Gospodin ženski rukomet

"Dugo sam s ovim djevojkama i dobro znam kakve su. Vjerovao sam u njih, vjerovale su one u sebe i to nam je donijelo sve ove rezultate i u reprezentaciji i u Budućnosti"
116 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2012. 18:58h

Za Anju Andersen se u rukometnim krugovima govori uglavnom ista stvar - da je bila odličan trener dok je imala Bojanu Popović.

I stvarno, trenerska karijera legendarne Dankinje je nezaustavljivo krenula silaznom putanjom kada je bivša crnogorska reprezentativka prešla u Viborg. Andersen se mučila u posljednjoj sezoni sa Slagelseom, baš kao i u Kopenhagenu i Olkimu, a već skoro dvije godine je bez posla, mada ga, doduše, i ne traži, jer ima druge preokupacije...

Kada je Popovićeva završila karijeru, u rukometnim kuloarima se predviđalo da će sudbinu trostruke osvajačice Lige šampiona doživjeti i Dragan Adžić. Podgorički komentar je glasio otprilike ovako: „Viđećemo što će uradit’ bez Bojane“. I vidjeli smo - na prvom velikom takmičenju bez Bojane, ali i Maje Savić i Ane Radović, Adžić je doveo Crnu Goru do zlata. I to preko Norveške, selekcije koja je do preksinoć bila olimpijski, svjetski i evropski prvak, a sada je kruna vladara Starog kontinenta na njegovoj glavi. Nije, međutim, želio da uzima zasluge za sebe...

- Ove djevojke su najbolje na svijetu. Imaju neviđen karakter, želju i volju, milina je raditi sa njima. Dugogodišnji zajednički rad je krunisan na najljepši mogući način, a samo mi znamo koliko smo uložili u sve ovo. Napravili smo fenomenalan sistem, ali to ne bi bilo moguće bez ovih djevojaka, čiji je karakter zadivljujući - istakao je Adžić.

Zanimljivo je bilo pratiti kako se mijenjaju izjave selektora „crvenih“ na Evropskom prvenstvu u Srbiji. Pred utakmicu sa Islandom je upozoravao da rival mora krajnje ozbiljno da se shvati, jer Crna Gora nikoga ne može da dobije bez potpune koncentracije. Rusija i Rumunija su, po njegovom mišljenju, bili izraziti favoriti, nešto manji nego Mađarska u prvom meču glavne faze. Sve te utakmice je njegov tim dobio, ali je Adžić odmah upozorio na opuštanje protiv Mađarica.

- Umor je učinio svoje, a vidio sam da će nas čekati težak posao, i to baš onda kada smo imali najveću razliku. Malo nas je opustio loš ulazak Mađarske u utakmicu, a ekipa se teško vraća tokom meča. Izvukli smo pobjedu “iz peta”, ali se bojim da ćemo ovo platiti u nastavku šampionata - rekao je tada Adžić.

Novi evropski šampion je u narednom meču doživio prvi i jedini poraz, ali je to bilo i razumljivo, jer je pred početak okršaja sa Njemačkom saznao da je već u polufinalu. Potom je srušena Španija, a Adžić je odjednom promijenio ploču. Kada je vidio koliko su njegove izabranice fokusirane, pred utakmicu sa Srbijom je izrekao pomalo neočekivanu rečenicu:

- Crna Gora je favorit.

Samopouzdanje je prenio i na ekipu, koja je istrpjela veliki pritisak sa tribina i u uzbudljivom meču savladala domaćina. Norveška se prije toga prošetala do polufinala protiv Mađarske (30:19), ali to nije uticalo previše na čovjeka kojeg je IHF nazvao „Gospodin ženski rukomet“. Smireno je najavio meč:

- Bićemo hladnije glave, to je sigurno. Treba izvući neku snagu iz peta, ali biće jako teško, dva puta teže nego u polufinalu, jer se one nisu ni oznojile protiv Mađarske.

Sada, kada je sve gotovo, Adžić ponosno ističe da ni u jednom trenutku nije sumnjao u ekipu.

- Dugo sam s ovim djevojkama i dobro znam kakve su. Vjerovao sam u njih, vjerovale su one u sebe i to nam je donijelo sve ove rezultate i u reprezentaciji i u Budućnosti. Znamo čega smo se svi odrekli i zbog toga mi je još milije što smo ostvarili ovakav uspjeh. Pokazali smo da samo Crna Gora može da pobijedi Norvešku. Ovo je stvarno fenomen, nemam riječi da opišem ono što je ova ekipa uradila. Neka sada Evropa razmišlja kako smo sve ovo uradili sa tako malim fondom igračica, neka vide kakav smo sistem postavili. Samo se nadam da će sve ovo znati da se cijeni kod nas.

Adžić je juče čitav dan proveo u društvu supruge Timee i sinova Davida i Teodora. Rekao je da će isključiti telefon, jer se previše uželio porodice i da mora da joj se posveti čitav dan.

Prije nego što ga je ugasio, za „Vijesti“ je odgovorio još samo na jedno pitanje - da li je vjerovao da ekipa može do zlata kada se protiv Mađarske povrijedila Majda Mehmedović.

- Apsolutno. Majdina povreda jeste peh, ali sam bio ubijeđen da će je Biljana Pavićević adekvatno zamijeniti, a tu je bila i Jovanka Radičević, koja je pokazala da može da igra i na poziciji lijevog krila, jer ima neviđenu želju da pomogne ekipi i postigne gol. Iskreno, teže bi nam bilo da se povrijedio neki bek, jer ih nemamo previše, a i krila ne utiču toliko. Mada, i da se to dogodilo, prevazišli bismo i taj problem, jer je ovo sistem koji ne zavisi od jedne igračice. Eto, pokazalo se da možemo i bez Bojane i Maje, koje su bile nosioci naše igre dugo godina - zaključio je Adžić.

Galerija

Bonus video: