Knežević: Začepile smo usta onima koji su nas potcjenjivali

"Ovo je definitivno moja najbolja sezona u seniorskoj konkurenciji, najbolji nastup na nekom šampionatu", kaže Milena Knežević
15 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2012. 10:22h

Kada je objavljen najbolji tim šampiona Evrope u Srbiji, odmah je bilo jasno izbor da nije odslikao realno stanje sa terena. Milena Knežević je bila prva u konkurenciji najboljih asistenata, sa 29 uspješnih dodavanja, sa Anitom Gorbic je podijelila drugo mjesto na listi strijelaca (po 41 gol), a sa Jovankom Radičević je bila na drugom mjestu po broju golova iz igre (po 35).

Bez obzira na veliki broj izgubljenih lopti (u tom segmentu je bila prva sa 29), Mileni je bilo mjesto barem u idealnoj postavi šampionata, posebno što je Andrea Lekić iz Srbije, koja je izabrana za najboljeg srednjeg beka, imala samo jednu manje izgubljenu loptu, dok je u ostalim elementima bila iza Kneževićeve...

- Iskreno, nisam nešto posebno ni očekivala neku od tih nagrada. Bojana Popović je toliko dugo godina bila u vrhu svjetskog rukometa, mislim da niko neće postići to što je ona postigla, ali se nije desilo da je na nekom prvenstvu, iako je igrala fenomenalno, proglase za najbolju igračicu. To je na ovakvim šampionatima, nažalost, postalo normalno. Meni i svima nama je, međutim, bilo najvažnije da ostvarimo naš cilj, to smo uspjeli i zbog toga smo najsrećniji – kaže za „Vijesti” Knežević.

Djevojka koja je u kadetskoj i juniorskoj selekciji bila dominantna igračica, na ovom šampionatu, kao i u ovogodišnjoj Ligi šampiona, najavila je blistavu karijeru i u seniorskoj konkurenciji.

- Ovo je definitivno moja najbolja sezona u seniorskoj konkurenciji, najbolji nastup na nekom šampionatu. Igrala sam dosta, a sve to se nadovezalo na dobru sezonu u Ligi šampiona – dodaje 22-godišnja Milena.

Finale sa Norveškom je bilo teško za gledanje, a kamoli za igranje.

- Bilo je teško, posebno što smo u finišu 60. minuta primili taj gol, koji je Norvežankama donio izjednačenje, a isto se dogodilo i u završnici prvog produžetka. Bilo je dosta naporno, ali smo smogle snage i utakmicu završile na pravi način. I to ne pobjedom od jedan razlike, već sa tri, čisto da se zna ko je šampion.

Milena ističe da je finale sa Norvežankama bio najteži meč.

- I zbog toga jer je mnogo duže trajalo od ostalih utakmica. Ali, i polufinale sa Srbijom je bilo teško. Jeste da su Katarina Bulatović i Ana Đokić imale pritisak, prije svega domaćih novinara. Ali, pokazalo se da ih to ne pogađa, jer su obje odigrale odlično protiv Srbije.

Na pitanje kad je osjetila da ekipa može do konačnog uspjeha, Milena je istakla:

- Već poslije prve utakmice smo vidjele da se dobro osjećamo. Znale smo da ćemo iz utakmice u utakmicu igrati sve bolje, što se i pokazalo. Već nakon Rumunije se vidjelo da smo ekipa koju niko ne smije da potcijeni, i da idemo ka dobrom rezultatu.

Na konstataciju da su sa ovogodišnjim uspjesima navikli navijače na uspjehe, Milena je uz osmijeh dodala:

- Ne bi valjalo da smo razmazili publiku, pa da nam na svakom narednom takmičenju medalja bude obaveza. To uopšte nije lako kako nekom izgleda, odnosno koliko smo mi napravile da bude lako – trezveno upozorava srednji bek Budućnosti.

Naredne godine, takođe u Srbiji, igra se Svjetsko prvenstvo. Prilika da se na istom mjestu potvrdi uspjeh od prije dva dana.

- Na Svjetsko prvenstvo sigurno nećemo doći kao na ovaj turnir, gdje su nas mnoge ekipe potcijenile. Zbog neigranja Bojane i Maje, smatrali su da nećemo moći daleko da doguramo. Ali, svima smo začepile usta i pokazale da možemo i u ovom sastavu da odigramo najbolje u Evropi – zaključila je Knežević.

Teško je naslijediti Bojanu Popović

Sve češće se Milena Knežević pominje kao nasljednica Bojane Popović. Iako je još rano za takva poređenje, jasno je da se Milena već izdvaja kao jedan od lidera ekipe, koji se ne libi da preuzme odgovrnost u ključnim momentima, kao što se vidjelo na Evropskom prvenstvu.

- Ne opterećujem se time. Ali, kad vam neko kaže da ste nasljednica Bojane Popović, zbog toga mogu da budem samo srećna. Prija mi takvo poređenje, to može da bude samo motiv više da još bolje radim, i pružam još bolje partije. Međutim, više puta sam rekla da je teško biti Bojanin nasljednik – iskreno će Milena.

Veličanstven doček u „Morači”

- Doček u „Morači” je bio veličanstven. Još dok smo prilazile dvorani oduševile smo se koliko je naroda ostalo i van nje. Da ne govorim o tome kakva nas je atmosfera sačekala unutra. Još jednom veliko hvala svima – rekla je Milena, a onda se prisjetila i atmosfere u beogradskoj „Areni” u polufinalu protiv Srbije.

- Treba doživjeti da naša publika nadjača domaću publiku u „Areni” – dodala je Milena.

Galerija

Bonus video: