Mijatović: Volio bih da doguramo dalje od osmine finala

"Ja bih najviše volio da budemo prvi. Želimo da doguramo što dalje, ali ne možemo ništa da obećamo", rekao je Mijatović.
3 komentar(a)
Muška reprezentacija, Foto: Zoran Đurić
Muška reprezentacija, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.12.2012. 21:49h

Proslava zlata na Evropskom prvenstvu u Srbiji još traje, a već kreće novi veliki izazov crnogorskog rukometa - nastup na Svjetskom prvenstvu u Španiji.

Selektor Zoran Kastratović sinoć je u Mediteranskom sportskom centru u Budvi vodio prvi trening, na kojem je bilo 17 igrača. Falili su samo kapiten Draško Mrvaljević i Žarko Marković, koji će se zbog klupskih obaveza pridružiti saigračima 3. januara, odnosno 27. decembra.

„Crveni” će 28. i 29. decembra odigrati dva meča sa Ukrajinom, a od 4. do 6. januara će nastupati na turniru u Danskoj sa domaćinom, Slovenijom i rivalom na SP, Tunisom. Nakon toga idu u Granoljers, gdje će u grupi A igrati redom sa Argentinom, Francuskom, Tunisom, Njemačkom i na kraju sa Brazilom u Barseloni.

"Zbog uspjeha ženske reprezentacije, kao i rezultata koje smo mi postigli u ovoj godini, sigurno je da su ambicije javnosti porasle. Moram da napomenem da smo mi debitanti, a da su naši rivali stalni učesnici svjetskih prvenstava. Mogu, ipak, da obećam da ćemo uraditi sve da obradujemo javnost", istakao je Kastratović na konferenciji za medije u hotelu "Maestral" u Pržnu.

Kako je neposredno nakon pres konferencije organizovana dodjela nagrada najboljim rukometašima godine, Kastratović, Zoran Roganović i Rade Mijatović su čestitali Mileni Knežević, Anđeli Bulatović i ostalim rukometašicama velike uspjehe u 2012.

"Bićete naša inspiracija na Svjetskom prvenstvu. Ne možemo obećati isti rezultat, ali ćemo dati sve od sebe. To smo radili na svim ovim utakmicama, u koje smo ulazili sa velikom željom. Nadam se da će se javnost početkom 2013. godine radovati uspjesima muške rukometne reprezentacije", poručio je Roganović.

Mijatović je na originalan način čestitao rukometašicama.

"Moram da im se zahvalim na visoko postavljenim ciljevima, učinile su nam veliku uslugu", uz osmijeh je istakao prvi golman reprezentacije.

Čuvar mreže Dinama iz Minska je imao zanimljiv odgovor i na pitanje da li je u Španiji cilj ulazak u osminu finala.

"Ja bih najviše volio da budemo prvi. Želimo da doguramo što dalje, ali ne možemo ništa da obećamo. Igramo protiv timova koji nemaju zvučna imena, ali su veoma dobri. Bilo bi lijepo da prođemo grupu, ali ne bih volio ni da se zaustavimo na tome. Možda sam ja previše ambiciozan, ali bih volio da doguramo dalje od osmine finale", zaključio je Mijatović.

Selektor je najavio da će dobiti snimak mečeva Island - Tunis i Francuska - Argentina, na kojima će posmatrati tri sigurna i jednog potencijalnog rivala u osmini finala. Mada već dosta zna o suparnicima...

"Hmam više nije standardni član reprezentacije Tunisa. Njemci kubure sa sastavom, jer Glandorf definitivno neće igrati, kao ni Genshajmer. Francuzi su najavli dolazak najboljeg tima, a Brazil sam gledao u Getebrogu, na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre. Protiv Švedske i Mađarske je igrao veoma kvalitetno, a u posljednjem meču je pobijedio petoplasiranu ekipu sa Evropskog prvenstva, Makedoniju. Igramo sa olimpijskim i svjetskim prvakom Francuskom, Njemačkom, koja je bila najbolja na svijetu prije pet godina, kontinentalnim prvacima Tunisom i Argentinom. Grupa je izuzetno ozbiljna i ujednačena, u njoj nema izrazitih autsajdera kao u drugim - istakao je Kastratović, koji će u Španiju voditi 18 od 19 igrača sa priprema.

Bilo je problema

U prošlosti se mnogo pričalo o lošem odnosu prema muškoj reprezentaciji, a predsjednik RSCG Predrag Bošković je na jednom TV gostovanju istakao da su tu priču "napumpali" mediji.

Sudeći po riječima Zorana Roganovića i Rada Mijatovića to, ipak, nije bilo tako...

"Živim dugo godina u inostranstvu i, kad dolazim, vidim da se teško živi u našoj zemlji. Što se mene tiče, nije mi nikakav problem da kupim kartu i dođem na okupljanje. Sigurno je da u svakom sportu ima problema, svjesni smo krize. Toga će uvijek biti, ne krijem da je bilo neprijatnih situacija, ali mislim da moramo da gledamo u budućnost", rekao je Roganović.

"Da je bilo para, ne bi bilo pola nas, ko zna koga bi doveli. Uvijek ima problema, navikli smo na to. I razumijemo ljude koji rade u Savezu, jer je takva situacija i mi smo posljednji koji bi trebalo da se žale. Možda ovo nije ni pravo vrijeme i mjesto, a ako bi trebalo da izađemo u javnost i govorimo o problemima, kojih i ima i nema, valjalo bi da izađemo sa zajedničkim mišljenjem, a ne ovako pojedinačno. Ne bih da iskačem iz kolektiva", nadovezao se Mijatović.

Bonus video: