Radičević: Crna Gora treba da se ponosi nama

"Pokazale smo da smo, bukvalno, Zlatne lavice, i više od toga", kaže za "Vijesti" desno krilo naše reprezentacije
68 pregleda 53 komentar(a)
Jovanka Radičević, Foto: Uroš Hočevar/EHF
Jovanka Radičević, Foto: Uroš Hočevar/EHF
Ažurirano: 21.12.2012. 16:20h

Nisam spavala čitavu prvu noć nakon finala, legla sam u 11 prijepodne, i, vjerovali ili ne, sanjala sam finalnu utakimicu sa Norveškom. Nisam mogla da vjerujem, strecala sam u snu, nijesam znala šta se dešava. Kad sam se probudila, pitala sam se je li ovo moguće, pa čovječe utakmica je završena. I u snu je bilo dramatično, kao na utakmici. Ali, srećom naša titula više nije san", kaže na početku razgovora za „Vijesti” Jovanka Radičević, sada zvanično najbolje desno krilo Evrope.

Prepoznatljiva po velikoj energiji na terenu, ali i van njega, Jovanka Radičević kaže da je mislila da nakon srebra na Olimpijskim igrama teško može tako brzo doživjeti sličnu emociju kao u Londonu.

"Razmišljala sam o tome nakon Londona, pomislila da takav osjećaj može da mi se ponovi samo ako osvojimo zlato na Olimpijadi u Rio de Žaneiru 2014. godine. Ali, eto, nakon samo četiri mjeseca od uspjeha na Igrama, ne mogu da opišem kakav je osjećaj to što smo prvaci Evrope. Prosto je teško povjerovati da smo sa trona pomjerili jednu Norvešku, koja godinama hara na svjetskim, evropskim i olimpijskim prvenstvima. U ovom trenutku mi je, možda, slađa ova titula, jer je svježija, kao što je to ljetos bila medalja sa Olimpijade. Ali, obje medalje imaju poseban značaj i draž u našim životima. Sigurna sam da će nas ovaj dobar osjećaj držati još dugo, dugo", nastavlja priču Radičević.

Uoči polaska za Srbiju, na posljednjoj konferenciji za novinare, Jovanka je i najavila da ekipa može da napravi veliki uspjeh, čime je odskakala od uobičajenih, rezervisanih stavova ostatka ekipe i stručnog štaba.

"Osim toga, dodala sam da nećemo puno da pričamo, i da će teren da bude pravo mjerilo. Neki su možda shvatili da sam bila previše puna optimizma, kao što, inače, jesam uvijek kada su u pitanju takmičenja. Možda su to protumačili na drugačiji način, ali na kraju se ispostavilo da je sve bilo kako smo željeli, kako sam i ja željela, a to je prvo mjesto. Pokorili smo Norvešku, da nijesmo vjerovale, ne bismo ni došle do titule".

Radičević ističe da su sve igračice disale kao jedna, te da su iz svake utakmice, čak iz poraza od Njemačke, „izvlačile samo najbolje stvari i pouke”.

"Vjerovale smo da možemo i sve se završilo na najbolji način".

Finale sa Norveškom je bilo antologijsko, dva produžetka, Jovanka je stigla da se upiše u listu strijelaca čak i sa lijevog krila.

"Nakon prvog produžetka, bukvalno sam u pogledu svake saigračice vidjela ono „ne damo, ovo je moje, ovo je naše, nosimo ga kući”. Meni je srce bilo puno u tim trenucima, kao da sam već osvojila EP. Taj pogled svake svoje saigračice nikad neću zaboraviti, niti vjeru koju smo imale. Od početka do kraja smo vjerovale da možemo, u finalu nijesmo igrale samo protiv Norveške, već i protiv sudija, ali ni Španci im nijesu mogli pomoći da nas pobijede. Pokazale smo da smo, bukvalno, Zlatne lavice, i više od toga. Čitava Crna Gora treba da se ponosi sa nama".

Od narednog takmičenja na Crnu Goru će se gledati drugim očima.

"I nakon Olimpijskih igara nas gledaju u potpuno drugom svjetlu, plaše nas se, iako, možda, to pojedini nijesu htjeli da priznaju. Mi, stvarno, ne bježimo od odgovornosti, nakon osvojenih medalja, kada su buduća takmičenja u pitanju. Ali, mi imamo zajednički cilj, put kojim idemo, držimo se toga. Ne razmišljamo o tome što ćemo biti u ulozi favorita, i što će se od nas puno očekivati. Da se bilo kako završilo ovo prvenstvo, mi bismo i dalje imale svoj put, kojim bismo išle. Tako ćemo da nastavimo, kao i do sada, da dišemo kao jedna, da vjerujemo jedna u drugu i funkcionišemo kao prava porodica", istakla je Radičević.

Rada i ja smo disale kao jedna

Jovanka Radičević je proglašena za najbolje desno krilo šampionata, zbog čega je bila i u najboljem timu SP. Na osam mečeva postigla je 40 golova i bila četvrti strijelac prvenstva.

"Iako je to priznanje u odnosu na zlato u drugom planu, svakako da prija. Nekako mi je puno srce što smo prvaci Evrope, zlatna medalja je nešto posebno za mene. Ali, naravno, prija i priznanje koje sam dobila. Ako samo znamo kakve igračice igraju na mojoj poziciji, kakve su sve reprezentacije ostale iza nas, naravno da sam srećna i ponosna. Nikad se nijesam bavila statistikom, uvijek sam davala sve od sebe".

Radičević i Radmila Miljanić su skoro na svakoj utakmici dijelile minutažu, i selektor Dragan Adžić je u svakom trenutku mogao da bude miran da će barem jedna igračica na desnom krilo da odigra kako treba.

"Rada i ja smo disale kao jedna. Da nijesmo vjerovale jedna u drugu, sigurno ni ovaj rezultat ne bi došao. Kad sam ja igrala, Rada se radovala, i obratno. Bile smo pravi tandem, i sigurna sam da ćemo to biti još dugo godina", dodala je Jovanka.

Joke i Loke

Na pitanje što je nakon finala rekla saigračica iz mađarskog Đera, Hajdi Loke, pivotu Norveške, Jovanka Radičević je ispričala interesantnu anegdotu.

"Nakon meča su me neki prijatelji zvali i pitali da li znam šta se desilo kada su se na terenu srele Joke i Loke. Pitala sam šta, a odgovor je bio: „Šta ovo bi Joke? - Ništa Loke, razvaliću te”. To mi je baš onako bilo smiješno, čak se i rimuje", uz osmijeh je rekla Jovanka, popularnija kao Joke.

Radičević je rekla da je Loke, naravno, bila razočarana zbog poraza u finalu, ali da joj je bilo drago što je Jovanka sa reprezentacijom osvojila prvo zlato na prvenstvima Evrope.

"Bilo mi je smiješno kad smo bile na banketu, kada sam vidjela da je sakrila medalju. Zvala sam je da se slikamo, a ona meni kaže „može, ali ajde bez medalje”. Nisam, naravno, pristala na to, nego sam joj rekla da se slikamo sa medaljom, da se vidi ko ima zlato, a ko srebro", zaključila je uvijek raspoložena Jovanka Radičević.

Bonus video: