Heroji nacije na zagrijavanju

Od danas do nedjelje, puleni Zorana Kastratovića će se sudariti sa tri veoma ozbiljne reprezentacije - Slovenije, Danske i Tunisa
78 pregleda 10 komentar(a)
rukomet Crna Gora, Foto: Zoran Đurić
rukomet Crna Gora, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.01.2013. 11:48h

Devet dana prije prve utakmice na Svjetskom prvenstvu u Španiji, rukometaši Crne Gore su spakovali kofere. Pozdravili su se sa porodicom i prijateljima i poletjeli ka prvom, istorijskom nastupu na smotrama najboljih ekipa planete.

Prije odlaska u Granoljers, gdje će igrati prva četiri meča grupa A sa Argentinom, Francuskom, Tunisom i Njemačkom (Brazil je rival u Barseloni), „crveni” su preko Beograda i Frankfurta otputovali na prvi ispit - turnir u Danskoj.

Od danas do nedjelje, puleni Zorana Kastratovića će se sudariti sa tri veoma ozbiljne reprezentacije - za danas (17 časova) zakazan je okršaj sa Slovenijom u Skjernu, sjutra u 17.10 u Alborgu je rival domaćin, aktuelni evropski prvak, a u nedjelju u 15 sati u Arhusu Draško Mrvaljević i drugovi će se sresti sa španskim rivalom, Tunisom.

"Čekaju nas tri utakmice protiv tri izuzetno snažne ekipe. U ovom sastavu nismo imali puno prilika da vidimo kako ekipa reaguje na turnirski sistem takmičenja, tako da ćemo mečeve u Danskoj iskoristiti da vidimo kako tim podnosi fizičke napore i koliko sve to utiče na psihološku stabilnost. Ovaj turnir dolazi u pravo vrijeme za nas, poslije jakih priprema i utakmica sa Ukrajinom", kaže Kastratović za „Vijesti”.

Ekipa koja je jedno od najprijatnijih iznenađenja svjetskog rukometa u 2012. godini, u Dansku je otišla sa namjerom da uđe u pravu formu. Naravno, neke stvari će biti skrivane...

"Imponuje mi poziv prvaka Evrope da nas ugosti, a ne moram da govorim koliko je to bitna utakmica za nas. I Slovenija, koja igra brz i dinamičan rukomet, izuzetno je ozbiljan protivnik, a Tunis nam je rival na Svjetskom prvenstvu. Baš zbog toga ćemo se truditi da ne pokažemo baš sve što smo spremali za duel sa njima u Španiji".

Kastratović će isprobati svih 17 igrača, a u Dansku nije otputovao samo golman Nebojša Simić, koji će kao kapiten pokušati da odvede juniore na Svjetsko prvenstvo.

"Zdravi su svi, situacija je redovna. Melić je propustio trening poslije Nove godine, jer je ranije dogovoreno da u tom periodu obavi ljekarske preglede u Parizu, dok je Draško Mrvaljević oslobođen obaveza, s obzirom na to da je 30. decembra igrao utakmicu u austrijskom prvenstvu. Igraćemo racionalno sva tri meča, trudićemo se da podižemo nivo forme, kako bismo bili pravi kad bude najpotrebnije", napomenuo je selektor.

Prva crnogorska reprezentacija koja je izborila plasman na veliko takmičenje (Evropsko prvenstvo u Norveškoj 2008), u Danskoj će biti do Božića, a 7. januara u večernjim časovima stiže u Granoljers. U gradu udaljenom 30-ak kilometara od Barselone treniraće do 12. decembra, kada se sastaje sa Argentinom (18.15 časova).

"Poslije turnira u Danskoj imaćemo pet dana treninga da se spremamo za prvog protivnika Argentinu, kao i Francusku. Biće teško, jer u sedam dana moramo da odigramo pet utakmica, a pored Francuske i Njemačke u grupi smo sa dva kontinentalna prvaka i vicešampionom Južne Amerike - podsjetio je Kastratović.

Bonus video: