Velike stvari male Crne Gore

Kako se uporediti s najboljom ekipom u Evropi? Nikako, to vam je kao da mi krenemo u trku sa fijakerom, a Crnogorke voze automobil. Nemoguće je”.
69 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2012. 11:29h

Crnogorski sportisti su odavno, još na Evropskom prvenstvu u vaterpolu koje je održano u Malagi, zavrijedili simpatije španskih navijača. Te 2008. godine su u Andaluziji „ajkule” bile hit na Pirinejima...

„Sviđa mi se Crna Gora, sviđa mi se način na koji ova reprezentacija predstavlja svoju državu. Da, podsjećate me na nas, imate sličan temperament kao Španci. Vatreni ste u igri”, naglasio je navijač iz Malage koji je, nakon što je Španija eliminisana, navijao za crnogorske vaterpoliste i na kraju se čak radovao zlatu.

Sada, četiri i po godine nakon prve medalje u istoriji našeg sporta, pokazalo se da ta navijačka veza između Španije i Crne Gore i dalje postoji.

Naime, to pokazuju komentari na on-lajn izdanju tiražne „Marke”. U svakom od njih redom se ne krije oduševljenje onim što su prije dvije noći u Areni u Beogradu pokazale crnogorske rukometašice.

„Mala Crna Gora zaustavila kontinentalnu dominaciju Norveške”, bio je naslov teksta „Marke”.

Tako se gine za grb

„Bilo je tu svega - grebanja, hrabrosti, odlučnosti, timskog rada, discipline koja impresionira... Sve to pojedinačno od igračica koje redom ginu za nacionalni grb. Čestitam Crnogorkama, ovakve pobjede se pamte dugo”...

„Senzacionalan meč i velika pobjeda Crne Gore. Jednostavno sam 'poludio' za Milenom Knežević - ima samo 22 godine, a igrala je finale kao od šale pred tolikim brojem navijača, u meču u kojem je Crna Gora imala užasno suđenje. Očekujem da bude najbolja na svijetu za godinu ili dvije”, napisao je navijač.

Španci su pokazali i da su dobro upućeni kada je crnogorski sport u pitanju.

„Srećan sam zbog male Crne Gore. Do ove sezone su imali samo medalju u vaterpolu osvojenu kod nas, a onda ih je obradovao ženski rukomet. Zlato je trebalo da stigne i na Olimpijskim igrama, ali ni sada nije kasno. Norveška je konačno pala”...

Interesantan je bio i komentar navijača kod imenom „Oke” koji se praktično izvinio crnogorskim rukometašicama što su ih mučile sudije. Jasno je i zašto je to uradio - par koji je sudio finale Marin-Garsija dolazi baš iz Španije.

„Nekim sudijama nije mjesto na ovako velikim takmičenjima, pa i neka su iz Španije. Ovi naši su cijeli meč mučili Crnogorke, zato su i bili glavni akteri finala. Ali, cure se nisu dale - na kraju su one postale heroji, jer su bile jače od svih”, pohvaljene su „zlatne lavice”.

Rusi u ekstazi: Sonječka, kraljica!

I Rusija je s oduševljenjem dočekala crnogorsku titulu, a navijači su na forumima ponosno konstatovali da evropska prvakinja igra u tamošnjem prvenstvu. Naravno, u pitanju je (čudesna) golmanka Sonja Barjaktarović koja brani u Rostovu.

„Sada i u našem prvenstvu igra prvak Evrope. Sonječka kraljica”.

Bilo je i onih koji su pokušali da porede rusku reprezentaciju sa finalistima. Međutim, to im baš i nije uspjelo.

„Nijedna Ruskinja ne bi mogla da igra za prvi tim Norveške ili Crne Gore. Kako se uporediti s najboljom ekipom u Evropi? Nikako, to vam je kao da mi krenemo u trku sa fijakerom, a Crnogorke voze automobil. Nemoguće je”.

Finale je, dakle, zapanjilo svijet.

„Nevjerovatno, kakve dvije ekipe. Nijedna nije fizički pala ni nakon osamdeset minuta. Igračice su letjele po terenu kao ptice. Šta znači motivacija...”.

Norveškoj dobra i srebrna medalja

Dominacija Norveške na velikim takmičenjima je završena u Beogradu, ali je utisak da niko u Skandinaviji nije tragično doživio poraz u finalu od Crne Gore.

Norvežankama je i srebro na kraju bilo dovoljno, vidjelo se to i na licima igračica nakon finalne utakmice, ali i juče u medijima koji su šturo izvijestili da je „Crna Gora novi evropski šampion”.

„Norveška je poražena od Crne Gore poslije velike drame”, bio je naslov na portalu „Dagbladet.no”.

Da su Norvežanke i ovako presrećne govore i slike na istom portalu na kojima su njihove rukometašice u noćnom provodu...

„Kad vidite ovakve slike jasno je da ovo norveško srebro sija kao zlato”, stoji komentar novinara ispod fotografije.

Galerija

Bonus video: