Petrović: Zlatne lavice su najbolje

"Podatak da je samo Island imao manju bazu na prvenstvu, znači da je reprezentacija radila i 100 puta bolje od idealnog", rekao je Petrović
683 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Petrović, Foto: Saša Jončić
Nikola Petrović, Foto: Saša Jončić
Ažurirano: 22.12.2012. 17:35h

Fantastičnom igrom tokom 12 dana Evropskog prvenstva u Srbiji crnogorske rukometašice su pokazale da su najbolje. Pobjeda nad olimpijskim, svjetskim, i prvakom Starog kontinenta, naše najbolje rukometašice opravdale su epitet „Zlatne lavice”, dobijen fantastičnom igrom na olimpijskom turniru u Londonu.

I ne samo to, revanširale su se Norvežankama za poraz u finalu OI.

"Fantastičan uspjeh! I ma šta ko sada pričao, bio je nepredvidiv pred start šampionata. Sve druge priče, i pored želje, bile bi samo bajke. Iz koje baze je ostvaren rezultat? Još bez Bojane Popović, Maje Savić i Ane Radović, to je nova reprezentacija, i samim tim nepoznanica za sve. A ostvaren je rezultat sa kojim se malo ko može pohvaliti, pogotovo što je naša selekija bila najmlađa na EP".

"Ana Đokić ima 33 godine, sve ostale igračice u najpovoljnijem slučaju mogu igrati još dva, tri olimpijska ciklusa! Izazvale su erupciju emocija i oduševljenja i to će se neminovno odraziti na želju da se što veći broj djece aktivira da trenira ovaj prelijepi sport. Ne mogu da se sjetim kada je neko takmičenje u drugom sportu donijelo toliko neizvjesnosti i uzbuđenja u samoj završnici. A imamo sale u svim gradovima i preko 20 trenera sa diplomama i što ne reći, referencama da se proširi baza igračica", kazao je Petrović za "Vijesti"

Koji faktor je presudio u epskom finalu „Kombank arene”?

"Kolektiv! Nijesmo dobili nove vrhunske igračice, jer za mene njihovi fenomenalni nastupi nijesu iznenađenje. Dobili smo kolektiv i karakter. Nema te igračice koja može pobijediti jednu supersilu, Norvešku. Nema čak ni te igračice koja može dobiti bilo koju od ekipa sa ovog šampionata. Samo jedna pluća kojim dišu svi od stručnog štaba, igračica i rukovodstva u Rukometnom savezu, mogu da ostvare ovakav uspjeh".

"Samo idealnim radom se osvaja zlatna medalja. Podatak da je samo Island imao manju bazu na prvenstvu, znači da je reprezentacija radila i 100 puta bolje od idealnog", rekao je Petrović.

Koja je razlika beogradskog u odnosu na finale sa Norveškom u Londonu?

"U većem motivu naših igračica. I pred finale sam rekao da će to iskoristiti i pobijediti. Šampionat je bio izvanredan, sa puno emocija, želje i kvalitetnih utakmica. „Živio sam rukomet” tih 12 dana, odgledao veliki broj utakmica, čitao komentare na sajtovima, koji su takođe bili složni da Crna Gora pruža najbolje igre. Pobijedila je, dakle, najbolja ekipa. I kriterijum suđenja je bio drugačiji nego u Londonu".

"Španski sudijski par je pokušao, ali je Sonja Barjaktarović ujednačila kriterijum. Vratila ih je na put savjesti i morala, a odstupanjem su mogli samo da se brukaju. A to nije bilo poželjno, jer su u sali bili svi čelnici EHF-a", istakao je Petrović.

Kako ostati u rukometnom vrhu?

"Strategijom razvoja sporta. Novac iz državne kase ne treba da opredjeljuje azbučni red, već prvi kriterijum mora biti uspjeh. Čuda se ne dešavaju svakog dana, a povreda Majde Mehmedović mora biti upozorenje. Tri velika trofeja u pola godine iziskuju nevjerovatan napor. Zato, angažovati trenere i iskoristiti sve mogućnosti da ovaj prelijepi sport nastavi sa sjajnim rezultatima, kao, uostalom, u ovih 30 posljednjih godina".

"Sa većom bazom i pravim redosljedom stvari sve je u našim rukama. Dobar rad je bio iza nas i došli su rezultati. A sada je dobro vrijeme, za nas i region, jer za godinu je Svjetsko prvenstvo u Srbiji, čija je reprezentacija u usponu. Mi smo, sa druge strane, dobili dodatno samopouzdanje", zaključio je Petrović.

Bonus video: