Neka se i ubuduće svi plaše Crne Gore

"Kruna svega je ovo zlato na Evropskom prvenstvu. Nema što, radi se pravilno, i nadam se da će tako biti i u budućnosti, i da će se svi plašiti Crne Gore", ističe Bojana Popović
111 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2012. 16:48h

Za one koji su mislili da Crna Gora nakon završetka karijere Bojane Popović i Maje Savić, te oproštaja od dresa reprezentacije Ane Radović, neće moći da se bori za najviši plasman, odgovor je stigao već na prvom takmičenju. Zlatne lavice su osvajanjem zlatne medalje na Evropskom prvenstvu potvrdile da imaju veliki kvalitet, prvenstveno veliko srce i fanatičnu borbenost, da dišu istim plućima.

Bojana Popović: Djevojke su pokazale da ne daju na sebe

"Djevojke su igrale fantastično u finalu protiv Norveške, u igri živaca, gol za gol, na dva puta po dva produžetka. Mislim da su u nedjelju pokazale koliko su mentalno ojačale, što je vrlo važno u ovakvim mečevima. Jednostavno, pokazale su da ne daju na sebe, i da kad krene neki pad u igri uspiju ponovo da se vrate", rekla je za „Vijesti“ Bojana Popović.

Ističući da je Crna Gora, praktično, vodila čitavu utakmicu, Bojana je rekla da se Norveška našla u atipičnoj situaciji.

"Praktično, prvi put u karijeri vraćale su se nakon minusa i pritom imale malo sreće. Na kraju je, međutim, zlato, stvarno, došlo u prave ruke. Konačno! Srećna sam, jer je to nešto za šta se treniralo i radilo toliko godina, i na kraju se to vratilo na najbolji mogući način. Djevojke su to zaslužile, sada neka slave", dodaje Bojana.

Bojana je ove godine učestvovala u dva od tri najveća uspjeha crnogorskog rukometa, osvajanju titule klupskog prvaka Evrope i olimpijskog srebra u Londonu.

"Kruna svega je ovo zlato na Evropskom prvenstvu. Nema što, radi se pravilno, i nadam se da će tako biti i u budućnosti, i da će se svi plašiti Crne Gore", ističe Popovićeva.

Na pitanje da li joj je žao što se oprostila u Londonu, i što nije imala priliku da igra i na Evropskom prvenstvu u Srbiji, Bojana je odgovorila.

"Nije, jer sam se ja, stvarno, ostvarila, i mislim da sam toliko toga uradila u životu, da mi ovo ne fali. Toliko sam velikih utakmica odigrala, da sam, jednostavno, samo uživala u u finalu, u igri djevojaka i gledala kako su napredovale i ojačale mentalno. Zato i kažem da će budućnost crnogorskog rukometa biti prava, jer je mnogo bitno da se kostur ekipe zadrži, da se samo nadograđuje, da mlađe igračice koje sad dolaze uče iz ovih situacija, kao što to radi Norveška. Jedino tako ćemo moći da u kontinuitetu pravimo rezultate, da osvajamo medalje", zaključila je jedna od najboljih rukometašica svih vremena.

Maja Savić: Vjerovala sam u njih

I Maja Savić je, razumljivo, bila presrećna uspjehom njenih dojučerašnjih saigračica, kojima je, zajedno sa Bojanom, proteklih godina prenijela veliko znanje i iskustvo, što se i vidi na terenu, iako se radi o jako mladoj ekipi.

"Ja sam stvarno vjerovala u njih. Znala sam da će biti teško, kao što i jeste bilo, ali djevojke su, stvarno, pokazale da imaju kvalitet, da su mnogo naučile u posljednje dvije godine. Pokazale su da smo, uz Norvešku, jedina ekipa koja ima sistem. Igru smo bazirali na odbrani, i to je nešto što donosi rezultate", kaže za „Vijesti“ Savić.

Prema riječima bivšeg sjajnog lijevog krila, „selektor Adžić se trudio da maksimalno iskoristi svaku igračicu“.

"Mislim da je Katarina Bulatović odradila jako dobar posao, Jovanka Radičević takođe, kao i sve ostale igračice. Po meni, još neko iz našeg tima je trebalo da bude nagrađen, da bude u idealnoj postavi. Ali, šta je tu je, bitno je da je ostvaren rezultat i da se nastavlja putem kojim smo krenuli od osvajanja Lige šampiona, preko olimpijskog srebra", smatra Savić.

Ona, takođe, ističe da je znala da njen i odlazak Bojane neće uticati na igre i rezultate ekipe.

"Igra se i radi po sistemu iz Budućnosti. Katarina Bulatović, Marija Jovanović i Jovanka Radičević, iako nijesu više u klubu, poznaju taj sistem. Ja sam stvarno vjerovala u ovaj tim. Veliki je uspjeh osvojiti zlatnu medalju. Očekivala sam jednu od medalja, iako se nikad ne zna koja će biti, ali nijesam htjela da pravim pritisak na te djevojke. Znam da im je izuzetno teško, posebno što u svakoj utakmici, znajući da nema Bojane i mene, svaka od njih mora da pruži ne 100, nego 200 odsto", zaključila je 36-godišnja Beranka.

Ana Radović: Niko nema što Crna Gora ima

Nezadovoljna minutažom na terenu, Ana Radović je nakon Olimpijskih igara odlučila da ne igra više za reprezentaciju. Međutim, kako kaže, bila je uz ekipu kao da je fizički bila na terenu u Srbiji. Priznala i je da joj je bilo teško da sve to gleda sa strane...

"Koristim ovu priliku da im čestitam na zlatnoj medalji. Svaku utakmicu sam bila uz njih i navijala iz sveg srca. I vjerovala sam da će napraviti takav uspjeh. Jednostavno sam presrećna, iako nijesam bila sa njima", kaže za “Vijesti” Radović.

Srednji bek danskog Kif Vejena, u koji se preselila ljetos nakon skoro sedam godina igranja u Budućnosti, kaže da “kvalitet koji ima Crna Gora, nema nijedna druga ekipa”.

"Kad to kažem, mislim prvenstveno na borbenost. Djevojke “ginu” na terenu, to nema nijedna druga ekipa. Nakon pobjede sa Rusijom, znala sam da uzimamo zlato. Što se finala tiče, Norveška je kvalitetna ekipa, ima svoj rejting zahvaljujući tome koliko traje, i dosta ekipa sa previše respekta ulazi u mečeve sa njima. Ali, Crna Gora je tim koji igra bez respekta sa svakim protivnikom, i koja dokazuje da se nikog ne boji. Tako je bilo i u finalu".

Na pitanje da li žali za odlukom da se oprosti od reprezentacije, Radović je rekla:

"Nema žaljenja, to je ta odluka", zaključila je Ana Radović.

Galerija

Bonus video: