Červar: Crna Gora zemlja rukometa

“Crna Gora je u grupi u kojoj može da igra i imajući u vidu potencijalne rivale u osmini finala ima velikih izgleda. Ne bih se iznenadio ukoliko napravi pozitivan rezultat”, kaže Červar
1 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2013. 15:19h

Crna Gora je zemlja rukometa i od nje se može mnogo očekivati i na predstojećem Svjetskom prvenstvu za rukometaše u Španiji, smatra trofejni hrvatski stručnjak Lino Červar.

Červar, koji je Hrvatsku predvodio do svjetskog i olimpijskog zlata, uvjeren je da bi Crna Gora mogla biti jedno od iznenađenja šampionata.

On je u intervjuu agenciji MINA kazao da su na papiru favoriti za zlatnu medalju Francuska, Španija i Hrvatska, kao i Danska ukoliko nastupi sa Mikaelom Hansenom.

“Neke reprezentacije neće biti u kompletnom sastavu. Na papiru favoriti su Francuska, Španija i Hrvatska, kao i Danska ukoliko dođe sa Hansenom. Te reprezentacije imaju više šansi od ostalih, ali ostavljam prostor da neko od ostalih iznenadi. Jedna od reprezentacija koja bi mogla biti iznenađenje na SP je i Crna Gora”, rekao je Červar.

On je kazao da su najbolja potvrda kvaliteta crnogorskih rukometaša baraž dueli sa Švedskom i pobjede u kvalifikacijama protiv Njemačke i Češke.

“Imaju kvalitet kao i rukometašice Crne Gore. U grupi su sa reprezentacijama (Njemačka, Argentina, Tunis i Brazil), koje je, osim Francuske, moguće pobijediti. Vjerujem da Crna Gora u grupi može osvojiti visoko mjesto”, rekao je Červar.

Prema njegovim riječima, homogenizovana i maksimalno borbena igra uvjeravaju ga u dobar rezultat crnogorskih rukometaša u Španiji.

“Crna Gora je u grupi u kojoj može da igra i imajući u vidu potencijalne rivale u osmini finala ima velikih izgleda. Ne bih se iznenadio ukoliko napravi pozitivan rezultat”, rekao je Červar.

On je, komentarišući odluku hrvatskog selektora Slavka Goluže da u sastav za Španiju ne uvrsti Ivana Balića, kazao da ne bi volio da presuđuje ko je u pravu, ali da uoči Svjetskog prvenstva nije vijeme za svađe i polarizaciju reprezenatcije.

“Balić je igrač koji je sebe uklesao u rezultate Hrvatske i nemjerljivo puno doprinio svim našim rezultatima. On je jedan od velikih igrača, među najboljim u našoj reprezentaciji i ne može mu niko ništa oduzeti. Od mene se ne očekuje da arbitriram i držim lekcije, ali nije vrijeme za svađu i polarizaciju reprezentacije uoči SP . Reprezentacija mora biti svetinja i ona, odnosno tim, je najbolji igrač”, rekao je Červar.

On je naglasio da svaki od igrača i trenera, ko god vodio reprezentaciju, mora znati da je biti dio nacionalnog tima najveći sportski rezultat koji može postići.

“Reprezentacija je za mene država, najbolji promoter svoje zemlje i njene kulture, svih ljudi. Sport najbolje promoviše državu i ljude. Interesi reprezentacije su iznad svega. Ne bi presuđivao ko je u pravu, ali najvažnije je da se reprezentacija dobro spremi za SP i da tamo imponuje svojom borbenošću odnosom prema državnom dresu. To je najvažnije”, rekao je Červar

On je naglasio da nikada nije volio da u kolektivnom sportu, kakav je rukomet, previše govori o pojedincima ma koliko oni bili važni.

“Bojana Popović je najbolja igračica svijeta, nije igrala na Evropskom prvenstvu, a pojavila se Milena Knežević i u finalu postigla deset golova. Bilo koga izdvajati u ekipnom sportu kada su vrhunski rezultati za mene je kontraproduktivno. To nije put koji treba da slijedimo”, kazao je Červar.

On je naglasio da u hrvatskom rukometu ima talenata, ali da im to ne piše na čelu i da ih treba prepoznati.

“Nije dovoljno samo biti talenat, više držim do karaktera. Talenat je bogom danom i talenti uvijek misle da oni mogu i bez rada. Karakteran čovjek uvijek želi da napreduje i da bude bolji nego juče. On izgrađuje svoj karakter svakog dana na poteškoćama, u patnji i borbi”, rekao je Červar.

On je kazao da je najbolji primjer koliko je karakter bitan za uspjeh ženska rukometna reprezentacija Crne Gore.

“One su pokazale da je karakter veoma bitan. Pobijedile su sve na terenu, na sudijske greške i nepravde reagovale su osmjehom, nijesu gubile živce I rezultat je došao. Treba da tražimo karakterne igrače, ako su još talentovani, tim bolje”, rekao je Červar.

Prema njegovim riječima, rukomet je kolektivna i igra kontakta, u kojoj pobjeđuje onaj koji vjeruje u pobjedu, a karakteran čovjek uvjek vjeruje da može doći do cilja.

“Moja zamjerka je da se malo radi sa mlađim igračima, odnosno nedovoljno kvalitetno i to je u vremenu krize veliki hendikep. Prosperitet i budućnost imaće one reprezentacije koje ulažu u svoju djecu. To je jedini put ka uspjehu”, rekao je Červar.

On je kazao da podržava SEHA ligu i smatra da bi ona mogla pomoći u iznalaženju još boljeg takmičarskog naboja na ovim prostorima.

“Igrači bi brže sazrijevali, pogotovo mlađi, u jakim utakmicama što je bitno jer su nacionalna prvenstva oslabila u kvalitetu, čak i u Sloveniji koja je imala dobro prvenstvo. To je dobra zamisao, ali imam primjedbu na organizaciju. Dobar primjer kvalitetnog regionalnog takmičenja je košarkaška, kao i vaterpolo liga”, rekao je Červar.

On je naglasio da se mora naći sponsor lige i na taj način pomoći klubovima učesnicima takmičenja.

“To bi bila motivaciona injekcija za sve klubove na ovim prostorima. Koliko god na igralištu to izgledalo dobro problem je organizacija i tu će trebati da se napravi najveći korak ukoliko želimo da uključimo još klubova sa ovog područja”, kazao je Červar.

Trofejni stručnjak kazao je da kada se on nešto pitao u Crnoj Gori da bi, uvažavajući ostale sportive, puno više investirao u rukomet.

“To je sport koji traži mnogo manje sredstava od drugih koji ne mogu napraviti mnogo na promociji svoje države. Cetinje, tačnije RK Lovćen, je podneblje gdje se rađaju rukometaši. To me podsjeća na moj Umag, u kojem sam počeo karijeru. Klub, rasadnik vrhunskih igrača i sve moje simpatije idu ka tom klubom”, zaključio je Červar.

Bonus video: