je selektoru Zoranu Kastratoviću i njegovim pulenima u mislima samo smotra najboljih svjetskih rukometaša. Na prijateljskim utakmicama u Skjernu, Alborgu i Arhusu rezultat je bio u drugom planu, isprobavane su neke stvari za okršaje u Španiji, a i jedna stvar je jasna svakome ko poznaje ovu ekipu - bez maksimalne borbenosti, pogotovo u odbrani, teško da Crna Gora može da dobije bilo koga.

Toga nije bilo u Danskoj, „crveni” su previše kalkulisali. U Granoljersu i Barseloni će vjerovatno biti drugačija slika, protiv Argentine, Francuske, Tunisa, Njemačke i Brazila odbrana 3-2-1 mora da bude na nivou onih iz baraž mečeva sa Švedskom, ili duela sa „pancerima” i Češkom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. U suprotnom, osmina finala će biti nedostižna...

"Ne mogu reći da ovi porazi ne bi trebalo makar malo da nas zabrinu, ali situacija nije alarmantna. Ne želim alibi, ali na prvoj utakmici protiv Slovenije se osjetilo da smo dugo putovali, bili smo umorni. Znam koliko smo kvalitetni, a imao sam osjećaj da niko od nas ne doživljava ove susrete kao što ćemo one na Svjetskom prvenstvu. Odbrana nije bila perfektna, daleko od toga. Na nekim stvarima mora da se poradi, da se sve analizira, kako bismo bili pravi kada počne Svjetsko prvenstvo", kaže Vasko Ševaljević, koji je na utakmici protiv Tunisa postigao devet golova.

Duel sa prvakom Afrike, koji će biti treći rival na 23. Svjetskom prvenstvu, bio je ohrabrenje za 24-godišnjeg Kotoranina.

"Nismo odigrali dobro prve dvije utakmice, toga smo svi svjesni. Protiv Tunisa je već bila drugačija slika, igrali smo mnogo bolje. Znali smo da će biti teško da pružimo pravu partiju, jer smo bili umorni i nismo željeli da otkrijemo sve karte, ali smo bili dobri. Vodili smo na poluvremenu, a za nastavak meča smo se dogovorili da je bitnije da isprobamo neke stvari i igrače, nego da pobijedimo. U tim rotacijama smo malo pali, pogotovo u odbrani. Bilo je, ipak, znatno bolje nego protiv Slovenije i Danske. Pravili smo greške, ali sam siguran da ćemo ih ispraviti".

Nakon dugo vremena, crnogorski rukometaši su odigrali tri utakmice u tri dana. Na taj ritam moraju da se naviknu, jer ih to čeka u Španiji.

"Falilo nam je malo svježine, nemamo toliko veliki fond da možemo da držimo jak ritam u tri vezane jake utakmice. Nedostajao nam je i Draško Mrvaljević, koji se odmarao zbog povrede lista, a i ja sam zbog prehlade preskočio meč sa Danskom. Zbog navikavanja na ovaj ritam smo i došli u Dansku, a iako nije prijatno izgubiti sve tri utakmice, ne mislimo o tome. Moramo da gledamo sve sa pozitivnije strane i da ispravimo greške do početka Svjetskog prvenstva".

Crnogorska ekspedicija je juče napustila Dansku i kasno uveče stigla u Granoljers, gdje će igrati prve četiri utakmice u grupi A. U subotu je možda i ključni meč - duel sa prvakom Južne Amerike i najprijatnijim iznenađenjem prošlog Svjetskog prvenstva, Argentinom.

"S obzirom na to da smo u grupi gdje nema autsajdera, jasno je da će nam biti teško. Sa nekim rivalima smo pokazali da možemo da igramo i prije Svjetskog prvenstva, ali nas sada čeka drugačiji sistem takmičenja, na koji nismo navikli. Poznajući naš mentalitet, ubijeđen sam da ćemo se kvalifikovati u osminu finala ako pobijedimo Argentinu. Ne mogu reći da li je osmina finala naš realan cilj, ali ni da je to krajnji domet. Još nismo svjesni koliko možemo. Mnogi nam kažu da je uspjeh samo što smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo, ali kada smo već tu, na nama je da pokušamo da što dalje doguramo", zaključio je Ševaljević.

Bonus video: