Hladna glava rješava rebus Srbije i „Arene”

"Vjerujem u karakter moje ekipe, vjerujem da će biti odlična rukometna predstava, što je najvažnije kada se dođe do kraja", istakao je Adžić.
73 pregleda 62 komentar(a)
Dragan Adžić, Foto: Ehf-euro.com
Dragan Adžić, Foto: Ehf-euro.com
Ažurirano: 15.12.2012. 11:07h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Beograd - Kako su se samo svjetske kladionice prevarile - pred početak Evropskog prvenstva, Crna Gora je bila deveti, a Srbija 11. favorit za osvajanje zlata. Prognoza je bila potpuno pogrešna, hazarderi sada u iščekivanju trljaju ruke, jer će se neke rukometašice koje su zajedno stasavale danas (17 časova) u beogradskoj „Kombank areni” boriti za finale 10. šampionata Starog kontinenta!

Okršaj Marije Jovanović, Katarine Bulatović, Milene Knežević, Ane Đokić i ostalih sa jedne, te Katarine Tomašević, Andree Lekić, Sanje Damnjanović i društva sa druge strane, trebalo bi da konačno zapali rukometnu iskru, koja je u januaru „grijala” Srbiju. Tada su Mojkovčanin Darko Stanić i drugovi u polufinalu Evropskog prvenstva savladali Hrvatsku i domogli se finala, a najavljuje se da će „Arena” danas napokon biti puna, prvi put na utakmici rukometašica.

Ali, kaznena ekspedicija Dragana Adžića će pokušati sve da spriječi novo finale srpskog rukometa i izbori drugu priliku za zlato u samo četiri mjeseca. I to bez četiri djevojke koje su osvojile srebro na Olimpijskim igrama u Londonu - Bojane Popović, Maje Savić, Ane Radović i povrijeđene Majde Mehmedović.

"Očekivao sam da će Srbija stići do polufinala, ne samo što je domaćin, već i zato što ima kvalitetne igračice i stručni štab. Da smo mogli i htjeli da biramo, izabrali bismo da u finalu igramo sa Srbijom. To bi bila idealna opcija, jer bi onda obje selekcije došle do medalje, što bi bio ogroman uspjeh. Vjerujem u karakter moje ekipe, vjerujem da će biti odlična rukometna predstava, što je najvažnije kada se dođe do kraja", istakao je Adžić.

Selektor Crne Gore se osvrnuo na ono što su do sada prikazale izabranice Saše Boškovića.

"Do sada se izdvojila golmanka Katarina Tomašević, ali energija kolektiva i širina tima mnogo znači za Srbiju. Impresioniran sam odnosom igračica Srbije u odbrani, to ih je dovelo do ove situacije. Mislim da ove dvije reprezentacije igraju najbolje odbrane na šampionatu i očekujem da će slaviti ona koja za nijansu bude bolja u defanzivi".

U „Areni” danas neće odlučivati samo inspiracija nekog pojedinca, već staloženost čitave ekipe. A Crna Gora je pokazala da je ima, iako je tim veoma mlad.

"Ključ uspjeha na velikom takmičenju leži u psihološkoj stabilnosti ekipe. Sve pada u vodu ako taj segment nije na potrebnom nivou. Mi smo to do sada uspijevali, i sa Bojanom i bez nje, mada su nam ona i Maja Savić puno pomagale i na terenu i van njega. Koja ekipa to uspije danas, odigra mirnu utakmicu i ne dozvoli da auditorijum utiče na nju, biće bliže pobjedi".

Poznato je da Adžić ne voli da prijeti rivalima, da o svakome priča sve najbolje, ali je na pitanje ko je favorit u današnjem okršaju dao neočekivan odgovor:

"Vjerovatno Crna Gora, s obzirom na prethodne rezultate", rekao je Adžić, a onda „prikočio”. - Generalno, ipak, u polufinalu ne može biti favorita. Tu ulogu nema ni Crna Gora protiv Srbije, kao ni Norveška protiv Mađarske, bez obzira na to što tog tima nije bilo na posljednja tri velika takmičenja.

Imate li spremno alternativu u napadu ako Srpkinje krenu agresivnije ka Katarini Bulatović?

"Dugo smo zajedno i imamo dogovorena rješenja za sve vrste odbrana protivnika. U dugom periodu su nam igrali „flastere” na Bojani ili Kaći, ali smo imali način da to riješimo. Očekujem da se tako krene na Kaću ili odigra u jednom dijelu meča, ali smo sasvim dovoljno uigrani. I ovo prvenstvo je dokazalo da smo zadržali sistem igre, iako je sada dosta igračica van Budućnosti", na kraju je napomenuo Adžić.

Ne odustajemo od naše odbrane

Mnogo polemika je izazvao način na koji Crna Gora igra odbranu, a Dragan Adžić je otkrio šta smeta njegovim kolegama, pogotovo selektorima Mađarske i Norveške.

"Velika agresivnost na terenu i to što ne dozvoljavamo da protivnik napada onako kako bi želio. Vjerovatno to kolegama smeta i pokušavaju da utiču na sudije. Mislim da Crna Gora ne igra grublje od ostalih. A ono što volim je da igramo „muški” ženski rukomet, da bude agresivnih odbrana, a to se nije vidjelo samo od Crne Gore, već i od Srbije, Mađarske, Hrvatske... Mi se puno bavimo odbranom, ona nas je i dovela do ovih rezultata, to je poznato. Nećemo od toga odustati, nemamo namjeru da igramo kako odgovara protivničkim trenerima", kaže Adžić.

Kaća I Ana su dovoljno iskusne

Saša Bošković je odmah nakon pobjede nad Francuskom poručio da će igrati protiv „mnogo naših rukometašica”, Kristina Liščević tvrdi da će „Crna Gora biti pod pritiskom jer je mnogo igračica iz Srbije”. Jasna je aluzija na Katarinu Bulatović, Crnogorku rođenu i Kragujevcu, i Anu Đokić, koja takođe ima naših korijena.

"To su naše dvije najiskusnije igračice, koje iza sebe imaju velike rezultate, što je jako bitno. Ostvarile su se u Budućnosti i reprezentaciji Crne Gore, što je bila njihova želja. Mislim da su potpuno spremne da odigraju kao da je ovo meč Budućnosti i Zaječara. Mislim da je ovo polufinale uspjeh i crnogorskog i srpskog rukometa i da ga tako treba gledati. Volio bih da i ubuduće obje ekipe budu u završnicama velikih takmičenja i da danas bude dan kada je najviše ispunjena hala u ženskom rukometu. A ne treba previše razmišljati ko igra za nas, jer i za Srbiju nastupaju neki Crnogorci. To je stvar izbora, u to ne ulazim", istakao je Adžić.

Crnogorci iznad VIP lože

U „Kombank areni” do sada nisu otvarani gornji djelovi tribina. Za tim nije ni bilo potrebe, ali sada ima - za polufinale vlada veliko interesovanje, zbog čega su organizatori odlučili da otvore kapije i tzv. četvrtog nivoa.

Kako ne bi došlo do problema, za crnogorske navijače je ostavljen posebni prostor - sektori 438 i 401 do 405, koji su smješteni iznad VIP lože na južnoj tribini, koja je glavna uz sjevernu (obično su centralne zapadna i istočna).

Rukometni savez Srbije je uputio apel navijačima da „dođu ranije na utakmice, poštuju numerisana mjesta i navijaju fer i sportski”. Kontrole će biti dodatno pojačane, jer je najavljen dolazak velikog broja pristalica Crne Gore.

Bonus video: