Juniori savladali Norvešku, još Francuzi na putu ka snovima

Izabranici Božidara Mušikića su danas u Baru, u prvom kolu turnira, savladali Norvešku 29:28 (12:15), i napravili prvi i veliki korak ka SP.
4 komentar(a)
Muška juniorska rukometna reprezentacija, Foto: Anto Baković
Muška juniorska rukometna reprezentacija, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 04.01.2013. 18:57h

Drama je imala srećan kraj - mladi rukometaši Crne Gore savladali su Norvešku sa 29:28 i napravili veliki korak ka Svjetskom juniorskom prvenstvu.

Odluka će pasti sjutra veče u „Topolici” (18 časova), jer bi izabranici Božidara Mušikića trijumfom nad Francuskom širom otvorili vrata Bosne i Hercegovine.

„Crveni” su u Baru imali na golu sjajnog čuvara mreže švedskog Lunda, Nebojšu Simića, kao i veoma raspoloženog Boža Anđelića, koji je duel završio sa 12 postignutih golova.

To je bilo dovoljno za trijumf nad ekipom koja je u Crnu Goru došla sa epitetom favorita, koja je pomalo nadmeno otpisala Mušikićeve pulene...

Naše nade su odlično otvorile meč, imale pravo rješenje za jaku odbranu gostiju 6-0, tako da je početno vođstvo najavilo ono što će se desiti na kraju.

Skandinavci su brzo uzvratili sa tri gola i tri vezane odbrane Oshajma, pa su na isteku 10. minuta stigli do prve osjetnije prednosti (6:4). Uslijedio je brz povratak domaćih, odlična rola beka Crvene zvezde Anđelića i preokret na isteku 20. minuta (9:8).

Gosti su poluvrijeme zaključili serijom 6:1 za plus tri na velikom odmoru (15:12). Norvežani su u uvodnim minutima nastavka rutinski čuvali prednost šutevima sa distance, a u 37. minutu odlični desni bek Harald Rajnkind je pogodio za rekordnih plus četiri (18:14).

Tada su „crveni” zaigrali fenomenalno, izjednačili na 18:18, a na isteku 45. minuta stigli i do potpunog preokreta - 21:20. Promjenom odbrane na 5-1 i uvođenjem Božidara Nikočevića, koji je u odbrani sačuvao Rajnkinda, domaći su u posljednjih 10 minuta ušli sa tri gola prednosti (24:21).

Uporni Norvežani su, ipak, prijetili do samog kraja, ali je Miloš Vujović 30 sekundi prije kraja imao priliku da iz sedmerca otkloni sve dileme. Tarjei Hamborg je, međutim, spriječio njegov pokušaj loba, ali Skandinavci nisu mogli do remija, jer su posljednji napad igrali sa rukometašem manje.

“Čestitam momcima, pokazali su da imaju veliko srce i kvalitet da se nadigravaju sa ekipama koje slove za favorite. Igrali smo tokom cijelog meča dobro u odbrani i na kraju zasluženo trijumfovali. Sada nas čeka najvažniji duel na ovom turniru i zato pozivam navijače da dođu u što većem broju i pruže podršku našim reprezentativcima”, rekao je trener reprezentacije Mušikić.

U prvom meču turnira, Francuska je lako i očekivano savladala Estoniju sa 37:24.

Crna Gora - Norveška 29:28 (12:15)

Bar - Dvorana „Topolica”. Gledalaca: 400. Sudije: Erdogan i Ozdeniz (Turska). Sedmerci: Crna Gora 4 (1), Norveška 3 (2). Isključenja: Crna Gora 6 minuta, Norveška 6 minuta.

Crna Gora: Abramović, Simić (15 odbrana i sedmerac), Tomović, Lipovina 7, Šekarić, Vujović 4 (1), Bogavac, Borozan, Jočić, Vujačić, Čizmović 1, Anđelić 12, Nikolić 2, Peruničić, Nikočević 3, Božović.

Norveška: Ajdsvog, Hamborg (pet odbrana i sedmerac), Oshajm (četiri odbrane i sedmerac), Fredriksen, Erland, Toft 2, Remer, Rajnkind 6 (2), Jakobsen 2, Nordeng 3, Mosestad, Aga 1, Brevik 7, Sagosen 2, Everbi 2, Gleming 3.

Bonus video: